LEZZETİ ve bolluğuyla yıllarca İstanbulluların en çok yediği balık olan ancak son yıllarda hızla tükenen lüfer balığının durumu Avrupa Birliği (AB) Denizcilik ve  Balıkçılık Komiseri’nin gündemine taşındı. AB’yi denizcilik ve balıkçılık bakanı düzeyinde temsil eden Yunan Maria Damanaki, AB müktesabının 13. bölümündeki balıkçılık başlığı için Türkiye’ye geldi. Aralık 2009’da Milliyet’in lüferdeki hızlı yokoluşa dikkat çekmesinin ardından başlatılan kampanyalara rağmen, balığın rezervlerinde düzelme olmadığını belirleyen Türkiye  Denizcilik Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Damanaki’ye  lüferin korunması ve rezervlerinin artırılması için yaptıkları çalışmalarını anlattı, AB’den de destek istedi.

DAMANAKİ projelere destek olacaklarını ifade etti. Prof. Öztürk’ün Ege Denizi’nde Türk-Yunan Balıkçılık Komitesi’nin kurulması önerisini de olumlu karşılayan Damanaki, Akdeniz ve Karadeniz’de balıkçılık korunma alanları kurulmasını da doğru bulduğunu söyledi. Balıkçılığın geliştirilmesi için AB’den daha somut adımlar atılmasını istediklerini vurgulayan Prof. Öztürk, “Lüferin korunması, denizlerimizdeki tükenişi durdurmak için bir fırsat olabilir. Bir zamanların en bol balığının tükeniyor olması herkesi düşündürmeli” dedi.

‘Denizde balık yok’
Prof. Öztürk soyu tükenme tehlikesi altındaki türlerin korunması için tüm denizlerde rezerv alanları ilan edilmesi gerektiğini belirtti. Trol balıkçılığının tamamen bitirilmesi gerektiğini vurgulayan Öztürk, Marmara Denizi balıkçılığında artık sona gelindiği, özellikle 50 metrenin altına gırgır ağlarının inmemesi gerektiğini söyledi. “Fikir Sahibi Damaklar” adına konuşan Defne Koryürek ise “Denizlerimizde balık kalmadı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı denizlerimizde avlanma yasağını uzatmaz, Boğaz’ı gırgır avına açarsa lüferi gelecek yıl daha da pahalıya yiyeceğiz. Bir sonraki yılda zaten yiyemeyeceğiz” diye konuştu.

 


Çarşıda kaç lira?

Mevsimin ilk lüferlerinin tanesi 25-30 TL’den satılmaya başlandı. Ortalama 250-300 gr gelen lüferin kilosu böylece 100 TL’yi geçerken, tezgâhlardaki en pahalı balık unvanını da aldı.

 Kadıköy Beşiktaş Beyoğlu
Lüfer: 22-25 TL (tane) 20 TL (tane) 25 TL (tane)
Kalkan: 50-60 TL (kg) Yok 60 TL (kg)
Palamut: 14 TL (tane) 10 TL (tane) 15 TL (tane)
Barbun: 30 TL (kg) 15 TL (kg) 45 TL (kg)
Karagöz: 20 TL (kg) Yok
Levrek: 13-14 TL (kg) 15 TL (kg) 16 TL (kg)
Mezgit:  12-14 TL (kg) 10 TL (kg) 33 TL (kg)
Çipura: 13-14 TL (kg) 13 TL (kg) 15 TL (kg)
Çinekop 15 (kg) 15 TL (kg) 25 TL (kg)

Editör: TE Bilişim