AB Deniz Gücü’nden yapılan açıklamaya göre Somalili korsanlar rehin aldıkları Royal Grace ve Smyrni gemilerinin mürettebatını serbest bırakmışlardır.

2012 yılının Mart ayında Royal Grace gemisinin 21 kişilik mürettebatı ve 2012 yılının Mayıs ayında Smyrni gemisinin 26 kişilik mürettebatı rehin alınmıştı. AB Deniz Gücü gemisi ESPS Mendez Nunez, 8 Mart 2012 tarihinde korsanlar tarafından ele geçirilen Royal Grace gemisine yardım etmiştir.

Kısa bir süre sonunda Royal Grace gemisinin kaptanı Mendez Nunez gemisine telsizle mürettebatın erzak, su ve tıbbi yarıma ihtiyacı olduğunu bildirmiştir.

2 Mart 2012 tarihinde Nijerya’ya giderken Umman Körfezinde saldırıya uğrayan gemi korsanlar tarafından ele geçirilmiş olup, korsanlar rehinelerin salınması için 1.7 milyon Euro talep etmişlerdir. Korsanlardan kurtarılan Royal Grace gemisi başka bir AB Deniz Gücü gemisi olan ESPS Rayo’nun korumasında Muscat’a hareket etmiştir. Dubai merkezli Oyster Cargo & Shipping Firmasına ait Panama Bandıralı 6.813 dwt’lik Royal Grace gemisinde Hindistan, Nijerya, Pakistan ve Bangladeş vatandaşı gemi adamları bulunmaktaydı.

AB Deniz Gücü sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre, Smyrni gemisi ise geçtiğimiz Pazar günü İngiltere saati ile 20:00 sularında salıverilmiş olup, 26 kişilik mürettebat serbest bırakılmıştır. Resmi bir açıklamadan önce gerekli bilgilerin toplanacağı açıklanmıştır.

135.000 ton petrol taşıyan ve 2011 yılında ilk seferini yapan Liberia Bandıralı Smyrni, ikinci seferinde korsanlar tarafından kaçırılmıştı. Uluslararası Denizcilik Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, şu anda Somalili korsanların elinde 5 gemi ve 65 rehine bulunmaktadır.

 (12.03.2013 tarihli Lloyd’s List Gazetesi’nde yayınlanmıştır.)

Editör: TE Bilişim