GLOBAL LİMAN İŞLETMELERİ ("GLİ") ÜÇÜNCÜ SEATRADE ALL ASIA KRUVAZİYER KONGRESİ’NE KONUŞMACI OLARAK KATILDI
 
Uluslararası kruvaziyer ve denizcilik sektöründe tanınmış bir marka olan ve kruvaziyer sektörünün kilit kişilerini bir araya toplayan ve destekleyen Seatrade tarafından organize edilen 3. Seatrade Asya Kruvaziyer Kongresi 26 – 28 Eylül tarihleri arasında Şangay Limanı Uluslar arası Yolcu Terminali’nde gerçekleşti. Kongre kapsamında düzenlenen konferanslara, sektörün önemli isimlerinden oluşan ve Asya ile Çin’in gittikçe büyüyen önemi ve büyük potansiyeli üzerinde tartışan 40 uzman konuşmacı ve 20 kruvaziyer şirketi katıldı.
 
Dünyanın her yerinden sektörün lideri isimlerinin katıldığı kongreye GLİ Pazarlama Müdürü Sayın Figen Ayan da Terminal Operasyonu ve Yolcu Operasyonu Oturumu’na konuşmacı olarak katılmıştır. Türkiye’nin kruvaziyer turizmindeki rolünü nasıl büyüttüğünü ve sahip olduğu potansiyeli nasıl harekete geçirdiğini anlatan Ayan’ın konuşmasını kruvaziyer sektörünün yeni ve hızla büyüyen pazarı olan Asya’dan gelen dinleyiciler dikkatle dinlediler.
 
Konuşmasında kruvaziyer sektöründe güçlü bir duruş için Türk otoriteler ile yapılan işbirliğinin önemini ve uluslararası kuruluşların üyesi olmanın avantajlarını da açıklayan Figen Ayan, bu işbirliklerinin, Global Liman İşletmeleri’nin sahip olduğu lider rolünde büyük pay sahibi olduğunu vurguladı.
 
Global Liman İşletmeleri’nin göstermiş olduğu başarı ve büyüme işletmesini yaptığı limanların yolcu sayılarındaki artış ile görülebilir. GLİ’nin işlettiği limanlardan Ege Ports’da 2004 yılından bu yana %205’lik, Bodrum Yolcu Limanı’nda 2008 yılından bu yana %223’lük ve Port Akdeniz’de 2010 yılından bu yana %978’lik yolcu akışı artışı sağlanmıştır.
 
Shanghai.jpg 
 
Seatrade Hakkında

1970 yılında Themistocles Vokos tarafından kurulan Seatrade, uluslararası kruvaziyer ve denizcilik sektöründe tanınmış bir markadır. Yayınları, etkinlikleri, yönetici yetiştirme programları, ödül projeleri ve websayfaları kruvaziyer ve denizcilik aktivitelerinin tümüyle kaplamakta ve dünyaca tanınıp saygı duyulmaktadır. Seatrade’in en güçlü yanı, sektör için kilit kişileri bir araya toplama yeteneği, yeniliği desteklemesi ve sektör içinde daha iyi bir iletişimi kolaylaştırmasıdır.

Seatrade’in merkez ofisleri Colchester, BK’de bulunup, Dubai ve Singapur’da yerel ofisleri ve aynı zamanda dünyanın ana denizcilik merkezleri ve kruvaziyer destinasyonlarında temsilcilikleri bulunmaktadır.

Global Liman İşletmeleri Hakkında
 
Global Liman İşletmeleri, Türkiye ve Akdeniz bölgesindeki ticari fırsatları ve kruvaziyer limanı olanaklarını değerlendirmek üzere kurulmuştur.

Türkiye'nin eşsiz liman grubu ve işletmecisi olan Global Liman İşletmeleri, hâlihazırda portföyünde bulunan üç lider kruvaziyer ve ticaret limanını yönetmektedir. Global Liman İşletmeleri, 2003 yılından itibaren, Türkiye'de her biri stratejik bir konuma sahip ve güçlü pazar dinamikleri bulunan hinterlandlara erişim sunan limanlardan oluşan bir portföy oluşturmuştur. Türkiye'nin en büyük liman işletmecisi olan Global Liman İşletmeleri, 2011 yılı kruvaziyer yolcusu istatistikleri itibarıyla Türkiye'nin kruvaziyer limanı sektörünün %50'sini elinde bulundurmaktadır.

