Silah Yüklü Gemi Boşaltılıyor

Rum yönetiminin, “Monchegorsk” isimli geminin Limasol Limanı’na yanaştırılarak taşımakta olduğu 100 konteynerin tahliyesine karar verdiğini belirten gazeteler, son günlerde Rum makamlarınca yapılan ayrıntılı araştırmada; konteynerlerde barut, havan kovanı ve diğer konvansiyonel malzeme bulunduğunun saptandığını hatırlattı.

Habere göre Limasol Limanı’na indirilecek 100 konteynerin, depolanmak üzere Mari’deki Rum Deniz Üssü’ne taşınmasına karar verildiği, nakliye işinin ise özel bir şirket tarafından üstlenildiği belirtildi.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Rum Limanlar Başkanlığı’nın; Mari’ye yakınlığı dolayısıyla geminin Vasiliko’ya yanaşmasını önerdiğini ancak Rum Yönetimi Başkanlığı’nın Limanlar Başkanlığı’na; konteynerlerin nakliyesiyle ilgili gerekli bütün prosedürlerin uygulanabilmesi için yükün Limasol Limanı’na indirilmesi direktifi verdiğini yazdı.

Gazeteler “güvenilir” diye nitelediği bilgilere dayanarak içerisinde askeri malzeme bulunan konteynerlerin Limasol Limanı’ndan 5’erli gruplar halinde çıkarılacağını, Mari’ye kadar Rum polisi Çevik Kuvveti (MMAD) ve RMMO eşliğinde, geniş güvenlik tedbirleri altında nakledileceğini vurguladı.

Diplomatik kriz olmaması için silahlar Kıbrıs’ta muhafaza edilecek

Politis haberi “Ok Yaydan Çıktı – Monchegorsk’un Yükü Kıbrıs’ta Muhafaza Edilecek” başlığıyla yansıttı.

Gazete Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın hassas bölgesel meseleleri de dikkate alarak Rum bandıralı Rus gemisinin taşıdığı yükün Rum tarafında tutulmasına ve böylece gerek ABD ve İsrail; gerek yükün geliş yeri olan İran, varış yeri olan Suriye ile diplomatik krizden kaçınmaya karar verdiğini yazdı, özetle şunları ekledi:

“Edindiğimiz bilgilere göre dün Savunma Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda gemi yükünün güvenlik içerisinde Ada’da muhafaza edilmesi gerektiği kararına varıldı.

Diğer bilgiler; gemi yükünün Limasol, Vasiliko veya Larnaka Limanı’na indirileceği yolundaydı. Hükümetin; askeri malzemenin Kıbrıs’ta muhafazasının yanlış olduğuna kanaat getirilir ise BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi bir ülkeye (İngiltere veya Fransa’ya) teslim edilmesi ihtimalini de ciddiyetle incelediğine de işaret ediliyor.”

Editör: TE Bilişim