Kemal Tamer, icralık olan gayrimenkullerin ne kadar değer yitirdiğine ve ne alacaklıyı ne borçluyu tatmin ettiğine bakarak 11 yıl önce kendi işini kurmuş. Tamer, gayrimenkuller icralık olmadan devreye girerek borçlunun borcunu ödeyecek yatırımcı bulup gayrimenkulü temize çıkarıyor ve gerçek değeri üzerinden satılmasını sağlıyor. Böylece borçlunun gayrimenkulü “değerine” gidiyor ve borcunu kapatıyor.

Tamer Group Yönetim Kurulu Başkanı Tamer’e göre hem alacaklı hem de borçlu için “mutlu” son oluyor. Geçen yıl 200’e yakın uzlaştırma yaptıklarını dile getiren Tamer, borçlu-alacak ilişkisinin çok çeşitli olduğunu anlatıyor. Kendilerine gelen borçluların yüzde 90’ına yakınının bankaya borcu olduğunu belirten Tamer, “Bize gelen anlaşmazlıkların hemen hemen hepsini çözüyoruz. Ancak kişisel konularda daha çok zorlanıyoruz. ‘Ölsem anlaşmam’ diyenler oluyor, ‘Ben rakamında değilim’ diyen oluyor. Duygusal durum varsa onu çözemiyorsunuz. Bankayla çözerim ama eski karısıyla çözemeyebilirim” diye konuşuyor. Tamer, sermayeyi yatırımcılardan bulduğunu kaydederek, ilk işini şöyle anlatıyor: “İlk başta elimde sıfır sermaye vardı. Cebinde parası olan herkese gittim. 1000’den fazla hayır cevabı aldım. En sonunda anne-babamın, aile dostlarının emekli maaşlarını toparladım, tek atımlık mermim vardı. Ama ilk projem ve sonrası beni mahcup etmedi.”

SON DÖNEMDE DENİZCİLİK İCRADA
Tamer, icralık olan her firmayı takip ettiklerini anlatırken, son yıllarda icrada artış yaşanıp yaşanmadığı konusunda şunları söylüyor: “Ekonomide bazı pozitif hareketlenmelerde bile icralar artabiliyor. Çünkü böyle dönemlerde montanlar artıyor, iş yapan bir sektöre girenler artıyor, bunların bir kısmı hüsrana uğrayıp sektörden çıkabiliyor. Son 10 yılda hep ufak ufak artış oldu diyebiliriz. Mesela 2008’de artış oldu ama 2001 krizindeki gibi hiç olmadı. Sektörel dağılım dönem dönem çok değişiyor. Bir dönem tekstilcilerdi, sonra 1.5 sene önce hastaneler oldu. Her yerde hastane, poliklinik ilanı vardı. Bu aralar denizcilik sektörü kötü gidiyor izlenimi var bende. Son 6 ay 1 yılda denizcilik sektörü kötü durumda. Navlun taşımacılığında özellikle piyasalar düştü. Gemi değerlerinde de yüzde 70’lik düşüşlerden bahsediyorlar.

2 SAAT SONRA İCRAYA DÜŞECEK OLAN BİLE GELİYOR
Tamer, genelde son noktaya gelene kadar borçlunun kapılarını çalmadığını belirterek, “Bizim insanımızda genelde son dakikaya kadar bekleme ve ‘kurtarırım’ duygusu oluyor. Hatta 2 saat sonra yeri icrayla satılacak mesela ofise geliyor, yardım edin diye. Yine alternatif geliştirmeye çalışıyoruz ama zor oluyor” diyor.

Editör: TE Bilişim