Galataport Projesi'nin ÇED raporu İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne sunuldu

 Doğuş Grubu'nun 'Salıpazarı Kruvaziyer Liman Projesi' için ikinci ÇED raporu hazırlandı.

Doğuş, proje bedelini önceki rapora göre yaklaşık 400 milyon dolar artırarak 1.5 milyar dolara çıkardı. Sabah'ın haberine göre, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, proje kapsamında bulunan 'Çinili Han' ve 'Paket Postanesi' binalarının koruma grubunu 2'den 1'e çıkardı. Böylece bu binaların aslı gibi korunmaları sağlama alındı. ÇED raporunda, projenin bölgeye getireceği trafik yoğunluğuna dikkat çekilerek ek önlemler alınması şartı konuldu.

ÇED RAPORUNA GÖRE

1.5 MİLYAR $ Galataport projesi' diye bilinen ancak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) ikinci ihalesinden sonra Doğuş Grubu'na geçince adı 'Salıpazarı Kruvaziyer Liman Projesi' şeklinde değişen Karaköy ve Tophane rıhtımlarının geleceği yeniden şekilleniyor. ÖİB'den işletme hakkını 702 milyon dolar karşılığında alan Doğuş, 112 bin 142 metrekarelik alanı yeniden düzenleyecek. Söz konusu alan içerisinde otel, ofisler, restoran ve mağazalar ile terminal binası bulunacak. Doğuş Grubu'nun projeyle ilgili olarak hazırlattığı ÇED raporu 15 Nisan'da İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne sunuldu. Müdürlük 24 Nisan'daki duyurusunda ÇED raporunun, 7 Mayıs 2015 tarihli İnceleme Değerlendirme Kurulu Toplantısı'nda değerlendirileceğini açıkladı. Doğuş Grubu'nun 2014'teki ÇED raporunda 1.1 milyar dolar olarak belirttiği proje bedeli, yeni raporda yaklaşık 1.5 milyar dolar olarak gösterildi.

TARİHİ YAPILARIN KORUNMASI ARTIRILDI

Yeni ÇED raporunun en dikkat çekici özelliklerinden biri de tarihi yapılar için alınan yeni karar. Tarihi yapılar 2'nci Derece Kültür Varlığı olarak tescilli olduğu için, binaları yıkıp, dış kısmının aynı kalmak şartı ile yeniden yapılması olasıydı. Gelen tepkilerin ardından, İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 'Çinili Han' ve 'Paket Postanesi' binalarıyla ilgili koruma derecesini 2'den 1'e yükseltti. Böylelikle her türlü restorasyonun aslına uygun olarak yapılması zorunlu hale getirildi.

Editör: TE Bilişim