Deniz Ticaret Odası aylık olağan Meclis toplantısını 5 Ocak 2011 Perşembe günü DTO Genel Merkezinde saat 13:30'da başlayarak saat 17:00'ye kadar sürdü.Toplantıda esas olarak gündemdeki konular görüşüldü. Toplantıya Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli de katıldı.

''BÜTÇEMİZİN %42'SİNİ EĞİTİME AYIRACAĞIZ.''

Toplantı Halim Mete'nin Bütçe sunumuyla açıldı. Yapılan bütçe sunumunda 2011 yılının analizi yapılırken 2012 yılına dair hazırlanan bütçe slaytı gösterildi. Özellikle eğitim konusunda yatırım ve yardımların devam edeceğinin altını çizen Mete, 2012 bütçesinin %42 sini eğitime ayıracaklarını belirtti. (Bu oranın %6sını TÜDEV oluştururken %36sını Piri Reis Üniversitesi oluşturmaktadır.) Bunun yanı sıra birçok eğitim kurumuna simülatör alımı gerçekleştirildiğinin altı çizildi.

SİMÜLATÖRDEN ÖNCE EĞİTMEN LAZIM!

Katılımcılardan bazıları DTO tarafından meclis kararıyla onaylanmış olan her yıl 3-4 okula bağışta bulunulan simülatörler konusuna değindiler. Simülatör alımının denizcilik eğitimi açısından çok önem arz ettiğini fakat asıl sıkıntının eğitmen noksanlığı olduğunu, eğitmen olmayınca simülatörlerin yıllarca kapalı odalarda kaldığı belirtildi. Kalkavan ise sabırlı olunması gerektiğini denizcilik eğitiminin sorunları zamanla aşacağının altını çizdi.

DENİZCİLİK MESLEK LİSELERİNDE KATSAYI SORUNU

Konuşmacılardan biri denizcilik eğitimi konusunda farklı bir noktaya parmak bastı. Üniversite sınavına girecek olan Denizcilik Meslek Lisesi öğrencilerinin, yeni düzenlenen kat sayı değişikliğiyle ek puan alamamaları, üstelik üniversite sınavına matematik-fen bölümünden girmelerine rağmen sadece bir yıl matematik ve fen dersi almaları denizcilik eğitimi açısından son derece üzücü olduğunu belirtti. Kalkavan ise tüm Denizcilik Meslek Liselerinin Teknik liseye dönüştürülmesi konusunda girişimde bulunacağını söyledi.

ASKIYA ALINAN ÜYELİKLERİN İPTALİ ONAYLANDI

Meclis toplantısının gündemlerinden biri de üyelik aidatını belirlenen süre boyunca ödemeyen üyelikleri askıya alınan üyelerin üyelikten düşürülmesi yönündeki oylamaydı. Bu madde de oy çokluğuyla meclis tarafından onaylandı.

DENİZCİLİK SEKTÖRÜ DAMGA VERGİSİ VE SENDİKAL DÜZENLEMEDEN ŞİKAYETÇİ

Mete'nin sunumunun ardından birçok meclis üyesi söz alıp dilek, istek ve sıkıntılarından söz ettiler. Bu sorunların arasında ''damga vergisi'' sorunu, yeni düzenlenen ''sendikal haklar'' yasa değişiklikleri gibi maddeler yer aldı. Başaran Bayrak söz alarak işçilerin sendika üyeliği için noter onayının kalkması işçilerin adına başkaları tarafından üyelik yapılabilineceği, sendikalı işçilerin yoğunlukta olduğu gemi inşa alanı için olumsuz bir gelişme olarak vurguladı. Aynı zamanda yeni düzenlemeyle işçilerin birden fazla sendikaya üye olabileceğini de sözlerine ekleyerek konuşmasını sonlandırdı.

LİBAYADAKİ MÜTEAHHİTLERDEN SONRA DENİZCİLERE KREDİ YASASI

Ardından Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan'ın konuşması meclis üyelerinin sıkıntılarına çözüm ya da hak verme yönünde oldu. Kalkavan her birinin sorunlarına teker teker değinerek çözüm önerilerini sundu. Ardından 30 Aralık Resmi Gazete'de yayımlanan ''Karşılıklar Kararnamesi'' olarak bilinen bir düzenlemeye dikkat çekti. Düzenlemeyi ise Libya'daki müteahhitler üzerinden örneklendirerek şöyle açıkladı. ''Libya'daki iç savaş koşullarından müteahhitler kadar denizciler de etkilendi ve biz bunu yetkililere bildirdik. Çıkan kararname tüm denizcilik sektörü firmalarının rotatif kredileri, yeniden yapılandıracakları kredileri ve takipteki alacaklı geçmiş kredilerini de kapsayan tüm kredilerini yeniden yapılandırma hakkı doğdu. Bu düzenleme denizcilik sektöründeki firmalara nasıl kazanç sağlayacak?

  1. Belirli ölçüde yeniden itibar kazanımıdır bu!
  2. Faizlerini ödememiş olanlar için yeniden kredi alma şansı
  3. Bankalarda denizcilere bire beş karşılık olmayacağı anlamına gelir.

Bu sadece denizcilik sektörüne özel bir uygulma olup, bu düzenlemedeki katkılarından ötürü Sayın Başbakanımıza, Bakanlar Kuruluna, Bakanlarımız Ali Babacan ve Binali Yıldırım'a ve bizden hiç desteğini esirgemeyen bu konuda sonuna kadar yanımızda yer alan BDK başkanına gönül dolusu teşekkürlerimi sunuyorum.''

Kalkavan, bu düzenlemenin sektördekiler açısından öneminin büyük olduğuna ve bundan faydalanılması gerektiğini söyledi.

''TEŞVİKLER YOLDA''

Kalkavan konuşmasının devamında denizcilik sektörüne verilecek teşviklerin yolda olduğunu, gelecek aylar içinde fiilen gerçekleşeceğinin sinyallerini verdi.

''TÜDEV TÜM DENİZCİLİK EĞİTİMİ VEREN KURUMLARINDIR''

Konuşmasının sonunda Deniz Ticaret Odasının eğitime verdiği önemden bahsederek Piri Reis Üniversitesinin DTO için anlamının çok farklı olduğunu, birebir kendilerinin inşa ettiklerini bu yüzden numune bir üniversite olduğuna değindi. Ayrıca TÜDEV'in ise Piri Reis Üniversitesi'nin değil, Türkiye'de denizcilik eğitimi veren tüm eğitim kurumlarına ait olduğunun altını çizdi.

Kalkavan konuşmasını 2012 yılının herkese hayırlar getirmesini temenni ederek sonlandırdı.

 

Editör: TE Bilişim