Global Liman İşletmeleri şemsiyesi altındaki limanlar:

Ege Ports

Kuşadası Limanı (“Ege Ports-Kuşadası”), Türkiye'nin Ege kıyısında konuşlu bir kruvaziyer ve feribot limanıdır. Ege Ports - Kuşadası, konumu itibarıyla, önce Antik Yunan ve ardından Roma yerleşimi olan Efes antik kenti ve Meryem Ana'nın yaşadığı düşünülen ve Hıristiyanlar için kutsal bir merkez olan Meryem Ana Evi gibi tarihi yerlere son derece yakındır. 2011 yılında, G.P. Wild International verilerine göre Ege Ports - Kuşadası, 657.000'den fazla kruvaziyer yolcusu ile seyir ve yolcu yoğunluğu bakımından, Türkiye'nin en yoğun ve Akdeniz'in ise en uğrak 15. limanı olmuştur. Global Liman İşletmeleri'nin Ege Ports -Kuşadası'ndaki hisse payı %72,5'tir.
 
Port Akdeniz

Antalya Ticaret ve Kruvaziyer Limanı (“Port Akdeniz-Antalya”) hem ticaret hem de kruvaziyer hizmetleri sunan bir limandır.

Ticari Liman Faaliyetleri: Port Akdeniz - Antalya, Türkiye'nin Akdeniz kıyısında, mermer, krom ve çimento gibi ürünlerin üretildiği maden zengini bir bölgede bulunmaktadır. Port Akdeniz - Antalya konteyner, kuru yük kargosu ve genel yük gemilerinin yanaşabildiği 10 iskeleye sahiptir. Limanın kuru yük ve genel yük elleçleme kapasitesi yıllık 5 milyon ton, konteyner elleçleme kapasitesi ise yıllık 400.000 TEU düzeyindedir. Türkiye Denizcilik Müsteşarlığı verilerine göre, 2009 yılında, Türkiye'nin deniz yoluyla gerçekleşen ihracatının yaklaşık %4,3'ünde Port Akdeniz - Antalya'nın imzası bulunmaktadır.

Kruvaziyer Limanı Faaliyetleri: Bir kruvaziyer limanı olarak da hizmet veren Port Akdeniz - Antalya, kruvaziyer gemilerinin yanaşabildiği üç iskeleye, 250 iskelelik bir marinaya ve 150 yatlık kuru havuz kapasitesine sahiptir. Global Liman İşletmeleri’nin hedefi, son derece önemli bir uluslararası havaalanı olan Antalya Havalimanı’na ve çok önemli arkeolojik zenginliklere yakınlığı sayesinde Port Akdeniz - Antalya’yı Akdeniz’in önde gelen kruvaziyer limanlarından biri haline getirmektedir. Global Liman İşletmeleri'nin Port Akdeniz -Antalya'daki hisse payı %100'dür.

Bodrum Yolcu Limanı

Türkiye'nin Ege kıyısı üzerindeki Bodrum kentinde bulunan Bodrum Kruvaziyer Limanı, 2008 yılının ikinci çeyreğinde faaliyete geçen bir kruvaziyer, feribot ve mega yat limanıdır. Karya medeniyeti döneminde bir balıkçı köyü olarak kurulan Bodrum, dünyanın en iyi korunmuş Ortaçağ Haçlı kalelerinden birine sahiptir ve Türkiye'nin en popüler deniz tatili destinasyonudur. 2008 yılında faaliyete geçen ve yat sahiplerine içme suyu, enerji, gümrüksüz akaryakıt sağlayan Bodrum Yolcu Limanı çok kısa bir sürede süper ve mega yatlar için popüler bir uğrak noktası haline gelmiştir. Bodrum ayrıca yabancı askeri gemilere de hizmet sunmaktadır. Global Liman İşletmeleri'nin Bodrum Kruvaziyer Limanı'ndaki hisse payı %60'tır.

 
Editör: TE Bilişim