Sandal Sefası Merkel’i İknaya Yetmedi

İngiltere ve Almanya, Avrupa Birliği Komisyonu’nun Jose Manuel Barroso’dan sonraki başkanının kim olacağı konusunda düştükleri anlaşmazlığı çözemiyor.

İsveç Başbakanı Frederik Reinfeldt’in davetiyle İsveç’te biraraya gelen İngiltere Başbakanı David Cameron ve Alman meslektaşı Angela Merkel, başkanlığın favori adayı Jean Claude Juncker’e destek konusunda anlaşamadı. Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Brüksel karşıtı UKIP partisi karşında güç kaybeden Cameron, seçmenlerine 2017’de yeniden seçilmesi halinde Londra’nın AB üyeliğini referanduma götürme sözü vermişti. Ülkesinde artan AB karşıtlığından endişelenen Cameron, bu nedenle AB Komsiyonu’nun başkanlığına, Brüksel’in yetkilerini artırmak isteyen Juncker’in gelmesini istemiyor.

Ancak Merkel, Cameron’un itirazına karşın Juncker’in bu görev için en uygun isim olduğunu söyledi. Merkel, Hollandalı meslektaşı Mark Rutte’nin de katıldığı mini zirvede yaptığı açıklamada, Juncker’i komisyon başkanı olarak görmek istediğini yineledi. Cameron ise reforma giden bir AB hedefi için uğraşmayı sürdüreceğini kaydetti.

Editör: TE Bilişim