Güney Amerika'dan Türkiye'ye getirilmek istenen 42 kilo kokain, Türk polisinin nefes kesen operasyonuyla ele geçirildi. Beyaz zehir tacirleri kıskıvrak yakalandı

Güney Amerika'dan Türkiye'ye uzanan kokain hattı, İstanbul polisinin üç ay süren ve film senaryosunu aratmayan uluslararası operasyonuyla çökertildi. Peru'dan 42 kilo kokainle hareket eden gemiye operasyon yapılması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bilgilendirildi, iki savaş gemisi de hazır tutuldu. Kokain yüklü iki konteyner Dışişleri'nin girişimleriyle müdahaleye gerek kalmadan Haydarpaşa Limanı'na getirtildi ve tropik ağaçların içine gizlenmiş saf kokain ele geçirildi.

En büyük miktar...
İstanbul polisinin tek seferde yakaladığı en büyük kokain miktarını içeren ve "İstasyon" adı verilen operasyonla ilgili açıklamayı İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü'nde Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah yaptı. Cerrah'ın verdiği bilgilere göre operasyon şöyle yapıldı:
 
  • Narkotik polisi, torbacı olarak tabir edilen sokak satıcılarına karşı yürüttüğü çalışmalarda, bu kişilerin kokaini Mehmet Kapanoğlu'ndan aldığını belirledi. Ardından piyasaya kokaini veren bu grubun peşine düştü.
  • Polis, Kapanoğlu'nun sık sık Bolivya ve Kolombiya'ya gittiğini ve sürekli bu ülkelerle telefon görüşmesi yaptığını tespit etti. Ardından teknik takip başladı. Uyuşturucu kaçakçıları, Bolivya'ya kereste şifresiyle kokain siparişi verdi. Ardından bir uyuşturucu kaçakçısı Bolivya'ya gidince polis de peşine takıldı.
  • Bolivya'dan sipariş edilen uyuşturucu, kerestelerin içinde 12 Aralık 2005'te karayoluyla Peru'ya gönderildi. Ardından iki konteynere yüklenen kokaini taşıyan gemi, 19 Ocak 2006'da Gambia'nın Banjul Limanı'na ulaştı.

    Danimarka bandralı
     
  • Kaçakçılar burada dikkat çekmemesi için konteynerleri Gambia orijinli hale getirdi.
  • 8 Şubat 2006'da 7 bin konteyner taşıyan 350 metrelik Danimarka bandıralı gemi İran'ın Bender Abbas Limanı'na doğru yola çıktı. Gemi önce İspanya'ya uğradı, ardından da İtalya'da yük indirdi.
  • Kokain yolculuğunu sürdürürken, polis Türk karasularından geçmeyecek bu gemideki kokaini yakalamak için girişimlere başladı. Önce İçişleri Bakanlığı'na bilgi verildi. Bakan Abdülkadir Aksu da Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e konuyu iletti. Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök de bilgilendirilerek, uluslararası sularda müdahale yapılabilmesi için destek istendi. Marmaris'teki Aksas Deniz Üssü'nde iki savaş gemisi, Danimarka gemisine Akdeniz'de müdahale etmek için hazır tutuldu.
  • Danimarka'yla da temas kuralarak, uluslararası hukukun kendilerine tanıdığı yasal hak uyarınca gemiye müdahale yapılabileceği bildirildi. Danimarkalı yetkililer de gemiye operasyon yapılmamasını, şüpheli konteynerlerin Türkiye'ye gönderileceğini belirtti.
  • Türkiye'nin verdiği bilgiler ışığında iki konteyner, taşıma firması tarafından Akdeniz'de başka bir gemiye yüklenerek Haydarpaşa Limanı'na gönderildi.
  • Polis, 25 Şubat'ta Haydarpaşa'da kereste yüklü konteynerlerin içine gizlenmiş paketleri buldu. Polis yetkilileri, saf kokainin kilosunun 40 bin dolar olduğunu bildirdi.

    Beş tutuklama
     
  • Polis, kokaini ele geçirir geçirmez, İstanbul'da ve Hakkâri'de belirlediği 5 adrese baskın düzenleyip uyuşturucu şebekesinin elebaşları oldukları öne sürülen Kadri Yıldırım ile Ramazan Kocakaya'nın da aralarında bulunduğu dokuz kişiyi gözaltına aldı. Zanlılar polise, üzerlerine köpek salarak direndi ancak sonuç alamadı. Liceli olan Yıldırım'ın Laleli'de "Nanda" adında oteli olduğu belirlendi.
  • Sorguları tamamlanan zanlılardan Mehmet Kapanoğlu, Kadri Yıldırım, Ramazan Kocakaya, Hasan Kaplan ve Mustafa Cengiz Öztürk, tutuklanarak cezaevine konuldu.
    Cerrah, "Bu, yurtdışında başka bir ülkeye gönderilen, Ortadoğu üzerinden de Türkiye'ye sokulmak istenen bir maldır. Ayrıca, saf kokainin kullanılabilmesi için içine bazı maddelerin katılması lazım. Karışımla birlikte piyasaya sürülecek kokain miktarı 100 kiloyu bulacaktı. Dört dörtlük bir operasyon yapılmıştır" dedi.

     
  •  Kaynak: Milliyet Gazetesi/Erdal Kılınç - İstanbul

    DenizHaber.Com

    Editör: TE Bilişim