SOCAR & TURCAS Aliağa'ya Rafineri kuruyor  
       
Petkim'i satın alan Socar & Turcas şirketi Petkim sahası içerisinde ambarlar bölgesine öncelikle kendi ihtiyacı olan ürünleri üretmek için bir rafineri kuruyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) başvuran Socar & Turcas Rafineri A.Ş. Ege Rafinerisi bir yandan lisans izni beklerken diğer yandan diğer yandan projesinin Çevresel etki değerlendirme (ÇED) sürecini başlattı.

Dün Aliağa Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya; Çevre ve Orman Bakanlığı İzmir Çevre İl Müdürlüğü yetkilileri ile diğer ÇED süreci ile ilgili kamu kuruluşlarının temsilcileri, Rafineri Proje Müdürü Hakkı Semera, Turcas Koordinatör ve Düzenleyici İşler Müdürü Cabbar Yılmaz ile çok az sayıda vatandaş katıldı.

İtalyan ve İngiliz ortak firması ortaklığı ile ön mühendislik projelendirmenin başladığı belirtilen toplantıda;  yatırımın Avrupa ülkeleri teknolojileri ile yapılacağı ve toplam maliyetinin 3-3,5 milyar dolara civarında olacağı ve yılda 10milyon ton hammadde işleyeceği belirtildi. İnşaatının ve montajının yaklaşık 5 yıl süreceği belirtilen rafinerinin inşaat süresince 10 bin, üretime başladığında ise 600 ile 800 civarında personelin çalışacağı belirtildi.

ÇED raporunu hazırlayan mühendislik firması yetkilerinin sunumu ile başlayan toplantıda  SOCAR & Turcas Rafineri A.Ş. Proje Direktörü Hakkı Semera katılanlara projeyle ilgili bilgiler verdi.

5 YILDA TAMALANACAK

ÇED sunumunda kurulacak rafinerinin Aliağa'nın Arapçiftliği mevkiine Petkim sahası içerisinde 1375 dönümlük araziye kurulacağı ve yaklaşık 60 ay içerisinde tamamlanacağı belirtildi.

Projelendirmenin İtalyan ve İngiliz ortak firması ortaklığı ile ön mühendislik projelendirmenin başladığını, yatırımın Avrupa ülkeleri teknolojileri ile yapılacağı ve toplam maliyetinin 3-3,5 milyar dolar civarında belirtildi.

LPG, hafif ve ağır nafta, jel, dizel ve sülfür üretimi yapacak olan Ege Rafineri Projesinin ÇED toplantısında, Ülkenin ve özellikle Petkim'in hammadde sorununu çözmek için yapılacağı belirtildi. Rafineri hakkında toplantıya katılan halkı bilgilendiren Rafineri proje Koordinatörü Hakkı Semera, yapılacak olan rafinerinin amacının Tüpraş rafinerisinden sağlanan naftanın benzin üretimine dönüştürülmesi sonucu hammadde ihtiyacının %60'tan fazlasını ithalatla karşılamak zorunda kalan Petkim'in hammadde ikmal güvenliği sağlanarak, dışa bağımlılığın kaldırılması olduğunu söyledi.

Semera, projenin faydalarından da bahsederek, proje sayesinde Türkiye'nin ithalatçı konumdan çıkarak stratejik anlamda kendisini güvence altına alacağını belirtti.

Semera; "Türkiye talebi her yıl dik olarak artan bir ülke, şu anda rafinerinin üreteceği her şey ithal ediliyor. Yapılacak olan Rafineri ile birlikte ülkemiz bunları ithal etmek zorunda kalmayacak" dedi.

Hakkı Semera, projenin ayrıca petrol ürünlerinin direkt ithalatı yerine, ithal edilen ham petrolün kurulacak rafineride işlenerek ürün haline dönüşmesiyle iş gücü, üretim ve lojistik gibi konularda da ekonomiye katma değer sağlayacağını belirtti.

Semera; "Mevcut rafineriler petrol kaynaklı yakıt tüketiminin ancak %75'ini karşılamakta, bugün itibarı ile 8 milyon ton ürün ithalatı yapılmaktadır. Bu miktar 2010 yılında 10 milyon ton, 2020 yılında 20 milyon tona ulaşacaktır. Aliağa'nın Arapçiftliği mevkiine kurulacak olan Socar & Turcas Ege Rafinerisine ham petrol, üç farklı yol ile getirilecek. Kerkük-Ceyhan ham petrol boru hattı ve Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattı ile karadan ve gemi taşımacılığı kullanılarak deniz yolu ile getirilecek. Petkim mülkiyetinde Sanayi ve depolama bölgesi arazisi içinde 1375 dönümlük bir araziye kurulacak" dedi.

 Yatırımın yaklaşık 60 ayda tamamlanacağını ve 3-3,5 milyar dolara mal olacağını belirten Semera; "Rafinerinin inşaat ve montaj sırasında 10 bin kişi, üretime geçmesinin ardından ise 600-800 arası kadrolu eleman alınması düşünülüyor. Rafinerinin inşaat ve montajının 2015 yılına kadar tamamlanarak üretime başlaması planlanıyor" dedi.

Projenin, çevresel olarak AB normlarının üst sınırının çok altında bir emisyon değerlere sahip olduğunun altını çizen Semera, rafinerinin LPG, hafif ve ağır nafta, jel, dizel ve sülfür üretimi gerçekleştireceğini siyah ürün üretiminin gerçekleştirilmeyeceğini söyledi.

Konuşmasının ardından sorulan, "Yılda ne kadar hammadde işleyecek, ne kadar su tüketimi olacak ve nereden olacak" sorularını yanıtlayan Semera; "Yılda 10 milyon ton hammadde işlenecek ve bunun getirisi 3 milyar dolar ciro olarak geri dönecek. Su tüketimini Petkim'in zamanında yapmış olduğu Güzelhisar barajından sağlanacak ve o kadar büyük bir tüketim olmayacak. Yılda yaklaşık 1100-1200 m3 su kullanılacak ve buna soğutma, buharlama hepsi dahil olacak" dedi.

Proje sorumlusu Hakkı Semera son olarak; "Mülkiyet kimin olursa olsun, bu tür büyük tesisler ülkenin tesisleridir. Ülke ekonomilerine girdileri olan tesislerdir" dedi.

PETKİM'İN MERKEZİ ALİAĞA'DA KALACAK

Turcas Koordinatör ve Düzenleyici İşler Müdürü Cabbar Yılmaz'da bir soru üzerine Petkim Petrokimya Holding A.Ş.nin merkezinin Aliağa'dan taşınmayacağını, kurulacak olan Socar & Turcas Ege Rafinerisi'nin ise henüz merkezinin neresi olacağını yönetim kurulunun belirleyeceğini söyledi.
 

Editör: TE Bilişim