Shell, petrol arama izni almak üzere TPAO'ya başvurdu. 

Türkiye ile Akdeniz'de petrol arama anlaşması imzalayan dünya petrol devi Shell, şimdi Karadeniz'e açılıyor. Büyük petrol şirketlerinin ardından dünya devi Shell, bir sondaj maliyetinin 300 milyon doları bulduğu Karadeniz'de petrol aramak için milli petrol şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) başvurdu. Dünyada artan ham petrol fiyatları ve yükselen tüketim petrol aramacılığında Türkiye'yi yeniden gözde yaptı. Shell şirketi Karadeniz'de petrol aramak için TPAO'ya başvurdu. Özellikle TPAO'nun halen sondaj çalışmasının devam ettiği Trakya açıkları ile ilgilenen şirketin, Karadeniz'de işbirliğine açık olduğunu belirtti. Sondaj yapmaya talip oldu.
 
1 Sondaj 300 Milyon Dolar

Karadeniz'de bugüne kadar Petrobras, Chevron, Exxon Mobil gibi dünya devleri sondaj yaptı. Yaklaşık 1.5 milyar dolar harcanan projelerden olumlu sonuç alınmazken bir sondajın maliyetinin yaklaşık 300 milyon doları bulduğu belirtiliyor. Yetkililer, anlaşmalar gereği masrafları yabancı şirketlerin ödediğini belirtti.
 
Chevron 100 Milyon $ Öder
 
Yassıhöyük açıklarında geçen yıl sondaj yapan ABD'li Chevron'un anlaşma gereği 1 sondaj yükümlülüğü daha olduğunu aktaran yetkililer, "Chevron'un bu kuyuyu açmaması halinde 100 milyon dolar ceza ödemesi gerekiyor. Bu nedenle şirket bir sondaj daha yapmak istiyor" dedi.

Shell Aramada İddialı

Yirmi yıl önce terk ettiği sahalara dünyada çığır açan kaya gazı aramacılığı için tekrar gelen dünya devi Shell, TPAO ile imzaladığı anlaşma kapsamında Akdeniz'de Türkiye münhasır ekonomik bölgesi sınırlarında derin denizde 3 ruhsatta sismik çalışmalara devam ediyor. Akdeniz'de 2014'te sismik çalışmalara başlanması planlanırken, anlaşmaya göre şirket en az 200 milyon dolar yatırım yapacak. Trans Atlantik ile de ortaklığa giden şirketin Türkiye'de yeni yatırımları gündeminde tuttuğu belirtiliyor.

Editör: TE Bilişim