10 Yıllık bir dernek olan ŞEHR-İ İSTANBUL, İstanbul’daki tarihi dokunun korunması, halka tanıtılması ve söz konusu eserlerin ziyaret edilerek gündemini korunmasını v.b. amaçlayan çalışmalar yapmakta olup Dernek Başkanı Atilla TUNA, Kıyı Emniyeti'nin deniz fenerlerini turizme açması çalışmalarını takdirle karşıladıklarını, her yıl dernek üyeleriyle İstanbul’un dört bir yanındaki Ahırkapı, Fenerbahçe, Rumeli feneri, Anadolu feneri ve Şile fenerlerini ziyaret ettiklerini, 2010 yılında Işık Üniversitesi Rektörlüğü ile ortak proje oluşturarak yurtdışı katılım sağlamak suretiyle deniz fenerlerini gündeme getirerek bir proje tertip etmek istediklerini belirtmişlerdir.

İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birlik Başkanı Ali GÜNEY; İstanbul halkına denizi sevdirmek amacıyla Şehr-i İstanbul Derneği ile beraber her yıl Balık Festivali düzenlediklerini, Kuruluşumuzun denizciler için çok önemli olan deniz fenerlerini korunması, kütüphaneye çevrilmesi çalışmalarına destek vermesi, tarihi dokusu açısından dünyaca önemli olan İstanbul’un deniz emniyetinin sağlanmasındaki katkılarından dolayı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne teşekkür etmiştir.



Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü olarak layık görüldükleri ödül için memnuniyetini belirten Genel Müdür Salih Orakçı,  Ulaştırma Bakanımız Sn. Binali Yıldırım’ın büyük destek ve katkılarıyla başlayan bu sürecin gerçek sahibi Sayın Bakanımızdır. Malumunuz olduğu üzere Sayın Bakanımızın talimatlarıyla başlayan denizciliğimizdeki değişim ve gelişim süreci hızla devam ederken bizlerde Sayın Bakanımızın dediği gibi Denizci Millet Denizci Ülke lafla olmaz projeyle olur talimatıyla öncelikle fenerlerimizi halkımızla buluşturduk ve tabii ki en önemli unsuru olan tarihi dokusuna ve kültürel yapısına zarar vermeden yürüyen bu projede bildiğiniz gibi atıl duran kamu kaynakları harekete geçirilmiş oldu. Gerek istihdam gerek gelir kaynağı gerekse halkımızın fenerlerle buluşması sağlanarak ülkemizde fener turizmi başlatılarak bölgeye katkıda bulunulmuştur. Sayın Bakanımızın diğer bir talimatıyla gerçekleştirilen bir hususta Anadolu da bulunan Denizcilik Meslek liselerindeki öğrencilerimizin gerek pratik gerek teorik gerekse görsel ve kültürel açıdan desteklenerek İyi Denizci bilincinin arttırılmasını sağlamaktı. Bunun içinde Van Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi ile başlayan projemiz diğer illerimizle de devam edecektir. Yıllarca denize küsen ve adeta denize sırtını dönen insanlarımızın denizle buluşması ve denizci olmaları için daha birçok projeler sırada olup bunları hep birlikte yapıp birlikte başaracağımıza inanıyorum dedi.

Aslında bir deniz fenerine sahip olmanın bir ilçe için ayrıcalık olduğunu vurgulayan Genel Müdür Salih Orakçı,, Şile fenerinde olduğu gibi tüm ilçe belediyelerimizin de aynı hassasiyet ve duyarlılıkla konuya yaklaşmalarının fener turizmini geliştirmek ve halkımızı fenerlerle buluşturmak açısından son derece önemli olup İstanbul deyince Fenerler olmadan olmaz diyerek projelerinin devam ettiğini söyledi.

Öte yandan balıkçılığın ve balıkçılarımızın önemine değinen ve gerek eğitim gerek işbirliği gerekse her türlü destek için hazır olduklarını belirten Genel Müdür Salih Orakçı, özellikle yılda ortalama 55.000 geminin geçtiği ve 143 milyon ton tehlikeli maddenin taşındığı İstanbul boğazında seyir emniyeti ve deniz kirliliği açısından balıkcılarımıza da çok görev düştüğünü söyledi.



Dernek Başkanı Atilla TUNA ve İstanbul Bölgesi Su ürünleri Kooperatifler Birlik Başkanı Ali GÜNEY, Genel Müdür Sn. Salih ORAKCI’ya deniz fenerlerine yapılan hizmetlerden, fenerlerin halka bütünleşmesi çalışmalarından, tarihi dokunun korunarak tarihimize sahip çıkılmasından dolayı geleneksel olarak her yıl 1 kişiye verilen "İstanbul’un Hamisi" ödülünü ilk defa bir Kuruluşa vermekten dolayı memnuniyetlerini ifade ederek, takdim etmişlerdir.




ŞEHR-İ İSTANBUL DERNEĞİ ÖDÜLÜ
Print 
Editör: TE Bilişim