Barbaros Denizciler Derneği (BADER) tarafından her Ramazan ayında geleneksel olarak düzenlenen “Denizcilik sektörü buluşuyor” temalı iftar yemeği yoğun katılımla gerçekleştirildi.


6’ıncı kez düzenlenen iftar yemeğine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yanı sıra AK Parti İzmir Milletvekili İlhan İşbilen, MHP İstanbul Milletvekili Durmuş Ali Torlak, Bakanlık Müşaviri Hasan Naiboğlu, İstanbul Liman Başkanı Kaptan Gani Aygün, Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Kaptan Mustafa Azman, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu ve İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy’un yanı sıra çok sayıda armatör, tersane sahibi ve denizci katıldı.

Açılış konuşmasını yapan BADER Başkanı Kaptan Mustafa Dülgar, ramazan ayının dayanışma ve birlik ayı olduğuna ifade ederken denizcilik sektörü olarak içinde bulundukları krizden kısa süre içerisinde çıkma ümidi taşıdıklarına vurgu yaptı. 

“Şu dünyada hoş bir seda bırakabilirsek ne ala” sözleriyle konuşmasına başlayan Başkan Mustafa Dülgar, “Kuruluşumuzdan bugüne kadar 6 yıl geçmesine rağmen, Hala BADER’i neden kurduğumuz sorusuna muhatap oluyoruz. Her zaman olduğu gibi denizcilik sektöründeki tüm birimleri bir araya getirebilmek ve denizciliğimize katkı sağlamak için bu derneği kurduk. Bugün buradaki atmosfer bize BADER iyi ki kurulmuş dedirtiyor.”ifadelerini kullandı. 

Dernek çalışmalarına ilişkin davetlilere bilgi veren Başkan Mustafa Dülgar, sektöre katkı amacıyla düzenledikleri seminerler ve panellerin yanı sıra öğrencilere burs verdiklerini, ramazan ayında ihtiyaç sahibi insanların yüzünü güldürme gayreti içerisinde olduklarını kaydetti. 

Dülgar sözlerini şu şekilde sürdürdü: Denizcilik sektörü maalesef bir fırtına içerisinde seyrediyor. Biz sefere çıkarken gemilerimizde açık deniz netası yaparız. Ufukta fırtına belirince kaçmanın yollarını arar, alternatif rotalar çizeriz. Ama bazen kaçmak mümkün olmaz ve fırtınanın içinde kendimizi buluruz. Fırtınanın içine düşmek moralimizi bozsa da biliriz ki her fırtına sona erer. Her sağlam gemi selametle limana ulaşır. Global kriz fırtınası başımızı ağrıtıyor, moralimizi bozuyor. Umarım bu sıkıntılı günlerde kısa sürede sona erecektir. 

BADER Başkanı Kaptan Mustafa Dülgar, desteklerinden dolayı Bakan Binali Yıldırım’a ve sponsorlara teşekkür ederek konuşmasını sona erdirdi. 

LİMAK Holding Yönetim kurulu Üyesi Serdar Bacaksız, “6. Geleneksel Barbaros Denizciler Derneği iftarında Limakport olarak ilk defa aranızda bulunmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşıyoruz.” Sözleriyle başladığı konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:  “Türkiye’nin köklü ama denizcilik sektörünün yeni firmalarından biri olarak,  bu organizasyona destek olma fırsatını yakaladığımız için çok mutluyuz.  Dünyanın ve Türkiye’nin en önemli sektörlerinden olan denizcilik sektörü her alanda gelişime, yetişmiş eleman kaynağına ve desteğe ihtiyaç duymaktadır.  Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşması için, deniz taşımacılığı ve limancılığın bugünkü mevcut hacimlerin çok çok üzerine çıkması gerekmektedir.

