Boğaz'daki potansiyeli gören Siemens, deniz türbinine kafa yoruyor

İstanbul'daki ilk telgraf merkezini kuran Siemens Türkiye'nin CEO'su Hüseyin Gelis, denizaltı türbini önerdi. Bu sayede bir nükleer santral kadar üretim yapılabileceğini kaydeden Gelis 'Konu üzerinde çalışıyoruz' dedi

Türkiye'deki ilk projesini Osmanlı döneminde İstanbul Telgraf Merkezi'ni kurarak gerçekleştiren Alman devi Siemens, büyüme planları yaparken, denizaltı türbinlerinden elektrikli otomobile kadar birçok yatırımı gündemine aldı. Geçen hafta özel bir gecede ekonomi basınıyla sohbet toplantısı düzenleyen Siemens Türkiye CEO'su Hüseyin Gelis, Türkiye'de yeni yatırım alanlarıyla ilgilendiklerini anlattı.

Davetliler gazetelerin ekonomi yöneticileri, ev sahibi Siemens Türkiye CEO'su olunca konu da ister istemez enerji potansiyelimiz oldu.

EN BÜYÜK 6'NCI DENİZ NEHRİ KARADENİZ'DE

Gelis'in verdiği bilgiye göre geçen yıl bilimadamları tarafından yapılan bir çalışmaya göre, dünyanın en büyük 6'ncı deniz nehri Türkiye'de. Karadeniz'in altında keşfedilen sualtı nehri Akdeniz'den Boğaz yoluyla Karadeniz'e dökülüyor. İşte bu keşif Siemens'in gündemine hemen yeni bir yatırım alanı daha sokmuş.

5 BİN MW'LIK KAPASİTE VAR

Hüseyin Gelis Türkiye'de denizaltı türbinlerini öneriyor ve 'Sırf Karadeniz'de 5 bin megavatlık bir yatırım mümkün, Gelibolu'yu söylemiyorum bile. 'Biz bu konunun üzerinde çalışıyoruz, şu anda İngiltere'de Thames nehrinde böyle bir projemiz var' dedi.  (Burada araya girelim; Akkuyu'da kurulacak nükleer santralın kurulu gücü 4.800 megavatlık 4 üniteden oluşacak.)

Beyazıt Yangın Kulesi için 100 bin lira harcadı

Beyazıt Yangın Kulesi'nin ışıklandırması için Siemens'in 100 bin lira harcadığını belirten Hüseyin Gelis, bu konuda şunları söyledi: 'İstanbul'un 2010 sonrasında da dünyanın başkentlerinden biri olarak kalacağına inanıyoruz. Bu kapsamda geçmişin sürdürülebilirliğinin bir sembolü olan tarihi Beyazıt Yangın Kulesini, Osram ve İstanbul Üniversitesi işbirliği ile aydınlatarak İstanbul'a eski bir geleneği geri kazandırdık.'

Elektrikli otomobil şarj ünitesi üretecek

ELEKTRİKLİ otomobil konusunda, Almanya'da hem motor hem de şarj üretimi yaptıklarını, Türkiye'de ilk etapta şarj üretebileceklerini söyleyen Gelis, şunları söyledi: 'İstanbul Belediyesi ile yürütülen çalışmalara katılıyoruz. Elektrikli otomobil konusuna çok inanıyoruz. Örneğin İstanbul'daki taksileri belirli bir zaman içerisinde elektronik araçlara dönüştürmek gibi toplu taşımada dönüşüm gerçekleştirme hedefinin, bu işbirliğinin kilit noktalarından birisi olacağına inanıyoruz. İstanbul'da 15 bin taksi varsa 2012'ye kadar yarısının elektrikli olması hedeflenmeli. Tabi bunun bir de finans konusu var, taksiciler kredilendirilmeli gibi.'

Türkiye kadar büyümeliyiz!

GELİS, 'Türkiye ne kadar büyüyecekse biz de en az o kadar büyümeliyiz' diye bir prensipleri olduğunu da belirtti. Yılda ortalama olarak yüzde 15 büyüdüklerini belirten Gelis '5 yılda yüzde 50 büyüme planımız var. Tüm Siemens Grubu'nun toplam cirosu 81 milyar, şu anda biz Türkiye olarak 18'inci sıradayız'  dedi.

Üretim merkezi oluruz

TÜRKİYE'nin önümüzdeki 5 yılda pek çok alanda 'üretim merkezi' olacağını öngören Gelis 'Geçen ay Almanya ve Amerika'daydım. Biz içindeyken belki göremiyoruz ama dışarıda Türkiye hakkında çok pozitif mesajlar alıyoruz. Dünyada para var ve bu paranın nereye gideceği konuşuluyor. Siemens olarak biz de 2009'da Gebze’ye 100 milyon Euroluk yatırım yaptık, şimdi Kartal'daki bütün birimlerimizi de oraya taşıyacağız. Siemens'in Türkiye yatırımı, ilavelerle 150 milyon euroyu bulacaktır.

 

Editör: TE Bilişim