Şimdiki tekneler orta sınıf otomobil fiyatına  

Hükümetin tekne ve yatlarda gerçekleştirdiği vergi muafiyetini değerlendiren NTSR Fuarcılık Genel Müdürü Serkan Tığlıoğlu, "Vergi indirimleri sonrasında, orta sınıf bir otomobil fiyatına, 50-60 bin TL fiyat aralığında; 4 kişilik bir ailenin hafta sonu tatillerini geçirebileceği, kamaralı, tuvaletli, mutfaklı bir tekne almak mümkün" dedi.

30 Kasım'a kadar olan dönemde, tekne ve yatlarda Katma Değer Vergisini yüzde 18'den yüzde 1'e indiren, Özel Tüketim Vergisini yüzde 8'den sıfıra çeken hükümet uygulamasının, Türkiye yat ve tekne pazarına olumlu etkilerinin olması bekleniyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan NTSR Fuarcılık Genel Müdürü Serkan Tığlıoğlu, yat ve tekne fiyatlarının yeni vergi uygulamaları ile cazip hale geldiğini dile getirdi.

Haziran ayında çıkan yasa ile deniz taşıtlarında Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin kaldırılarak, daha düşük yük getiren ruhsatname harcı uygulamasına geçildiğini hatırlatan Tığlıoğlu, "MTV'nin kaldırılmasının yanı sıra, 30 Kasım'a kadar geçerli olacak KDV ve ÖTV indirimleri fiyatları çok cazip hale getiriyor. Artık orta sınıf bir otomobil fiyatına, 50-60 bin TL fiyat aralığında; 4 kişilik bir ailenin hafta sonu tatillerini geçirebileceği, kamaralı, tuvaletli, mutfaklı bir tekne almak mümkün. Böylece 'deniz pahalıdır' algısı da tarihe karışacak" dedi. Öte yandan bu yıl ziyaretçilere kapılarını marina ortamında açarak; İstanbul'un yeni yat limanı MARINTURK İstanbul City Port ev sahipliğinde 21-26 Ekim 2009 tarihleri arasında düzenlenecek Uluslararası Boat Show 2009'un, bu uygulamanın iç pazar üzerindeki etkilerinin göstergesini oluşturması bekleniyor. 1980 yılından bu yana Türkiye'de yat ve tekne endüstrisi ve tüketicilerin en köklü buluşma noktası olan Uluslararası Boat Show'un, bu yıl da 50 binin üzerinde ziyaretçi çekmesi bekleniyor.

Fuarda bu yıl 200'ün üzerinde firma, 600'e yakın ulusal ve uluslararası markayı sergileyecek. Deniz sevdalıları, Uluslararası Boat Show 2009 süresince 752 tekne kapasiteli MARINTURK İstanbul City Port'da en son teknolojilere sahip deniz taşıtlarını yakından görme fırsatı bulacaklar.


Serkan Tığlıoğlu, dünyada sektörün liderleri olan pek çok şirketin megayat, yelkenli, motoryat ve katamaran olmak üzere geniş bir yelpazede ürünlerini Uluslararası Boat Show 2009'da sergileyeceklerini dile getirdi. Tığlıoğlu şöyle devam etti: "Yeni vergi uygulaması, gerek yerli üreticilerin, gerekse uluslararası firmaların fuardan beklentilerini artırdı. Vergi indiriminden yararlanmak isteyenlerin, ertelenen ve öne çekilen talebi gerçekleştireceklerini öngörüyoruz. Katılımcıları hareketli günler bekliyor. Atlantis, Aegean Yacht, Azimut, Bavaria Yachts, Beneteau, Cranchi, ELAN, Ferretti, Jeanneau, Chris Craft, Sea Ray, Troy Marine, Bayliner ve Vicem gibi birçok ulusal ve uluslararası yat markası fuarda yerlerini alacaklar." 28. Uluslararası İstanbul Boat Show, deniz ve tekne tutkunlarının aradıkları tüm yenilikleri ideal bir marina ortamında sunmaya hazırlanıyor. Katılımcı firmalar geçmiş yıllarda teknelerini karada sergilemek için ayırdıkları ciddi bütçeleri bu kez ziyaretçilere özel hizmetler verebilmek amacıyla değerlendirecekler. Tekne sahibi olmak isteyenler de sadece kamaraları gezmek ya da broşürleri okumak yerine beğendikleri modellerin sudaki gerçek performansını görerek sağlıklı kararlar verebilecekler. Dünyada yat imalatında ve deniz turizminde Türkiye'nin yakalamış olduğu uluslararası başarıyı en güçlü şekilde yansıtması beklenen İstanbul Boat Show kapsamında oldukça zengin bir etkinlik programı oluşturuldu.

T.C. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı işbirliği ile düzenlenecek seminerlerde ''Tekne alımında Türk bayrağı ve vergi mevzuatında son değişiklikler ve uygulamaları'' masaya yatırılacak. Denizcilik Müsteşarlığı'ndan uzman kişilerin sunumlarıyla bu seminerlerin denizciler tarafından ilgiyle izlenmesi bekleniyor. Bir yaşam tarzı olarak deniz kültürünün hemen her boyutunu yansıtması amaçlanan seminer, show ve özel organizasyonların birçoğu Türkiye'de ilk kez bir fuar bünyesinde gerçekleştirilecek. Bu çerçevede Uluslararası İstanbul Boat Show'un önümüzdeki 5 yıl içerisinde Avrupa'nın ilk 3 büyük fuarından biri olması hedefleniyor.

 

Editör: TE Bilişim