Samsun Feribotu İsrail’de mahsur

Bir İsrail şirketine kiralanmış olan Denizline'a ait Samsun feribotunun, İsrail'in Hayfa limanında mahsur kaldığı ve İsrailli yetkililerin gemiyi PSC bahanesiyle 20 gündür beklettikleri ortaya çıktı.

DTO Başkanı Metin Kalkavan, “Biz kiralamayı yaptıktan sonra İsrail ile Mavi Marmara gemisi olayı yaşandı. Samsun Feribotu da İsrail’de mahsur kalmış durumda. Kurtarmaya çalışıyoruz” dedi.

İsrail'e Kiralanmıştı

DenizHaber'in edindiği bilgilere göre, Samsun Feribotu, Hayfa-Kıbrıs arasında sefer yapmak ve casino olarak kullanılmak üzere İsrailli bir firmaya kiralanmıştı. Gemi, Hayfa-Kıbrıs arasında haftada üç sefer yapacaktı.

Ancak Mavi marmara baskınından bir gün sonra gemiye gelen İsrailli yetkililerin Liman Devleti Kontrolü bahanesiyle gemiyi 20 gündür beklettikleri öğrenildi.

Geminin donatanı Denizline yetkilileri, "Gemiyi en deneyimli mürettebatla donattık ve herşeyi elden geçirdik, teknik olarak bir eksiğimiz yok" derken, önceki hafta Paris MOU denetiminden 0 eksikle çıkan Ankara Feribotunu örnek gösteriyorlar. Ankara Feribotu Samsun'un ikizi ve 2 yıl daha yaşlı...

Geminin Güverte ve Makine mürettebatının Türkiye'den, Kamara Mürettebatının ise İsrail'den donatıldığına dikkat çeken yetkililer, "Bizim kadar onlar da mağdur oldu" dediler.

Gemi Kaptanı Atilla Günsur, DenizHaber'e gemi mürettebatının giriş çıkışla ilgili bir sıkıntılarının olmadığını bildirdi.

MedMOU'ya Göre Gemi Tutuklu değil

DenizHaber, Akdeniz Memorandumu verilerini araştırdı.

Türkiye ve İsrail dahil olmak üzere 10 Akdeniz ülesinin üye olduğu MedMOU (Akdeniz memorandumu) kayıtlarında 20 haziran tarihinde gemide PSC denetimi yapıldığı görülüyor.

Gemide tutulmayı gerektirmeyen 21 adet deficiency (eksiklik) bulunmuş.

Eksiklerden 4 adedi can kurtarma donanımı, 6 adedi yangın savunma donanımı ile ilgili.

Gemiyle ilgili rapor 20 Haziran'da çıkmış. Rapora göre geminin tutulmamış olduğu görülüyor.

Editör: TE Bilişim