Arap ‘Al-Sharq Al-Awsat’ gazetesinin haberine göre, Somalili korsanlar dünya çapındaki kötü ünlerinden kurtulmak için bir imaj kampanyası yapma hazırlığında. Gazeteye konuyla ilgili olarak telefonla bilgi veren bir korsan çetesinin reisi, Eyl liman kentinde toplanacak olan deniz haydutlarının imaj kampanyası için metot belirleyeceklerini bildirdi. Telefonda gazetenin sorularını yanıtlayan deniz haydudu  “Bütün dünya bizi terörist ve suçlu çetesi olarak tanıtıyor. Fakat bu yanlış. Çünkü bizim bu eylemleri gerçekleştirirken bir takım haklı nedenlerimiz var” dedi.

Somalili korsanlar geçmişte de defalarca eylemlerini haklı kılmak için açıklamalarda bulunmuşlar, yabancı balıkçı filolarına ve batılı atık mafyalarına tepki olarak bu gemileri kaçırdıklarını dile getirmişlerdi. 
Horizon gemisinin kaptanı Mustafa Ulusoy da , gemisi serbest bırakıldıktan sonra, korsanların kendi gemisi ve bıraktıkları diğer gemiler için verdikleri mesajı da şöyle özetlemişti: “Geminizi kaçırdığımız için özür dileriz. Bir devletimizin olmayışı ve 1991'deki sivil savaşın bizi içine düşürdüğü fakirlik, bizleri korsanlık yapmaya mecbur bırakıyor. Somali halkının içinde bulunduğu işsizlik, eğitimsizlik ve yardım alamayışı yüzünden lütfen bizi affetmeye çalışın."

Aslında dertleri başka

Korsanların terörist olmadıklarına dair açıklama yapmalarının nedenleri aslında bu kadar da masumane değil. Korsanların terörist örgütleri olarak kabul edilmesi halinde, ödenen fidyeler sigortacı nezrinde teminat dışı kalıyor. Sigortacıların fidyeyi tazmin etmemesi korsanların pazarlık şansını azaltıyor.
Gemi personeline zarar vermemeye çalışan deniz haydutlarının son olarak Türk gemisi Yasin C’ye roketli saldırı düzenlemesi ise bölgede korsanlık faaliyetlerinin farklı gruplar tarafından yapıldığını gösteriyor. 

Editör: TE Bilişim