İzmir'in Selçuk ilçesi Pamucak sahilindeki kanala uygun olarak inşa edilen ahşap iki gemi törenle denize indirildi.

Açılışta konuşan Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülger, Doğa ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun açtığı dava sonucunda kaldırılmasına karar verilen iskele için ''Şirince'de Hodri Meydan Kulesine gücü yetmeyenlerin bugün üzerimde durduğum tahta platforma gücü yetmiştir.'' dedi.

'Efes Antik Kanal Projesi kapsamında inşa edilen iki gemi denize indirildi. Selçuk Belediyesinin yürüttüğü proje kapsamında yapımına dört ay önce başlanan ahşap bir savaş ve bir yük taşıma gemisi tamamlandı. Denize indirilişi sırasında ise adetten olan şampanya şişesi üçüncü denemede kırılabildi.

Teknelerin yapımında görev alan ve projeyi yürüten tekne yapımcısı Ahmet Kuşcan, gemilerin karadaki yapım sürecinde Güzelbahçe İMKB öğrencileri ile birlikte 20 kişilik ekiple çalıştıklarını ve iki geminin de aslına uygun olarak yapıldığını ifade etti. Kuşcan, "Savaş gemimiz 19 metre, ticaret gemimiz ise 15 metre. Dönemlerinde bu gemiler Sedir ağacından yapılıyordu. Sedir ağacının kesiminin yasak olması dolayısı ile kızıl ve karaçam kullanıldı. İskeleti ise meşe ağacından yapıldı.'' şeklinde bilgi verdi.

Kuşadası ile Selçuk arasında kalan Pamucak sahilindeki bölgede yapılan törende konuşma yapan Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülger ise şunları söyledi: ''Selçuk ilçesi olarak altı kilometre sahili olan, fakat denizi göremeyen bir ilçeyiz. Tarihi canlandırmak ve Pamucak bölgesini turizme kazandırmak için yaptığımız bu çalışmaların ilk bölümünde bu iki gemiyi bugün denize indirdik. Bu gemiler şu an çok kuru, bu gemilerin yelkenleri de aslına uygun olarak yapılarak, çevrede o zamanki tarihi anlatan bölümler yer alacak ve çevre düzenlemesi yapılacak.''

Ülger, karşılaştığı zorluklara da değinerek, "Bir haftadan beri şu iskelelerin kaldırılması için çabalar harcandı. Ben bugün bu iskeleleri açılış için kalmasını istedim. Bunları buradan kaldıracağız. Nedeni, Kültür ve Doğa Varlıklarını Koruma Vakfı'nın aldığı kararla bu iskeleleri buradan kaldıracağız, ama buranın doğal sit alanı mı değil mi araştırmasının yapılmasını istiyoruz. Bizden istenen adil değil. Ahlaki değil. Çağdaş değil. Çevreci değil. Kültürel değil. İnsana saygılı değil.'' şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Ülger ''Şirince'de Hodri Meydan Kulesine gücü yetmeyenlerin şu üzerinde durduğum tahta platforma gücü yetmiştir. Bugün de o gücün yettiğini o insanlara kanıtlamak için tahta platformları buradan kaldırıyoruz. Fakat tekrar koyacağız. Çünkü bu platformlar çevreye zararlı değil.'' sözleriyle ilgili kurumları eleştirdi.

Editör: TE Bilişim