SOCHİ LİMANI YOLCU VE YÜK TRAFİĞİNE AÇILDI

 TRABZON- Trabzon ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Sochi Limanının yük ve yolcu trafiğine açıldığını, Adler limanının da yük gemilerinin girişlerine hizmet verdiğini ve Ro-Ro gemilerinin girişlerine de açılması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu meclis toplantısında yaptığı konuşmada yürütülen çalışmalar hakkında güncel konuları paylaştı.  Trabzon İli Gelişim Stratejisi, Sağlık Turizmi çalıştayı, Avrupa Yatırım Bankası Kredileri, Sochi limanı ve Trabzon’un aylık verilerini paylaştı. Akçaabat Şinik Organize Sanayi Bölgesi parsel dağıtımı konusunda bilgilendirmede bulundu.

 SOCHİ LİMANI YOLCU VE YÜK TRAFİĞİNE AÇILDI

            TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’u ve bölgemizi yakından ilgilendirmekte olan Sochi limanının yolcu ve otomobil trafiğine açıldığını, diğer taraftan da Adler limanının da yük ve feribot için hizmet verdiğini aktardı.  Hacısalihoğlu, Sochi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Vadim Levcenko’dan alınan bir yazıda, Sochi ve Adler Limanları hakkında son gelişmeleri kapsayan açıklamalarda bulunulduğu bilgisinin paylaşıldığını söyledi. Yazıda şu bilgiler paylaşıldı: “ Sochi deniz ticaret limanı otomobil taşıyan gemilerin ulaşımı için açılmıştır. Sochi-imeretinsk (adler) limanı da yük gemilerinin girişleri ile ilgili bir problem bulunmamakta, Ro-Ro gibi gemilerin girişi ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.”

            Hacısalihoğlu, Rusya Federasyonu’nun Sochi kenti ile yeniden ilişkilerimizin gelişeceğine dikkat çekti. Hacısalihoğlu, “Rusya 2018 dünya futbol kupası yatırımlarına hazırlanıyor. Bunun öncesinde 18-21 Eylül’de 13. Sochi Yatırım Forumu yapılacak. Foruma 40’dan fazla ülke katılıyor.  1300 Türk firmasının faaliyette olduğu Rusya’da bugüne kadar 50 milyar dolarlık müteahhitlik yatırımı yapıldı. ”dedi.

 TRABZON GELİŞİM STRATJİLERİ KATKI YAPMAYA AÇIKTIR

 Trabzon Gelişim Stratejisi-2023 toplantısının oda tarafından başarıyla yapıldığı aktaran Başkan Hacısalihoğlu, toplantıda sorunların gündeme getirilerek çözüm çalışmalarının yürütüldüğünü aynı zaman da geleceğe yönelik projelerin ve fikirlerinde değerlendirildiğini aktardı. Hacısalihoğlu,  “Sürdürülebilir bir Trabzon için bu toplantılar yapılmaktadır. ”dedi.   Çalışmanın toplantının dışında da meclis üyelerinin katkılarına açık olduğunu ifade eden Hacısalihoğlu, “ Trabzon’un geleceğine yönelik olarak fikirleriniz projelerinizi bu toplantılarda değerlendirilmek üzere odamıza iletebilirsiniz. Her türlü katkınıza açığız.” şeklinde konuştu.

            Hacısalihoğlu şöyle konuştu: “Trabzon için birçok konu bu toplantılarda ele alınıyor. Geçmişteki durumu, bugünkü hali ve gelecekte neler olabileceği değerlendiriliyor. Bir stratejik plan ve beraberinde eylem planları ile çalışmalar koordineli bir şekilde yürütülüyor.”

SAĞLIK TURİZMİ İLE SEKTÖR ULUSLARARASI ALANA AÇILIYOR

            Geçen ay içerisinde başlatılan Trabzon Sağlık Turizmi çalıştayı kapsamında bütün tarafların görüş ve önerilerinin alınmaya başladığını kaydeden Hacısalihoğlu bu kapsamda sektörün Swot analiz çalışmalarının da yapıldığını aktardı. Hacısalihoğlu, “Odamızdan ilgili komisyonların da katılımı ile şehrimizdeki sağlık sektörü bir çalıştay etrafında toplandı. Amacımız Trabzon’u sağlık turizmi kulvarında uluslararası alana açmaktır. Bu konuda bir stratejik plan ve eylem planları oluşturulmaktadır. ” dedi.

 AVRUPA YATIRIM BANKASINDAN KOBİLERE 3 MİLYONA KADAR

            Hacısalihoğlu, Avrupa Yatırım Bankası ve Kredi Garanti Fonu işbirliğinde Trabzon’un da dahil olduğu Türkiye’deki 43 il arasındaki uygun kredi imkanından oda üyelerinin yararlanması gerektiğine dikkat çekti. Trabzon’da kredi tanıtım toplantısının düzenlendiğini ancak bir kez daha meclis kürsüsünden bilgilendirme yapmak istediğini ifade ederek şu bilgileri verdi: “KOBİ’lere Piyasadaki kredi oranlarından daha uygun bir kredi imkanı sağlanmıştır. 10 kişiden az çalışanı olan mikro KOBİ’lere 150 bin, 10 kişiden yukarı çalışanı olan KOBİ’lere 3 milyona kadar kredi normal standartların altında sunuluyor.  İhtiyaç duyan işletmeler bu krediden yararlanmak için de anlaşmalı bankalar olan Denizbank, Halk bank, Vakıfbank ve Yapı Kredi bankasına başvurabilirler.”

