Somali'de cesur ve genç  Türk İş Adamı...

Somali'de Dünya şirketlerinin saldırılardan korkup talip olmadıkları batık gemi çıkarma işini cesur Türk iş adamı aldı

Somali iç savaşında terör grupları tarafından Mogadişu Limanı ve çevresinde batırılan büyük tonajlı 4 geminin çıkarılması ihalesini merkezi Antalya'da bulunan Vardakosta Deniz ve İnşaat Limited  Şirketi sahibi genç cesur iş adamı İnanç Kendiroğlu aldı.

Batık gemileri çıkarma çalışmalarına 4 ay önce başlayan Vardakosta çalışanları zaman zaman terör gruplarının devlet güçleri ile girdikleri silahlı saldırı sırasında iki ateş altında kalıyor.

Cesur Türk iş adamının çalışmalarını yakından izleyen Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü de (FAO) Somali'nin güneyinde doğal liman olan Kismayo Limanı'nda patlayıcı yüklü batık askeri gemi ile birçok büyük ve küçük batık gemilerin de çıkarılması işini Vardakosta şirketinin yapmasını istiyor.

Somali'de iç savaş sırasında terör grupları tarafından batırılan gemilerin çıkarılması işini silahlı saldırılardan korktukları gerekçesiyle uluslararası şirketlerin talip olmaması üzerine, Mogadişu Limanı ve çevresindeki batıkların çıkarılması işini Antalyalı genç ve cesur Türk iş adamı İnanç Kendiroğlu üstlendi.

Vardakosta Deniz ve İnşaat Limited Şirketi sahibi ve  Antalya Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı İnanç Kendiroğlu, Somali'nin Mogadişu Limanı ve çevresinde ülkedeki iç  savaş sırasında terör grupları tarafından batırılan 4 adet büyük tonajlı gemi bulunduğunu söyledi.

Mogadişu Limanı'nın Afrika'nın önemli limanlarından olduğunu belirten Kendiroğlu, batıklar nedeniyle limana büyük tonajlı gemilerin giriş ve çıkış yapamadığını, bu nedenle Somali ekonomisine fazla katkı koyamadığını kaydetti.

Dünyaca tanınmış uluslararası batık çıkarma şirketlerinin, Somali'deki terör gruplarının saldırılarından korkmaları nedeniyle Mogadişu Limanı ve çevresindeki batık gemilerin çıkarılması işine girmediklerini anlatan Kendiroğlu, 15 milyon dolarlık olan batık gemilerin çıkarılması işine talip olduklarını vurguladı.

Türkiye'den Albayrak Grubu'nun da işletmesine ortak olduğu Mogadişu Limanı ve çevresindeki 4 batık geminin çıkarılması işine 4 ay önce başladıklarını anlatan Kendiroğlu, zaman zaman terör gruplarının devlet güçleriyle giriştikleri saldırılar sırasında iki ateş arasında kaldıklarını bildirdi.

Terör gruplarının da hedefi haline geldiklerini ifade eden Kendiroğlu, şöyle devam etti.

''Uluslararası tanınmış firmaların cesaret edemediği batık gemileri çıkarma işine talip olduk. Geçen hafta ekiplerimiz liman çıkışında batıklarda çalışma yaparken yine iki ateş arasında kaldı. Bazı terör grupları Türk firmalarının bölgeyi terk etmesini istiyor ve tehdit ediyor. Magodişu Limanı ve çevresindeki batık gemilerin çıkarılması için toplam 30 kişiden oluşan 3 ayrı ekiple çalışıyoruz. Burada hem batıkları çıkarıyoruz hem de limanın temizlenmesi ve derinleştirilmesi işini yapıyoruz. Buradaki çalışmayı bir yılda tamamlamayı hedefledik. Bu çalışmalar sırasında 15 bin ton atık çıkaracağız.''

Somali'de halkın Türk firmalarına ve Türklere karşı çok iyi davrandıkları anlatan Kendiroğlu, ''Burada Türkler çok seviliyor. Uluslararası firmalar bu bölgelerde iş yapmak istemiyor.  Türk firmaları tehlikeye rağmen burada iş yapıyor. Afrika Birliği Güvenlik güçleri, Bölgedeki güvenlik ile birde kendi güvenlik ekibimiz var. Somali bizim için artık kardeş ülke oldu. Korkumuz olmadan çalışabiliyoruz'' dedi.

FAO'NUN DA DİKKATİNİ ÇEKTİ

Mogadişu Limanı ve çevresinde batık gemilerden arındırılması, temizlenmesi, derinleştirilmesi ile birlikte limana yeni rıhtımlar yapılarak büyütüleceğini ifade eden İnanç Kendiroğlu, yaptıkları çalışmanın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün de  (FAO) dikkatini çektiğini söyledi.

Kendiroğlu, FAO'nun, Somali'nin güneyinde yer alan doğal olan Kismayo Limanı'nda büyük ve küçük birçok batık gemi ile patlayıcı yüklü askeri geminin, petrol ve türevlerinden temizlenip patlayıcılardan arındırılarak çıkarılması işini  Vardakosta şirketine yaptırmak istediğini belirterek, bu konudaki girişimlerin devam ettiğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim