Seçer,Mersin Limanı'ndaki Sorunları Meclise Taşıdı

CHP'li Seçer, Mersin Limanı'ndaki rıhtım genişletme çalışmalarında yaşanan sorunları TBMM gündemine taşıdı.

Seçer, limandaki olumsuzlukların kentin ekonomisine darbe vurduğunu belirterek, alternatif çözüm yolları bulunmasını ve çalışmaların bir an önce tamamlanmasını istedi. CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Mersin Limanı’nda dökme yük hizmetlerinin verildiği rıhtımlardaki genişletme ve derinleştirme çalışmalarında yaşanan sorunları Meclis gündemine getirdi. Limanda oluşan sıkışıklığın Mersin ekonomisini etkilediğini vurgulayan Seçer, alternatif çözümlerin hayata geçirilmesi ve çalışmaların bir an önce tamamlanması gerektiğini söyledi.

Seçer, Mersin Limanı’nın Türkiye’nin olduğu kadar dünyanın da en önemli limanları arasında yer aldığını belirtti. Son yıllarda önemli ticari gelişmelere ev sahipliği yapan limandaki dökme yük hizmetlerinin verildiği 4, 5 ve 6 numaralı rıhtımlarda genişletme çalışmalarının hala sürdüğünü vurgulayan Seçer, bu nedenle başlayan sıkışıklığın özellikle dış ticaret yapan firmalara yüksek maliyet olarak geri döndüğünü ifade etti. Bu konuyu daha önce de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma Bakanlığı ve Gümrük Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında ilgili bakanlara ilettiğini anımsatan Seçer, “Ancak hala sorun yaşanıyor. Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle, dökme yük gemilerindeki bekleme sürelerinin 1 hafta ile 10 güne kadar çıktığı belirtiliyor. Bu durum ihracatçılar tarafından ekstra bekleme maliyetlerini (demuraj) beraberinde getiriyor” diye konuştu.

ALTERNATİF ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ

Mersin’in kalbi niteliğindeki limanda yaşanan olumsuzlukların şehrin ekonomisine her geçen gün darbe vurduğunu vurgulayan Seçer, rıhtımların kapalı olması nedeniyle oluşan gemi trafiğinin azaltılması ve yaşanan sıkışıklığın giderilmesi için alternatif çözümlerin üretilmesi gerektiğini kaydetti. Seçer, Mersin Serbest Bölgesi’nde bulunan rıhtımların geçici olarak tahsis edilebileceğini ifade ederek, konuyu Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması talebiyle hazırladığı soru önergesinde gündeme getirdi. Seçer, soru önergesinde Başbakan’ın şu sorulara yanıt vermesini talep etti: “.Bu anlamda limandaki dökme yük hizmetlerinin verildiği 4, 5 ve 6 numaralı rıhtımlarda genişletme çalışmaları ne zaman bitirilecektir? .Rıhtımlardaki genişletme çalışmalarında gelinen son aşama nedir? .Rıhtımların kapalı olması nedeniyle mağduriyet yaşayın ve demuraj ödemek zorunda kalan işletme sahiplerinin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi konusunda hükümetinizin yaptığı/yapacağı çalışmalar var mıdır? .Gemi trafiğinin azaltılması ve yaşanan sıkışıklığın giderilmesi için alternatif çözüm olarak Mersin Serbest Bölgesi’nde bulunan rıhtımların geçici olarak tahsis edilmemesinin gerekçesi nedir?”

YATIRIMLARI HATIRLATTI

Seçer, soru önergesinde bir kez daha Mersin’de yapımı sürerken akamete uğrayan ve yapılacak olan projeleri de bir kez daha gündeme getirdi. Bu projelerden biri olan ve Doğu Akdeniz, Orta Asya ve Ortadoğu’ya yönelik gelecekteki talebi karşılamak üzere planlanan ve Mersin’de yapılacak olan 12 milyon TEU kapasiteli yeni Mersin Konteyner Limanı’nın çalışmaları hakkında bilgi verilmesini isteyen Seçer, Kazanlı ve çevresindeki akaryakıt/LPG elleçleme işlemlerinin ayrı ayrı boru hatları yerine ortak bir terminal üzerinden yapılmasına ilişkin çalışmaların akıbeti konusunda da bilgi verilmesini talep etti. Önergesinde son üç yılda Mersin’e yapılan yatırımların ekonomik büyüklüğü ve yatırımların geldiği son durumun açıklanmasını da isteyen Seçer, Başbakan’a “Hükümetinizin Mersin’in coğrafi ve ekonomik potansiyeli de göz önünde bulundurulduğunda yaptığı/yapacağı çalışmalar nelerdir?” diye sordu.

Editör: TE Bilişim