Bu alanda yatırım ihtiyacını gören firmamız, bildiğiniz üzere 30.12.2011 tarihinden itibaren İskenderun limanının isletmesini ve yatırım yükümlülüğünü üstlenmiştir.  Devlete bu özelleştirme kapsamında ödenen 372 milyon ABD dolarının haricinde, ilk etapta 250 milyon, ikinci etapta bir 250 milyon ABD doları daha inşaat ve makine ekipman yatırımı yaparak toplamda inşaallah 3 milyon teu konteyner kapasitesine ulaşmayı hedeflemekteyiz.Bu sektöre girdiğimizde gördüğümüz en önemli eksiklik, yetişmiş ve tecrübeli eleman yetersizliği olmuştur.  Türkiye’nin gelecek ticari hedeflerine ulaşmasında bu kadar kritik bir rol üstlenecek olan denizcilik sektöründe, verdiği eğitim programları ve seminerler sayesinde, Barbaros Denizciler Derneği önemli bir rol oynamaktır.  Biz Limakport olarak bu derneğin desteklenmesi ve faaliyetlerinin yaygınlaştırılması gerekliliğini elzem görmekteyiz.”şeklinde konuştu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, konuşmasına küresel ekonomik krizden etkilenen denizcilik sektörünün içinde bulunduğu duruma ilişkin değerlendirmelerle başladı. Sektörün daha kötü günler gördüğünü kaydeden Yıldırım, “O günlerde yıkılmadık bugünlerde de yıkılmayacağız. Öyle kötü günler gördük ki geminin günlük maliyetini karşılayacak kazançlar bulunmuyordu. Bu krizin bugünlerin gelip geçici olduğunu hepimiz biliyoruz. Türk denizciliğine güveniyoruz. Türk denizciliği sonradan ortaya çıkan bir sektör değil. Barbaros Hayreddin Paşa’nın Akdeniz’i Türk gölü haline getirirken kullandığı cümle çok manidardır. “Denizlere hakim olan cihana hakim olur.” açıklamasını yaptı. 

BADER’in sektörde çok önemli bir görevi yerine getirdiğini ifade eden Yıldırım, “Denizden yararlanamayan ülkelerin küresel güç olma şansları yoktur. Bu gücü Allah her ülkeye nasip etmemiştir. Bazı ülkeler var her tarafı kara. Ama Anadolu bin yıllardan beri denizle iç içe olmanın, birçok denizci yetiştirmenin gurunu yaşıyor. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethederken gemileri karadan yürütmesi denizcilik tarihine altın harflerle geçmiştir. Ancak batı bunu Türkler denizciliği bilmiyor gemileri karadan yürütüyorlar şeklinde değerlendirerek büyük bir gaflette bulunmuşlardır. Ancak bu bir azmin başarının ürünüdür. Bu salonda gördüğünüz topluluk denizciliğin alın terini sağlayan gruptur. Sektörün bütün birimleriyle biz büyük bir aileyiz. BADER bu birlikteliği çok iyi bir şekilde başarıyor.”dedi.

Yıldırım açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Denizcilik sektörü bir ülkede sıkıntı yaşarsa o ülke zor duruma düşer. Son 10 yıl içerisinde ülkemizde birçok alanda gelişmeler olmuştur. Denizciliğimiz de bu gelişmelerden payını almıştır.  Türkiye ihracatını yaşatan, deniz ticaretini artıran siz denizcilersiniz. Türkiye’nin gelişimine katkı sağlayacak olan, bunu gerçekleştirecek olan sizlersiniz. Biz bunun farkına vardığımız için hükümet olarak denizciliğe katkı sağladık. Denizcilik gelişecekse, bu ülke gelişecekse denizcilik sektörü desteklenmeli dedik. 2.7 kat trilyon denizcilik sektörüne doğrudan katkı sağladık. Bu desteği Türkiye’de başka hiçbir sektör almadı. ÖTV’siz yakıt desteğimizle denizciliğimize büyük destek verdik.”

Denizcilik eğitimi veren kurumlarla ilgili de açıklamalarda bulunan Yıldırım, “Denizcilik eğitimi veren kurumların sayısını artırdık. Meslek liselerini sayısı arttı. Artık sadece denizcilik eğitimi veren bir üniversitelerimiz var. Denizciliğe hizmet edecek olan insan kaynağını artırma noktasında önemli adımlar attık. Çünkü insana yapılan yatırım bir ülkenin gelişime katkı sağlayacak en önemli unsurdur. Osmanlı Devleti Osmanlı Devleti olduysa, “İnsanı yücelt ki devlet yüceltsin anlayışıyla hareket ettiği içindir. ”dedi. 

Türkiye’nin dünyada yaşanan gelişmelere duyarsız kalmadığını da kaydeden Yıldırım, kendilerine bu konuda eleştiride bulunanlara cevap vererek tarih boyunca ülke olarak zor duruma düşen tüm dünya insanlarının yardımına koşulduğunu belirtti. 

“6’ıncı Geleneksel Denizcilik Sektörü Buluşuyor” iftar yemeği Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından gecenin platin sponsoru LİMAK Holding adına Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Bacaksız’a verilen plaketle sona erdi. 
Editör: TE Bilişim