Dubai, Monako'nun lüks yat merkezi olma unvanını ele geçirecek gibi. Helikopter pistli, şeffaf jakuzili, som altından tuvaletli milyon Euro'luk yatların oyuncakları ise mini denizaltılar, jetski'ler...

Dubai'nin en havalı bölgesi Mina Seyahi. Burada, Dubai International Marine Club'ın ev sahipliğinde bir süre önce gerçekleştirilen Dubai International Boat Show (DIBS) ise Ortadoğu'nun en büyük lüks yat pazarının kalbi. 20 yıldır düzenlenen DIBS, Avrupa'da yaşanan krizin daralttığı sektörün hafızasını tazeleyip Doğu'nun kaynaklarını hatırlamasıyla, bugünkü parlak resmine kavuştu. Fuar, Ortadoğu'yu hedefleyen farklı alanlardan pek çok lüks markanın ilgisini çekiyor. Bunun en iyi örneği de fuar alanına adım atar atmaz misafirleri karşılayan Officine Panerai standıydı. Akdeniz, Britanya, Kuzey Amerika ve Karayipler'deki 10 klasik yat yarışına adını veren Panerai saatleri, 3 yıldır fuarın ana sponsoru olmuş ve rotasına Arap Yarımadası'nı da eklemiş.

Erkekleri çeken bir yerde yatlar ve saatler olur da arabalar olmaz mı? Nitekim Super Car standlarına doğru yürüyünce sanki modern bir 1001 gece masalları atmosferine girdim. Bentley, Brabus, Rolls Royce, Porsche, Mercedes-Benz derken "Gerçekten boat show'da mıyım" diye düşünmeye başladım. Aslında bu, muhteşem yatlar göreceğimizin işaretiydi.

MEGAYATLAR

Bu fuarı Dubai Boat Show yapan ise elbette The Superyacht Builders Association/Süperyat Üreticileri Birliği (SYBAss) pontonunda sergilenen 40 metre üzerindeki 20'nden fazla megayattı. Bu markaları Dubai'ye getiren rüzgâr ise bildiğiniz üzere megayat siparişlerinin önemli bölümünün Ortadoğu'dan geliyor olması. SYBAss'e Türkiye'den tek üye olan Proteksan Turquoise henüz bu fuara katılan markalardan değil. Abeking&Rasmussen, Amels, Benetti, Feadship, Fincantieri, Lürssen, Oceanco, Heesen, Trinity ve Sanlorenzo bu yılki SYBAss katılımcılarıydı.

92 metrelik Remi Tessier tasarımı 4 güverteli yat ve Adriel Rollins'in çizgileriyle hayat bulan 36 konuğu lüks içinde ağırlayacak 90 metrelik tekne fuarın en çok dikkat çekenlerindendi. Hollandalı süperyat üreticisi Feadship, Dubai International Boat Show'a 81 metre uzunluğundaki Air ve 77.7 metre uzunluğundaki Tango ile katıldı. Randevu listesi çok kalabalık olan Feadship, Ortadoğu pazarına özel önem veren tersanelerden, zira Ortadoğu sularında Feadship'in kimi kraliyet ailelerine kimisi ülke yöneticilerine ait 25 yatı bulunuyor.

SOM ALTINDAN "SIHHİ TESİSAT"

Dubai Boat Show'a gelmişken bölgede üretilen yatları görmeden ayrılmak olmazdı. Birleşik Arap Emirlikleri'nin en bilinen lüks yat markalarından Majesty Yachts'ın dünya prömiyerini yaptığı 105 ve 135'i gezdim. 17 milyon Euro'luk Majesty 135'in tuvalet kağıtlıkları, tuvalet bideleri, lavabo muslukları gibi "sıhhi tesisatının" som altın ve tuvalet taşının altın kaplama olması bir hayli ilginçti.

Güvertede yer alan şeffaf jakuzi de Arap dünyasının hayal gücünün parayla sınırlı olmadığının ispatı. Ancak bu şaşaaya tezat, diğer işçilik ve malzeme seçimlerinin ehvenişer durumu, bölgesel süperyat markalarının uluslararası alanda boy göstermesine biraz daha zaman olduğunu gösteriyordu.
Dubai Boat Show yalnızca bölgesel üreticilerin ya da süperyat pazarının değil, özellikle belli bir boyun üzerindeki seri üretim lüks yat üreticilerinin de ilgi gösterdiği bir buluşma noktası oldu. Azimut, Sunseeker, Fountaine Pajot gibi markalar ve daha nicesi hatırı sayılır büyüklükte filolarıyla Dubai'deydi. Yelkenlilerden ziyade motoryatların hakimiyetiyse her pontonda kendini gösteriyordu.

DERİN MUHABBET İÇİN DENİZALTI

Bu fuarın olmazsa olmazı, deniz oyuncakları. Süperyatların olduğu yerde, bu yatların garajında taşınacak ve berrak sularda misafirlere keyifli eğlenceler sunacak deniz oyuncaklarının da sergilenmesi elzem. C-Quester 3 mini denizaltısında 3 kişi 8 saat sualtında kalabiliyor. 100 metreye inebilen denizaltı klimasıyla konforlu ve ferah bir alana sahip. Moonen'in 42 metre modelinin çizimlerinde de yer alan C-Quester 3, 2 knot hız yapıyor. Fiyatı 850 bin Euro.

DUBAİ'DEKİ TÜRKLER

Fuardaki ülke pavyonları çok şık ve dikkat çekici düzenlenmişti. Avustralya kadar uzak bir ülkenin dahi gayet büyük bir pavyonu varken bizim firmalarımız, daha zor ulaşılan köşelerde ve çok basit stantlarda ürünlerini tanıtmaya çalışıyordu. Agantur, Boyut Marine, Eriş Pervane, Moravia Boya, Nekton Bot, Köysan ilk çadırda görebildiğim firmalardı. Firma yetkilileriyle yaptığım sohbetlerde, bu çadırda stant açmak isteyen 10 firma biraraya geldiğinde ülke standı açılabildiğini öğrendik. "Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği de (DENTUR) destek olsa, 10 firmayı çok rahat aşar, güzel bir ülke pavyonu açabiliriz" görüşünü sıklıkla duyduk.

 

Editör: TE Bilişim