Geçtiğimiz hafta İskenderun’dan Ürdün’e ilk seferini yapan Sisa Shipping Lines’a ait RoRo Gemisi, hareketinden itibaren 12 saat içerisinde Hayfa’ya ulaştı.

Ortadoğu ve İsrail’deki karışıklıkların üst seviyede yaşandığı bu dönemde; 19 Kasım Pazartesi günü saat 18.00’de İskenderun’dan Ürdün’e ilk seferini yapan Sisa Shipping Lines’a ait RoRo Gemisi, hareketinden itibaren 12 saat içerisinde Hayfa’ya ulaştı.

Hayfa-Ürdün arasındaki 6 saatlik süre sonunda tırlar Ürdün’e giriş yaptı.

Araçların Hayfa Limanı ile Ürdün arasındaki yolculuklarında güvenli geçiş yapmalarını Sisa Shipping Lines’ın konvoy uygulaması sağlıyor.

Ayrıca tüm araçların transit geçiş gümrük işlemlerini de tamamen Sisa Shipping Lines ve acentesi üstleniyor.Türkiye ile Ürdün arasındaki ekonomik ilişkiler sürekli gelişiyor.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2012 yılı sonunda yaklaşık 1 milyar dolar seviyelerine ulaşması bekleniyor. Türk yatırımcıların Ürdün’de toplamda 200 milyon doları bulan yatırımları bulunuyor.

Ayrıca, 2000 yılından bu yana 2,4 milyar Dolar’ın üzerinde müteahhitlik hizmeti Türk firmaları tarafından üstlenildi.

Ürdün’le olan dış ticaretimizde ihracatımız, ithalatımızın çok üzerinde olmakla birlikte devamlı artış  göstermekte.  2000 yılında yaklaşık 100 milyon dolar seviyesinde olan ihracat hacmi; 2012 yılı ilk dokuz ayında 580 milyon doları aştı.

Bunun yanısıra 2000 yılında; 27 milyon dolar seviyesindeki ithalat hacmi ise 2012 ilk dokuz ayı itibariyle 66 milyon doların üzerine çıktı.

2011 yılı verilerine göre Türkiye ile Ürdün arasında başta 38 milyon dolarlık ihracat hacmini demir-çelik sektörüne ait ürünler oluşturmakla birlikte; ağaçtan kutu ve ambalaj, gıda, homojenize edilmiş tütün, petrol yağları gibi endüstriyel ürünler ikinci büyük ihracat grubunu oluşturuyor.

Üçüncü büyük ihracat dilimini  ise kağıt, tekstil, kauçuk, halı, tv alıcıları, motorlu taşıtlar gibi diğer alanlar kapsıyor. Öncelikli olarak Türkiye ile Ortadoğu arasındaki ulaşımı sağlamayı ve kolaylaştırmayı hedefleyen Sisa Shipping Lines’ın İskenderun’dan Hayfa’ya haftada tek sefer gidiş-dönüş olarak düzenlenen RoRo hizmetlerinin oluşabilecek talebe göre ikiye çıkarılmasınında değerlendirileceği belirtilmiştir.

Editör: TE Bilişim