O şamandıralar Deniz Temiz’le aydınlatılacak 
 
 
Rahmi Koç’un 1994 yılında kurduğu Deniz Temiz Derneği, Mustafa Koç’un geçirdiği deniz kazasının ardından, İstanbul Boğazı’ndaki şamandıraların aydınlatılması için çalışmalara başlıyor. Deniz Temiz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Yaramancı, “Mustafa Koç’un geçirdiği kazadan bağımsız olarak bir çalışmamız vardı. Baharda çalışmamızı sunacağız” dedi.


KOÇ Holding Yönetim Kurulu ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç’un önceki gün Çırağan açıklarında bir şamandıraya çarparak kaza geçirip bacağını kırması, duba ve şamandıraların yeteri kadar iyi görülmediği için yenilenmesini gündeme getirdi. Şamandıraların aydınlatılılarak veya fosforlu bant çekilerek daha net görülebilir şekilde konumlandırılması konusunda daha önce uyarıları bulunan Deniz Temiz Derneği’nin (Turmepa), bu konuda yeni çalışmaları bulunuyor. Deniz Temiz Derneği Turmepa Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Yaramancı, “Mustafa Koç’un geçirdiği kazadan bağımsız olarak bir çalışmamız vardı. Konunun üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Görüşmeler sürüyor

Kurucusu ve Onursal Başkanı Rahmi Koç olan Deniz Temiz Derneği’nin Genel Sekreteri Levent Ballar, gerçekleştirecekleri çalışma ile ilgili şu bilgileri verdi: “Daha önce Göcek sahillerinde böyle bir çalışmamız oldu. Şamandıraların hem ışıklı olması gerektiğini hem de fosforlu bantlar çekilmesi gerektiğini söyledik. Şu anda İstanbul için bir çalışma yürütüyoruz. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Denizcilik Müsteşarlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile görüşmelerimiz sürüyor.”

3 ay içerisinde başlar

İstanbul sahillerindeki şamandıra ve dubaların bazılarının çok eski olduğunu aktaran Levent Ballar, şöyle konuştu: “Şamandıralar dönem dönem yenileniyor ancak aydınlatmaların elden geçirilmesi gerekiyor. İstanbul’daki şamandıraların görülebilir hale gelmesi lazım. Bunun için aydınlatma ve fosforlu bantlar çekilmeli. Değiştirilmesi gereken varsa yenilenmeli. Çalışmamız başlarsa Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Denizcilik Müsteşarlığı aydınlatmaları ve yenilemeleri yapacak. Şamandıraların karanlıkta görünmesi şart. Ancak İstanbul’da karanlıkta bunlar gözükmüyor. 2-3 ay içerisinde, bahar aylarında çalışmamızn başlayacağını düşünüyoruz.”

Görülebilecek şekilde konumlansın

KOÇ Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Mustafa Koç’un geçirdiği kazanın ardından şamandıralar hakkındaki görüşlerini dile getirerek, mevcut şamandıraların boyanması, aydınlatılması ya da daha iyi görülebilecek şekilde konumlandırılması gerektiğini söyledi. Ali Koç, şamandıralarla ilgili şunları söylemişti : “Şamandıraların aydınlatılmasıyla ilgili bizim geçmişte başvurularımız oldu. Gece görülmesi çok zor. Boyanması veya bir şekilde daha iyi görülebilecek şekilde konumlandırılması daha iyi olur.”
 

Editör: TE Bilişim