Samsun Türkiye'nin Lojistik Merkezi Olacak

Samsun’da son 2 günde adeta sessiz bir tarih yazıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, seçim çalışmalarını askıya alarak Türkiye’deki lojistik sektörüyle ilgili tüm kamu kurum ve lojistik firmalarını Samsun’da buluşturdu. Çıkan sonuç ise devrim niteliğinde; “10 yıl içinde Samsun Türkiye’nin lojistik merkezi olacak”

Yerel seçim çalışmaları Türkiye’de adeta tüm faaliyetleri durdururken Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, ‘İşte Samsunluluk ruhu’ dedirtecek bir çalışmaya imza attı. Mersin’de düzenlenen lojistik toplantısında katılan Samsun Büyükşehir Belediyesi burada lojistik firmaları ile görüştü. Mersindeki firmaların Samsun limanına ihtiyaçlarının olduğunu ve Türkiye’nin kuzeyindeki ülkelere ihraç edilecek malları trenlerle Samsun’a getirmek istediklerini belirtmesi üzerine Denizcilik Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Devlet Demir Yolları, Devlet Liman İşletmeleri ve Türkiye Lojistik Derneği ile yapılan görüşmelerde Samsun’un lojistik konumu ve potansiyeli ile ilgili bir çalışma yapılması istendi.

MERKEZİ HÜKÜMET DÜZEYİNDE KARARLAR ALINDI

Samsun’un lojistik faaliyetlerinin masaya yatırılacağı toplantıyı seçim sonrasına bırakmayıp, şehrin gelişimi için bir an önce toplantının yapılması gerektiğini düşünen Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, önceki gün ve dün "Samsun'un Lojistik Potansiyeli" adı altında bir toplantının gerçekleştirilmesini sağladı. Denizcilik Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Devlet Demir Yolları, Devlet Liman İşletmeleri ve Türkiye Lojistik Derneği ile Türkiye’de lojistik sektöründe faaliyet gösteren tüm büyük firmaların temsilcileri, sivil toplum kuruluşu üyeleri ve bilim adamları katıldı. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile tüm kurumların da katıldığı ve il bazlı olmasına rağmen merkezi hükümet düzeyinde kararların alındığı toplantı bu özelliği ile de dikkat çekti.

MÜSTEŞARLIK ÇALIŞTAY YAPILMASINI İSTEDİ

Verimli geçen ve 2 gün süren toplantıda Büyükşehir Belediyesi’nin Toybelen’de gerçekleştirmeyi planladığı Lojistik Köy Planı, Samsun’un kıyı ülkelerle olan ilişkileri, Samsun-Krasnador arasındaki protokol, Samsun-Mersin Limanları’nın ilişkilerinin geliştirilmesi, kabotaj taşımacılığıyla ilişkili olarak liman ve diğer lojistik hizmetlerinin etkileşimleri, depolama, ulaştırma, dağıtım ve bunlarla ilgili yapılanlar ve yapılması gerekenler masaya yatırıldı.

Toplantı sonucunda Samsun’un 10 yıl içinde lojistikte Türkiye’nin kuzeye açılan merkezi olacağının görülmesi üzerine Dış Ticaret Müsteşarlığı hemen konu ile ilgili çalıştay başlatılmasını kararlaştırdı. Çalıştay ile Samsun’un Lojistik Raporu’nun çıkarılması ve biran önce lojistik ile ilgili altyapı eksikliğinin giderilmesi konuları ele alınacak. Çalıştayda ayrıca sadece Mersin Limanı’nın değil, tüm Orta Anadolu Bölgesi’nde üretilen malların da Samsun Limanı’ndan sevk edilmesi için gereken tüm faaliyetler ele alınacak.

MERKEZ OLMA HAYALİ GERÇEK OLUYOR

Şehir yük taşımacılığı açısından dört ana modu (hava, kara, deniz ve demiryolu) kapsayan bir konumda olan Samsun bu toplantının ardından merkez olma yolunda en önemli adımı atarken, küreselleşmenin ticarette yarattığı büyüme ve bu büyümede lojistik sektörünün oynadığı rol şehrin Türkiye’nin sayılı şehirleri arasına girmesine neden olacak. Merkezi Hükümet kararlarının alındığı böylesi bir toplantıyı seçim çalışmalarına ara vererek Samsun’da gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz toplantının sektör işadamlarının var olan pazarlara daha kolay ulaşmasını sağlaması ve yeni pazarlara açılacak işadamlarına da yol göstermesi açısından faydalı olduğunu söyledi. Samsun'un etkinliğinin toplantının ardından her geçen gün artacağını vurgulayan Yılmaz, “Samsun’un merkez olma hayali artık gerçeğe dönüşüyor” dedi. 

Editör: TE Bilişim