BP'nin Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısı sürerken, Çin'in Sarı Deniz'deki petrol boru hattı da patladı. Bin 500 ton petrol denize yayıldı.

Meksika Körfezi'nde İngiliz petrol şirketi BP'nin kuyusunda 90 günden bu yana devam eden ham petrol sızıntısının önüne bir türlü geçilemezken, çevrecileri kızdıracak bir kötü haber de Çin'den geldi. Çin'in en büyük petrol şirketlerinden China National Petroleum Corp'a (CNPC) ait Dalian Limanı'nındaki petrol boru hattındaki patlamanın ardından Sarı Deniz'e yayılan yaklaşık bin 500 ton ham petrol bölgeyi tehdit ediyor. 50 kilometrelik alanı aşan sızıntı, Çin'deki petrolden kaynaklanan en büyük çevre felaketlerinden biri olarak gösteriliyor. Geçtiğimiz cuma günü Çin'in kuzeyindeki Dalian kentinin işlek limanında bir petrol boru hattında meydana gelen patlamada ölen ya da yaralanan olmazken, patlamadan sonra çıkan yangın yaklaşık 15 saatte söndürülebildi. 2 bin itfaiyecinin görev aldığı yangında yetkililer, çevredeki yaklaşık 600 evi tahliye etti. Geçimini balıkçılıkla sağlayan bölge halkı ise doğal hayatı tehdit eden petrolun bir an önce temizlenmesi için seferber oldu. Düzinelerce petrol toplama tankeri bölgede çalışmalara başlarken, denizdeki petrol temizliğinin en az 10 gün süreceği öğrenildi. Çin'in doğusunda geçtiğimiz aylarda bir petrol boru hattı sızıntı yapmış, tarlalara akan yüzlerce ton petrol büyük maddi zarara yol açmıştı.

FELAKETİN MALİYETİ 4 MİLYAR $
Meksika Körfezi'ndeki platformlarından birinin infilak ederek batmasıyla ortaya çıkan çevre kirliliğinin İngiliz petrol şirketi BP'ye maliyeti 3.95 milyar doları buldu. BP'den yapılan açıklamada, bu miktara, denize karışan ham petrolü toplamak, temizlemek, acil tahliye kuyuları açmak ve tazminatların dahil olduğu belirtildi ve şimdiye kadar 67 bin 500'den fazla tazminat talebi karşılığında 207 milyon dolar ödeme yapıldığı kaydedildi. BP, çevre felaketinin maliyetlerinin karşılanması için 20 milyar dolarlık bir fon oluşturmayı kabul ettiğini de hatırlattı ve çok daha yüksek bir rakama ulaşma riski bulunan ağır faturanın nihai miktarı konusunda bir rakam vermek için çok erken olduğunu ifade etti.


 

Editör: TE Bilişim