Dünyanın en büyük aktarma ve ikmal merkezi olan Singapur'a yanaşan kargo gemisi sayısı Mayıs ayında yaklaşık otuz yıldaki en düşük seviyesine gerielrken, deniz yakıtlarının satışı üç ayın en düşük seviyesine çekildi.

Koronavirüs pandemisi küresel ticareti vurdukça, Güneydoğu Asya limanlarına yanaşan kargo gemilerinin sayısı Denizcilik ve Liman Otoritesi'nden (MPA) verilerine göre Mayıs ayında 3.059'a düştü ki bu Ocak 1993’ten beri kaydedilen en düşük seviyeydi.

Analistler ve tüccarlar, konteyner gemisi faaliyeti ve bunker talebinin haziran ayında zayıf kalması nedeniyle nakliye faaliyetlerinin durgunlaşacağını belirtti.

Nakliye analist firması Sea-Intelligence’in geçen hafta söylediğine iptal edilen destinasyonlar ve vazgeçilen limanlar dahil olmak üzere haziran ayının ilk haftasında pandemi nedeniyle boşta bekleyen gemilerin toplam kapasitesi 4 milyon 20 feetlik konteynera eş değer.

Pazar günü, ticaret bakanı Chan Chun Sing, pandemi ticarete bağımlı ekonomiyi değiştirdiği için Singapur'un limanlarına planlanan genişleme hızının gelecekteki talebe bağlı olacağını söyledi.

Yavaşlayan ticaret faaliyetleri Singapur merkezindeki deniz yakıt ikmali veya bunkering operasyonları üzerinde de ağırlığını hissettiriyor.

MPA verilerine göre, Singapur'daki gemi yakıt satışları mayıs ayında geçen yıla göre % 2 ve nisana göre % 5 ile 3.925 milyon tona düştü.

Editör: TE Bilişim