SARIKAMIŞ’ta donarak şehit olan 90 bin askere kışlık giysi, erzak ve mühimmat götürürken Zonguldak’ın Ereğli İlçesi açıklarında Rus donanması tarafından batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa gemilerinin mürettebatı anısına tören düzenlendi.

Ereğli Sahil Bandı’nda bulunan ve Kafkas Cephesi’nde şehit olan Ereğlili 65 askerin isimlerinin de yazılı olduğu Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı’nda gerçekleştirilen törene Kaymakam İbrahim Çay, Karadeniz Bölge Komutanı Albay Yalçın Enç, Ereğli Belediye Başkanı CHP’li Halil Posbıyık, Sarıkamış Belediye Başkanı AK Partili İlhan Özbilen, Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Törende, 7 Kasım 1914’te Ereğli açıklarındaki Kandilli mevkiinde batırılan gemiler Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa anısına anıta çelenk konuldu. 2 yıl boyunca Genelkurmay arşivlerini tarayarak yaptığı çalışmayla 3 geminin Rus donanması tarafından batırıldığını ortaya çıkaran ve ilk kez 2007’de bu törenin düzenlenmesini sağlayan Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, 3 gemideki toplam 221 mürettebatın akıbetlerini de arşiv çalışmasıyla öğrendiğini söyledi. Prof. Dr. Sönmez, şöyle konuştu: "Türkiye Deniz İşletmeleri arşivlerinin maaş defterlerinden mürettabat isimlerini buldum. Bahr-i Ahmer’de 61 personel var. Bunlardan 7’si boğuluyor, 6’sı yüzerek kurtuluyor. Esir Düşen 13 gazi var. 9’u dönebiliyor. 4’ü esarette şehit düşüyor. Geri kalanlar bilinmiyor. Mithat Paşa’nın 84 personelinden 4’ü boğuluyor. Esir düşenlerden 4’ü geri dönüyor. 3’ü esarette şehit oluyor. Diğerleri bilinmiyor. Bezm-i Alem’in 76 personelinden 5’i boğuluyor. Kurtulan 30 personel var. Muhtemelen daha kıyıdan gittiği ve üçüncü bombalanan gemi olduğu için. Bu kurtulanlardan bir tanesi de çocuk denizci. Esir düşen 13 personelden biri geri dönüyor, 6’sı şehit düşüyor. Ben bu listeyi Belediye Başkanımız Halil Posbıyık’a teslim ediyorum. Dilerim bu kahramanların isimleri burada yer alır." Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da, Prof. Dr. Sönmez’in kendilerine verdiği listede bulunan 3 geminin mürettebatının adlarını gelecek yıl anıtın yanındaki mermerlere kazıtacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından tören sona erdi. 2007’den bu yana düzenlenen anma törenlerinde yapılan gemilerin batırıldığı düşünülen 9 mil açıkta denize çelenk bırakma töreni ise bu yıl gerçekleştirilmedi.
Editör: TE Bilişim