Şimdi de Karadeniz'i anlatacak

İzmirli denizci Özkan Gülkaynak, 2'nci kitabı için çalışmaya başladı.

Kayıtsız III adlı teknesiyle 2006-2009 arasında hiçbir elektronik seyir aleti kullanmadan tek başına dünya turu yapan, Türk bayrağını okyanuslarda dalgalandıran ve gittiği ülkelerde “Crazy (çılgın) Türk” diye karşılanan İzmirli denizci Özkan Gülkaynak, 2’nci kitabı için çalışmaya başladı.
 
“Türkiye’nin Karadeniz’i” adını vereceği kitap için 7.95 metre boyundaki teknesiyle yola çıkan 47 yaşındaki Gülkaynak, 3 ay Karadeniz’in limanlarını dolaştı. Gülkaynak, “Karadeniz çok ciddi bir değer. Yat turizminin geliştirilmesi için de çok uygun. Ben bir denizci olarak elimden geleni yapmaya hazırım” dedi.

Dünya turunu “Özgürlük Hattının Batısına” adlı kitabında anlatan Gülkaynak, Karadeniz’i anlatacağı kitabı için 1600 deniz mili yol katetti. İstanbul’dan Gürcistan’ın Batum kentine kadar giden Gülkaynak, “yatlar giremez” denilen, başta Ağva ve Bartın dereleri olmak üzere çok sayıda dereye de girdiğini anlattı.

Yatçılara kitap
 
Kitabının yatçılara yönelik rehber olacağını belirten Gülkaynak, “Karadeniz, amatör denizcilerin tam anlamıyla bilmediği ve gitmeye cesaret edemediği bir değer. Yaz aylarında deniz çok sakin. Yüzlerce barınak var ve yer bulmak çok kolay. Üstelik bunlar ücretsiz” diye konuştu.

Gülkaynak’ın verdiği bilgiye göre kitapta, bir yatın girebileceği bütün limanların krokisi ve derinlikleri olacak. Karadeniz’le ilgili rüzgar rejimi, mevsimsel bilgiler, seyri kolaylaştıracak teknikler ve meteorolojik taktikler de yer alacak. Bunların dışında, pazarların hangi gün kurulduğu, benzin istasyonlarının nerede bulunduğu ve görülmesi gereken yerler de kitapta fotoğrafla yer alacak.

Editör: TE Bilişim