Samsun Tersanesi Raporu Davutoğlu’na Verildi

Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan Tekkeköy ilçesinde ki atıl tersane sahasının Organize Sanayi Bölgesi (OSB) alanı olarak müteşebbisin hizmetine açılması için rapor verdi.

Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurasında Başbakan Ahmet Davutoğlu’na Samsun’un sorunları ile ilgili bir rapor sundu.

Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, Başkan Davutoğlu’na sunduğu raporda, Samsun-Ankara arası Hızlı Tren’in Cumhuriyetin 100’üncü yılından önce tamamlanmasını istedi. 8.Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve dokuz Bakanın katılımı ile TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi. Gerçekleşen şurada Samsun’un sorunlarını rapor halinde Başbakan Davutoğlu’na aktaran Sinen Çakır, Samsun’un Tekkeköy ilçesinde atıl durumda olan Tersane alanı ile ilgili de önemli bir talepte bulundu.

Sinan Çakır, atıl vaziyetteki tersane alanının Organize Sanayi Bölgesine çevrilerek müteşebbisin hizmetine açılmasını istedi. Samsun Ticaret Borsası Başkanı Çakır, 8.Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurasında yaptığı konuşmada “2023 Ekonomik Hedeflerine” ulaşmamızı sağlayacak, yerel sanayicinin başka yerlerde yatırım yapmasını önleyecek ve sanayiciyi ilimize çekecek büyük ölçekli yatırım alanlarının bulunmamasıdır. Bu konu ile ilgili olarak kısa vadeli çözüm önerimiz; 100 hektar alana sahip olan Samsun Tekkeköy tersane alanının atıl durumdan çıkarılarak Organize Sanayi Bölgesi olarak müteşebbisin hizmetine açılmasıdır.

Tersane alanına ek olarak, Gelemen Tarım İşletmesi’nin, Tersane Alanının güney sınırından itibaren 200 hektarının OSB’ye devredilmesidir. Böylece 300 hektarlık bir alan oluşturulacaktır. Orta ve Uzun vadeli çözüm önerimiz: Samsun-Çarşamba Havaalanı, Çarşamba İlçesi arasındaki sulak alan ve tampon bölgenin yeniden değerlendirilerek, Organize Sanayi Bölgesi olarak planlanmasıdır. Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi’ nin doluluk oranı yüzde yüzdür.

İl genelindeki doluluk oranından bahisle yatırımcının liman ve havalananından uzak iç bölgelere yönlendirilmesi gibi bir durum gerçekçi olamamaktadır. Samsun – Ankara hızlı tren projesinin başlangıç tarihi 2023 yılına ötelenmiştir. Talebimiz bu projenin Cumhuriyetimizin 100. Yılından önce tamamlanmasıdır. Samsun-Ankara Devlet demiryolu ise Amasya, Sivas, Kayseri üzerinden Ankara’ya ulaşan oldukça verimsiz ve eski bir hattır. Bu hattın Samsun-Amasya-Çorum-Kırıkkale-Ankara şeklinde gerçekleştirilmesi sonucu 900 kilometrelik hat 400 kilometreye düşecektir. Samsun’un tarımsal potansiyeli harekete geçirilmelidir. Çarşamba ve Bafra Ovaları Sulama, drenaj ve diğer alt yapı yatırımları ve bu iki ovadaki arazi toplulaştırma çalışmalarının bir an önce tamamlanması gerekmektedir. Samsun’un doğal ve kültürel varlıklarının evrensel olarak tescillenmesi turizme büyük katkı sağlayacaktır. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Vezirköprü Şahinkaya kanyonu ve 114 adet ahşap camimizin Unesco Dünya Mirası Listesine alınması çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından başlatılmalıdır. Samsun-Krasnodar direk uçak seferleri başlatılmalıdır.” dedi.

Editör: TE Bilişim