Facebook üzerinde Gemi Trafik adlı kullanıcı tarafından geminin AIS kayıtları yayınlandı.

Yayınlana rotaya göre gemi anlaşılmaz bir şekilde çok tehlikeli bir rota takip etmiş görünüyor.

Açıklanmaya muhtaç nokta aşağıdaki 1. resimde açıkça görülüyor.

Gemi Civitavecchia'dan hareket ettikten sonra normal rotasında ilerlemeye başlamış.

Giglio Adası'nı iskelede bırakan bu rota neta bir şekilde İtalya anakarası ile Giglio Adası arasında  gemiyi geçirebilecek 298 derecelik rota.

Ne var ki ada ile İtalya anakarası arasındaki kanala 7-8 deniz mili kala gemi anlaiılmaz bir şekilde  rotasını 20 derece kadar iskeleye çevirerek, Giglio adasını tabiri caizse "pruvaya alıyor".

Ve daha sonra gemi Giglio Adasonon açığındaki iki büyük kaya parçasının (eğer bunlara adacık denilebilirse adacığın) arasından geçiyor. Yani deveyi iğne deliğinden geçirmek gibi.

Eğer bu AIS rotası doğru ise denizcilik tekniği açısından açıklanmaya muhtaç pek çok nokta ortaya çıkmış bulunacak.

Akla gelen en basit soru da şu:

"Ne akla hizmet koca gemiyi kayalıklara bu kadar yakın soktunuz? Yanıbaşında neta sular dururken koca gemiyi iğne deliğinden geçirmenin anlamı ne?"

 

 

 

İşte Gemi Trafik sayfasında konuyla ilgili yapılan tartışmalar...

  • COSTA CONCORDIA 'nın kaza rotası..Ekteki resimde geminin AIS kayıtlarına giren rotası görülebilir.Gemi adaya doğru hızla giderken son anda fark edip sancak manevrası yaptığı, daha yavaş bir hızla ada önlerindeki sığlık noktada kayaların arasından geçerken hasar gördüğü ve liman önlerinde halen tahliye işlemlerinin devam ettiğini söyleyebiliriz.
  • Gemi Trafik Kazanın olduğu dün gece saatlerinden beri pek çok gemiyle tahliye devam ediyor. Aynı anda 5 ayrı gemi ana karaya bağlantısı olan Monte Argentario'ya (kaza yaşanılan adanın 10 mil doğusunda) tahliye yapıyorlar..
  • Gemi Trafik Bu arada belirtmem gerekir ki bölgede amatör AIS alıcı istasyonları yok. O yüzden bu bölgeyi www.gemitrafik.com 'dan canlı olarak takip etme imkanınız yok. Ama gelişmeleri ben ücretli servislerden alıp burada paylaşacağım..
    yaklaşık bir saat önce · Beğen.
  • Gemi muhtemelen bir autopilot arızası ve vardiya hataları nedeni ile bu kazayı yaşadı..
    Zira Civitavecchia 'dan çıkıp ilk durağı olan Savona'ya gidecek geminin normal rotası üzerinden Giglio adası yok..
    Gemi dün gece 22:04 'e kadar 298 ro...tasına doğru ilerlerken (ki bu rota Savona'ya doğru giden, adalar ile çapariz vermeyen doğru bir rota..) her ne oldu ise yaklaşık 20 derece iskeleye dönmüş ve 279 'a doğru ilerleyeme başlamış.. Bu rota direk Giglio adasının ortasına giden bir rota!.. Dolayısı ile bu değişikliği bir zabit yapmış olamaz, uzak bir mesafe de değil.. Bu noktadan adanın mesafesi tam 10 mil..
    22:42 'ye kadar bu rota üzerinde devam edilmiş, taa ki adaya 1 mil mesafe kalıncaya kadar.. halen hız 15.3kts..
    Bu noktada 292'ye çevrilmiş ve hız 6.6kts'a kadar düşmüş..
    Muhtemelen "neden adaya bu kadar yakın düştük" paniği yaşanıyor köprüde.. Muhtemelen süvari çağırılıyor filan..
    Ama bu koşturmacada adaya paralel gitmenin onları kurtaracağını düşünmek yanlış olmuş, zira hemen Giglio adası limanının öncesinde ciddi bir kayalık-sığlık bölge var.. (Yukarıdaki haritada detayda görülüyor..)
    İşte bu noktadan sonrası biraz karanlık.. Zira haberlerde kaptanın bu kayalık bölgeden önce birşeye çarptığı ve gemiyi acilen giglio limanına sokmaya çalıştığı yazıyor.. Mantıken normalde bu büyüklükte bir geminin kesinlikle geçemeyeceği bir kayalık bölgeden geçirip kestirme rotadan limana sokmuş istemiş gibi görünebilir.. ama işin ilginci bu noktaya kadar geminin rotası üzerinden hiçbir sığlık yok.. en sığ nokta 118m civarlarında.. dolayısı ile benim yorumum adaya çok yakın düştükleri için panikle başka şeylere bakarken istemeden bu kayaların arasından geçtikleri ve bu sebeple gemiyi kayalara sürterek ciddi hasar almasına neden oldukları yönünde..
    Zaten kayalıkların arasından geçtikten sonra gemi sürüklenme hızında liman önlerine doğru ilerlemiş.. yani asıl ciddi problemi bu kayalıklardan geçerken yaşamışlar gibi görünüyor..
  • Gemi Trafik halen haberlerde sebep olarak "ciddi elektrik arızası" diyorlar.. autopilot, kontrol vb. ile ilgili bir arıza olduğu kesin ama 10 mil yol boyunca neden müdahale edilememiş, neden bodoslama adaya doğru gitmişler belli değil..

 

Editör: TE Bilişim