Shell, Dünyanın En Büyük Gemisini Yaptıracak

Enerji devi Shell, dünyanın en büyük mega tankerini yaptıracağı ve geminin 4 futbol sahası büyüklüğünde olacağı açıklandı.

480 metre uzunluğundaki mega tanker, sıvılaştırılmış doğal gaz terminali olarak da görev yapabilecek. Böylelikle tanker, açık denizdeki doğal gaz kaynaklarından doğal gaz üretebilecek.

Prelude FLNG Projesi olarak bilinen projede 75 metre genişliğindeki geminin "10 bin yılda bir rastlanan tropik fırtınalara bile dayanabilecek dayanıklılıkta olacağı" belirtildi.

Geminin tonajı 600.000 olacak; gemide 50 bin ton ağırlığında donanım bulunacak.

Gemi, Batı Avustralya'daki Browse havzasında keşfedilen Prelude ve Concerto doğal gaz rezervlerinden doğal gaz çıkarılmasında kullanılacak.

Shell: "Bu yöntem daha ucuz hem daha çevreci"

Shell şirketi yaptığı açıklamada teknolojinin LNG çıkarılmasında hem maliyetleri düşüreceğini hem de daha çevreci olacağını belirtti.

Yüzen LNG gemisinin önceden karadan uzak olması nedeniyle ekonomik olmadığından çıkarılamayan doğal gaz rezervlerini değerlendireceği, uzun mesafeli açık deniz boru hatları ve karaya uzanan yapıların inşasına gerek bırakmayacağı bildirildi.

Shell'in bu projeye yatırım yapıp yapmayacağına ilişkin nihai kararı, projenin çevresel ve üretimsel onay almasından sonra belli olacak.

 

Editör: TE Bilişim