Güney Kıbrıs’ın Limasol limanı açığındaki silah yüklü gemi Rum polisinin kontrolünde bekletiliyor. Rum Ticaret ve Sanayi Bakanı Andonis Pashalidis, gemide yasaklanmış askeri malzeme ve teçhizat bulunduğunu, miktarın ve çeşitlerin hazırlanacak raporla saptanacağını açıkladı.


Rum basını, Limasol Limanı açıklarında demirleyen, içerisinde silah ve patlayıcı madde bulunan “ticari” gemiye ilişkin haberlere yer verdiler.
Fileleftheros gazetesi, içerisinde Çin menşeli 17 zırhlı askeri araç ve yüzlerce kasa içerisinde patlayıcı madde taşıyan “Santiago” adlı geminin, taşıdığı askeri malzemelerden dolayı Limasol Limanı açıklarında Rum polisinin kontrolünde beklediğini yazdı.

Geminin nereye gideceğine ilişkin kaptanın çelişkili açıklamalar yaptığını; kaptanın askeri araçların ve teçhizatın Singapur’a götürüleceğini belirttiğini, ancak geminin Güney Kıbrıs’a gitmeden önce Singapur’dan geçtiğini yazan gazete, patlayıcı maddelerin silah ambargosu altında bulunan Sudan’a götürüleceğinin belirtildiğini, ancak daha sonra kaptanın “senaryoyu değiştirerek” patlayıcı maddelerin maden ocağı için Cezayir’e götürüleceğini belirttiğini kaydetti.
Yetkililerin belirttiği üzere geminin, 11 Haziran tarihinden bu yana yakıt almak için gittiği Limasol Limanı açıklarında bulunduğunu ve askeri teçhizatların yasal bir şekilde taşınıp taşınmadığına ilişkin araştırmaların devam ettiğini aktaran gazete, Rum makamlarının; geminin kaptanının açıklamalarının geçerliliğinin saptanması için Singapur ve Cezayir makamlarıyla temasa geçtiğini belirtti.
Haberde ayrıca kaptanın, geminin limana yaklaşması için izin istediğini, ancak gemide büyük miktarda patlayıcı madde bulunduğu için güvenlik sebeplerinden dolayı bu isteğinin reddedildiği belirtildi.
Gazete, geminin, içindeki yükü yasadışı olarak taşıdığının saptanması durumunda Rum makamlarının geminin mürettebatını tutuklayacağını ve geminin yüküne el koyacağını da yazdı.

Olağan kontrollerde tespit edildi

Öte yandan Rum Ticaret ve Sanayi Bakanı Andonis Pashalidis geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, ticari gemide askeri malzeme ve teçhizat bulunduğunu teyit etti.
Pashalidis ayrıca, geminin Güney Kıbrıs’a gitmeden önce Norveç, Singapur, Almanya ve İspanya olmak üzere 4 limandan geçtiğini ifade etti.
Rum Polis Sözcüsü Mihalis Katsunotos ise, Fileleftheros gazetesinin geçtiğimiz gün yazdığı gibi geminin, ABD’den gelen bilgiler üzerine değil, olağan kontroller sonucunda tespit edildiğini belirtti.
Fileleftheros, ancak, “dünkü haberinin bir kez daha teyit edildiğini ve gemiyle ilgili bilginin ABD’den geldiğini” savundu.
Simerini gazetesi ise; “Dinamit-Gemi Sıkı Kontrol Altında – Patlayıcı ve Savaş Malzemesi Taşıyor” başlıklarıyla verdiği haberinde Katsunotos’un, gümrük makamlarının geminin belgeleri ve taşıdığı yüke ilişkin araştırma yaptığını ve gemide askeri teçhizatın bulunduğunun saptanması üzerine denize açılmasının yasaklandığını belirttiğini aktardı.

 

Editör: TE Bilişim