 2014 YILI TRABZON RAKAMLARI

            TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’un 2014 yılı ilk altı aylık verilerini değerlendirdi. Hacısalihoğlu, mevduat, krediler, ticaret, istihdam, ihracat, yatırım, açılan kapanan şirketler hakkındaki konuşması şöyle:

 MEVDUAT

            Hacısalihoğlu, 2014 yılının ilk üç ayında Trabzon’un mevduatının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17’lik bir artış kaydettiğini belirtti.  Bu dönemde toplam mevduat 4 milyar 103 milyondan 4 milyar 813 milyona yükseldiğini bildirdi.

 KREDİLER

            2014 yılının ilk üç ayında Trabzon’da toplam kullandırılan kredilerinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artış kaydettiğini belirten Hacısalihoğlu, “ Krediler 5 milyar 512 milyondan, 6 milyar 888 milyona yükseldi. Ticari krediler yüzde 29 ile ilk sırayı aldı. Bunu, yüzde 22 ile tüketici kredileri, yüzde 19 ile konut kredileri ve yüzde 4 ile de taşıt ve kredi kartları takip etti.” dedi.

            Aynı dönemler içerisinde takibe düşen kredilerde de artış olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu tüketici kredilerinde yüzde 44, ticari kredilerde yüzde 33 olduğunu aktardı.

 İHRACAT

            TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 2014 yılının ilk altı ayında Trabzon ihracatının bir önceki yılın altı ayına göre yüzde 9 artış sağladığını, bu artışın memnunluk yarattığını söyledi. Hacısalihoğlu, Trabzon ihracatının altı ay toplamında 582 milyar 427 milyona çıkarak Türkiye genelinde en çok ihracat yapan il sıralamasında da 17. Sıranın korunduğunu söyledi.

            En fazla ihracat yapılan sektörün yüzde 28 artış ile fındık mamullerinde gerçekleştiğini kaydetti.  Diğer sektörler ise yaş meyve ve sebze, taşıt araçları ve yan sanayi, kimyevi maddeler ve mamulleri ile maden metaller, oldu.  Bu dönemde en fazla ihracat yapılan ülke sıralamasında ise Rusya Federasyonu, İtalya, Almanya, Fransa, Gürcistan olarak gerçekleşti.

 TİCARET

            2013 yılı sonunda Trabzon merkez KDV matrahının 14 milyar 465 milyon olarak gerçekleştiğini ifade eden Hacısalihoğlu, 2014 yılının ilk altı ayında KDV matrahının geçen yılın ilk altı ayına göre yüzde 17 artış kaydederek 8 milyar 180 milyona yükseldiğini dile getirdi.

 İŞSİZLİK VE SOSYAL GÜVENLİK RAKAMLARI

            Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına göre, işsizliğin takip ettiklerini kaydeden TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 2013 yılının Şubat ayında 105 bin 419 aktif çalışan sayısı bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2014 yılı Şubat ayında bu rakamın 112 bin 102 kişiye yükseldiğini, bu dönemler arasındaki bir yıl içerisinde 6 bin 683 kişinin çalışan hale geldiğini aktardı.. Bu verinin işsizliğin bir nebze de olsa azaldığını gösterdiğini ifade etti. Öte yandan Türkiye’de açıklanan işsizlik rakamlarına göre Trabzon’da 7.3 olduğunu anımsattı.

 TTSO GİRİŞİMCİ YETİŞTİRİR

            Birçok sektörün yetişmiş insana ihtiyaç duyduğunu ifade eden Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, odanın önceliğinin girişimci yetiştirmek olduğuna işaret etti. Hacısalihoğlu şöyle konuştu: “Bir tarafta sektörlerimiz yetişmiş işgücü arıyor. Diğer tarafta işsizlik var. Ticaret ve Sanayi Odası, ticaretin ve sanayinin ocağıdır. Burada tüccar ve sanayici yani girişimci yetiştirilmesi esastır. Yetişen bu girişimciler açacakları işletmelerinde sağlayacakları istihdamlar ile işsizlikte önemli bir başarı elde edecektir.” şeklinde konuştu.

 YATIRIM TEŞVİK

            TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu 2014 yılının ilk dört aylık döneminde Trabzon’da 17 yatırım teşvik belgesi verildiğini, geçtiğimiz yıl aynı dönem içerisinde ise 11 yatırım teşvik belgesi verilmiş olduğunu anımsattı. 2014 yılının ilk dört ayındaki toplam 17 yatırım teşvik belgesinin 114 milyon tutar ve 481 kişi çalışanı kapsayan yatırım öngördüğünü vurguladı. 17 belgenin sektörlere göre dağılımının ise 5 firma imalat, 2 firma turizm, 2 firma sağlık, 3 firma enerji, 2 firma ticaret ve birer firmada hizmet, eğitim ve maden sektörlerinde oluştu.

 AÇILAN –KAPANAN İŞLETMELER

            2014 yılının ilk beş ayında Trabzon’da açılan işletme sayısının 297’de kaldığını, geçtiğimiz yıl bu rakam 302 olduğunu anımsatan Hacısalihoğlu, aynı dönem içerisinde geçtiğimiz yıl 100 işletmenin kapanırken bu yıl ise kapanan işletme sayısının 83’de kaldığını ifade etti.

Hayati akbaş/Hopa

Editör: TE Bilişim