Salih Zeki Çakır'ın Seçim Değerlendirmesi

9 Mayıs 2013'te yapılan seçimlerde İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Adayı olan Salih Zeki Çakır, seçimi kazanarak 3. kez başkan seçilen Metin Kalkavan'ı ve ekibini kutladı. Taraflar arasındaki yarışın sektörü canlandırdığına ve rekor katılım oranı sağladığına dikkati çeken Çakır, resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 45'ini aldıklarını ve bu oranın her iki tarafa da önemli bir mesaj verdiğini söyledi.

Salih Zeki Çakır ve Değişim Grubu'nun açıklaması şöyle:

"9 Mayıs 2013 tarihinde İMEAK Deniz Ticaret Odası'nda, Değişim Grubu olarak, seçim çalışmalarına başladığımız günden beri yaşanacağını öngördüğümüz pek çok olumsuzluğun görüldüğü bir seçim gerçekleşmiştir. Yine de Deniz Ticaret Odası tarihinde böyle bir çekişme ve böyle yüksek bir katılım oranı görülmediği herkesin malumudur ve demokrasi adına olumlu bir gelişmedir. Seçim sonucunda henüz resmi olmayan rakamlara göre ise Değişim Grubu, kullanılan 3860 oyun 1715'ini alarak yüzde 45'lik genel bir oy oranına sahip olmuştur.

Sandık bazında bakıldığında ise iki sandıkta oyların eşit çıkması ve kurayla sonucun belli olması, pek çok sandıkta kazananın 1 veya 2 oy farkla belli olması, ne kadar çekişmeli bir seçim yaşandığının bir göstergesidir.

Türkiye'nin her yerinden işlerini bırakarak sabahın erken saatlerinden itibaren İMEAK Deniz Ticaret Odası'nda oyunu kullanmak için uzun bir yola ve pek çok meşakkate katlanan seçmenlerimiz başta olmak üzere demokrasiye oylarıyla hayat veren tüm Deniz Ticaret Odası seçmenlerine can-ı gönülden teşekkür ederiz.

İki adayın olduğu bir seçimde yüzde 45'e yüzde 55'lik bir sonuç alınması ne kaybedenin yerineceği ne de kazananın övüneceği bir sonuçtur. Bilakis bu sonuçlar hem başa gelenin hem de muhalefette kalanın sorumluluklarını arttırmaktadır. Böyle bir sonuçta kazanandan ve kaybedenden değil, sadece "kazanan bir sektör"den bahsedilmelidir. Umuyoruz ve inanıyoruz ki kazanan hizmette yarış ruhu, sektörün dinamizmi ve daha da önemlisi sektör mensuplarının kendi hür iradeleri ve serbest tercihleri ile kendi kendilerini yönetme olgunluğu ve sektürün alternatif üretme kabiliyetidir.

Tek sesliliğin olduğu, yapıcı eleştirilerin ve muhalefetin bulunmadığı bir yerde, ilerlemeden, dinamizmden, kendini yenileme azminden ve sorumluluk bilincinden söz edilemez. Alternatifsizlik, vurdumduymazlığa ve kayıtsızlığa yol açabilir.

Seçimi kazanan Sayın Metin Kalkavan'a ve ekibine yeni dönemde başarılar diliyor, kendilerinin Türk Denizcilik camiasının birikmiş sorunlarına ve denizci tabanın sıkıntılarına bundan sonra daha duyarlı olacağını temenni ediyoruz.

Bundan sonra, sadece, denizcilik camiasına yakışır bir olgunluk, vakar, ağırbaşlılık, sağduyu, medeniyet ve iyi niyetle, "Sektörü nasıl daha iyi bir noktaya taşıyabiliriz ve içinde bulunduğumuz gemiyi nasıl selametle yüzdürürüz?" diye düşünmemiz gerekir. Aynı gemide olmanın bilinci ve sorumluluk duygusu ile hareket etme olgunluğuna en çok sahip olması gerekenler meslek icabı denizcilerdir.

Değerli Deniz Ticaret Odası üyesi seçmenimiz, sandıkta yarışın her iki tarafına da son derece net bir mesaj vermiştir. Değişim Grubu olarak seçmenin verdiği bu mesajı iyi biçimde tahlil edecek ve Türk Denizcilik camiasına hizmet için çalışmaya devam edeceğiz."

 

Editör: TE Bilişim