Somalili delege İstanbul'da kayboldu
  
6-20 Mart tarihleri arasında Türkiye’de temaslarda bulunan Somali heyetinin gezisi sırasında uluslararası bir skandal yaşandı.

Heyet Türkiye’den ayrılırken, bir kişinin ‘eksik’ olduğu ortaya çıktı. Bu olayın ardından, Somali Türkiye’ye nota vererek ‘kaçak’ görevlinin bulunmasını istedi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Somali heyetinin gezisi uluslararası bir skandalla noktalandı. Heyet, 20 Mart’ta Türkiye’den ayrılırken bir kişinin eksik olduğu fark edildi. İki gün boyunca kayıp kişiden haber alınamayınca Somali Büyükelçiliği nota vererek kayıp kişinin bulunmasını ve Somali’ye geri gönderilmesini istedi. Somali Federal Parlamento Başkanı Aden Muhammed Nur ve beraberindeki heyet 16 Mart’ta Türkiye’ye geldi. Muhammed Nur’un eşi Daynabo Hasan Muhammed ile birlikte 10 kişiden oluşan konuk heyet, 17 Mart’ta TBMM’de resmi temaslarda bulundu.

KORSANLARI SORDU

Heyeti kabul eden TBMM Başkanı Şahin görüşmeler sırasında, Somali açıklarında meydana gelen gemi kaçırma olaylarına değinerek, Somali hükümetinin bu konuda önlem almasını istedi. Şahin aynı gün heyete Tören Salonu’nda bir yemek verdi. Heyet bu yemeğin ardından, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hasan Kemal Yardımcı ile görüştü. Somali açıklarında kaçırılan gemisini 1.5 milyon dolar karşılığında kurtarabilen Yardımcı heyete, korsanlar konusunda alınan önlemleri sordu. Heyet Başkanı Muhammed Nur, denizlere hâkim olamadıklarını, korsanları ancak karada sıkıştırabildiklerini belirterek terörle ve korsanlarla mücadele için Türkiye’den yardım istedi. Heyet bu temasların ardından 18 Mart’ta 16.00 uçağı ile İstanbul’a gitti ve TBMM Başkanlığı’nın misafiri olarak tarihi ve turistik yerleri gezdi. Bütün bu temaslar ve geziler sırasında heyette bir sorun yaşanmadı.

DÖNERKEN FARK ETTİLER

Ancak, Somali delegasyonu 20 Mart’ta dönüş uçağına binmeden önce heyette eksik olduğu fark edildi. Basın görevlisi olarak heyette yer alan Muhammed Adave Aden tüm çabalara rağmen bulunamadı. Hafta sonu olması dolayısıyla resmi bir girişim yapılamadı. Ancak 22 Mart Pazartesi günü Somali’nin Ankara Büyükelçiliği ilk iş olarak TBMM Başkanlığı ile temasa geçerek durumu bildirdi.

‘Acilen bulup bize gönderin’

Somali’nin Ankara Büyükelçisi Hilal Mukaddem Aden, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’e resmi bir yazı gönderdi. Yazıda, Somali delegasyonunda yer alan basın görevlisi Mukaddem Adave Aden’in kayıp olduğu bildirildi. Adave’nin, Kayseri’de yaşayan Faysal Dhere tarafından İstanbul’dan Kayseri’ye götürüldüğü yolunda bilgi alındığı ifade edilen yazıda, Adave’nin acilen bulunması ve geri gönderilmesi istendi.

Editör: TE Bilişim