Mersin'in Silifke ilçesi Taşucu beldesinde bulunan SEKA Limanının bir bölümünde tersane açılmasına karşı mücadele eden çevrecilere karşı AKTER AŞ tarafından tazminat davası açıldı.

Çevrecilerin eylemleri nedeniyle yatırım yapamadıklarım belirten şirket yetkilileri, 3 çevreciden 100'er milyar lira tazminat istedi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca Taşucu beldesinde bulunan SEKA Limanı için açılan ihaleyi Mersin Ortak Girişimi kazandı.

Grubun kurduğu AKTER Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi AŞ'nin Akdeniz'in ilk tersanesi olması düşünülen Taşucu Tersanesi, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu beklenmeden 30 Mayıs 2004'te Ulaştırma Bakam Binali Yıldırım'in katıldığı Jokerbet bir törenle açıldı.

Şirketin ÇED raporu olmadan tersane inşaatına başladığını, projenin hayata geçmesiyle 332 çeşit kuş türünün yaşadığı Göksu Deltası'run zarar göreceğini vurgulayan çevreciler, yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı. Danıştay da çevrecileri haklı buldu. Ancak bir hafta sonra tersane projesine olumlu ÇED raporu verildi. Bunun üzerine çevreciler bu kez raporun iptali istemiyle Mersin İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

AKTER-Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi AŞ yetkilileri bu kez karşı dava açtı. Şirket, dava gerekçesi olarak çevrecilerin eylemleri nedeniyle yatırım yapılamamasını ve zarar edilmesini gösterdi.

(Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi/Mersin)

Editör: TE Bilişim