Korsanlar Üzerine Çarpıcı Açıklamalar

Somali Başbakanı, ülkesinde korsanlığın ortaya çıkış sebebini anlattı. İşte şok eden gerçekler...

Somali Başbakanı Ömer Abdürreşid Ali Sharmarke, bazı ülkelerin ülkesinin kara sularında illegal bir şekilde balıkçılık yaptığını ve bunun ticaret hacminin yüz milyonlarca Doları bulduğunu belirterek, “Somali halkının elinden balıkçılık alınınca, korsanlık ortaya çıktı. Bazı ülkeler bizim sularımızda hem balıkçılık yapıyorlar hem de çöplerini döküyor. Ben korsanları savunmuyorum ama bu insanların yapabileceği başka bir şey yok. Korsanlar, elde ettikleri fidyenin yüzde 30'unu bölge halkına dağıtıyor” dedi.


Somali'de geçtiğimiz Şubat ayında kurulan Federal Hükümet'in Başbakanı Ömer Abdürreşid Ali Sharmarke, ülkesinin doğu kıyılarındaki korsanlık faaliyetlerinin Somali kara sularında illegal balıkçılık yapan ülkelerin sonucu olduğunu söyledi.

KORSANLIĞIN SEBEBİ İLLEGAL BALIKÇILIK

Somali Başbakanı Ömer Abdürreşid Ali Sharmarke, ülkesinin içinde bulunduğu sorunları görüşmek üzere çıktığı Avrupa turuna İngiltere'den başladı. İngiltere'de Başbakan Gordon Brown ile görüşen Sharmarke, Londra'da Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House'da, “Somali'de Barış ve İstikrar Tesisi” konulu bir toplantıda konuştu. Somali'nin El Şahab örgütünün yanı sıra korsanlık sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyleyen Sharmarke, Somali kıyılarında korsanlık yapanların bir zamanlar ekmeğini balıkçılık yaparak kazanan insanlar olduğunu ancak, bazı ülkelerin illegal kendi kıyılarında illegal balıkçılık yapması nedeniyle bu insanların önünün kesildiğini kaydetti.

KORSANLAR, FİDYENİN YÜZDE 30'UNU HALKA DAĞITIYOR

Sharmarke, “Ben korsanları savunmuyorum. Hükümetim bu sorunu ortadan kaldırmak için elinden geleni yapıyor ancak bu insanların yapabileceği çok fazla şey yok. Korsanlar ele geçirdikleri gemi mürettebatına çok kötü davranmıyorlar. Elde ettikleri fidyenin yüzde 30'unu bölge halkına dağıtıyorlar” diyerek, Somali kıyılarında bazı ülkelerin illegal bir şekilde balıkçılık yüz milyonlarca Dolar değerinde balık avladığını kaydetti.

EL ŞAHAB'I YOKSULLUK GÜÇLENDİRİYOR

Somali'de barış ve istikrar tesis etmeye çalıştıklarını ve başkent Mogadişu'da geçmişe oranla daha az saldırıya uğradıklarını iddia eden Sharmarke, El Şahab örgütüyle mücadelelerinin 2012 yılında başarıya ulaşacağını öne sürdü. El Şahab'ın Somali'nin barış ve istikrarına tehdit oluşturduğunu kaydeden Sharmarke, Somali'deki yoksulluğun El Şahab'ı güçlü kılan en büyük etkenlerden biri olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilişim