Zararın o günkü değerini öderiz, sebepsiz zenginleşmeye izin yok    
 
 
Aksigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, kriz dönemlerinde sigortanın ön plana çıktığını ve sigorta ile alakası olmayanların bile konuyu araştırmaya başladığını belirterek, "Sigorta sebepsiz zenginleşme aracı değildir, kayıp neyse o günkü değerini öderiz" dedi.

Ragıp Yergin, yaşanan kriz nedeniyle sigortalı varlıkların değer kaybetmesi konusuna açıklık getirdi. Sigortanın görevinin yerine koymak olduğunu belirten Yergin, değeri düşen varlıkların yüksek teminatlarla sigortalanmasının yanlış olduğuna dikkat çekti. Ragıp Yergin, bir işletmenin veya o işletmedeki makine teçhizatının ya da bir konutun kriz nedeniyle değeri düşse de sigorta bedelinin değişmeyeceğini ifade ederek, şunları söyledi: "Bir konutun demir-çelik ve inşaat maliyeti, bir de bulunduğu konum itibarıyla hava parası vardır. İşte sigorta o, demir-çelik maliyetini yerine koyar. Bu açıdan baktığımızda ev fiyatları düşse de bizim sigorta ettiğimiz konut bedeli çok değişmez. Aynı şekilde 8 yaşındaki bir gemiyi örnek alalım. Gemi batarsa yerine koymak bizim görevimiz, yenilemek değil. Eğer geminin değeri kriz nedeniyle düşmüşse o değer üzerinde sigorta yaparız. Dolayısıyla gemicilik sektörü zor bir dönem geçiriyor alabilir ama sigorta maliyeti de düşer. Yalnız, sebepsiz zenginleşme olmaz. Yani, geminin değeri 750 bin dolar iken, 1.5-2 milyona sigortalatılırsa ve o gemi de batarsa, sigorta şirketi 1.5-2 milyon doları ödemez. Değeri neyse onu öder."

Tüketiciler uyarılıyor

Ragıp Yergin, banka kredisi ile alınan konutların sigortasına da değinerek, bu konuda da ciddi yanlış anlaşılmalar olduğunu söyledi. Tüketicilerde bankadan aldıkları kredi tutarı kadar sigorta yaptırabilecekleri yönünde bir kanı olduğunu belirten Yergin, "Banka konuta 200 bin dolar kredi vermiş olabilir. Ama onu yerine koyma değeri sigortaya göre 100 bin dolardır. Biz sigortayı 100 bin dolar üzerinde yaparız. Bu konuda da hem bankayı hem de tüketiciyi uyarırız. Sigortanın özelliği o binayı bir daha yapıp, ayağa kaldırma şeklindedir. Yoksa bankaya çıkartıp 200 bin dolar ödemek değildir" şeklinde konuştu. Ragıp Yergin, kriz dönemlerinde sigortalı değerleri, yeniden değerleme yoluna gittiklerine de dikkat çekerek, özelliği olan bir konutun ya da tesisisin bu dönemlerde mutlaka ekspertiz değerinin yeniden yapılmasında fayda olduğunu kaydetti. Ragıp Yergin, sigorta şirketi olarak sigortalıları eksik ya da fazla sigorta yaptırmama konusunda uyardıklarını da hatırlatarak, sözlerini şöyle tamamladı: "Bir tesisin sigortasını yaparken oradaki ekipmanları eksperlerimiz aracılığı ile değerlendiririz. Hasar sonrası eksperlerimiz yeniden değerleme yaparlar ve o günün yerine koyma değeri neyse onu öderiz." 

Editör: TE Bilişim