Salih Zeki Çakır'dan çok önemli uyarı!

IMEAK DTO'nun 2019'un son toplantısında TÜDEV ve Piri Reis Üniversitesi konusu gerginliğie neden oldu. Salih Zeki Çakır, TÜDEV üzerinden Piri Reis Üniversitesi’nin kurulmasında ve devamında hukuka aykırı maddeler olduğunu ve bu durum nedeni ile ilerleyen zamanlarda cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalma tehlikesi olduğunu dile getirdi. 

Salih Zeki Çakır’ın açıklamaları şu şekilde:

“Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar Ve Borsalar Kanunu'nun 4. maddesinde yazıldığı üzere; Odalar kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşudur.

Odalara kayıt zorunlu. Odanın gelirlerinden birisi olan aidat zorunlu. Yine, odanın diğer gelirlerinin de yasal bir gerekçesi ve dayanağı var. Kanun oda gelirlerinin neler olduğunu/olacağını tek tek saymıştır.  O zaman kamu kurumu olan bu yerin harcamalarının da aynı şekilde kanuna ve usule uygun olması da zorunludur. Bu paralar oda yönetimine kanuna uygun şekilde harcanmak üzere emanet bırakılmış paralardır.

Odalar kanunu odaların eğitime ilişkin görev ve yetkilerini de düzenlemiştir. Şöyle ki;

Kanun md 12; Odaların görevleri şunlardır:

         1/a) Meslek ahlâkını, disiplini ve dayanışmayı korumak ve geliştirmek, ticaret ve sanayinin kamu yararına uygun olarak gelişmesine çalışmak.

        2/b ) Milli Eğitim Bakanlığının izin ve denetiminde ticaret, denizcilik ve sanayi ile ilgili kursları açmak, açılan kurslara yardımda bulunmak, yurt içinde ve dışında ihtiyaç duyulan alanlar için öğrenci okutmak ve stajyer bulundurmak; meslekî ve teknik eğitim ve öğretimi geliştirme ve yönlendirme çalışmaları yapmak, kendi üyelerinin işyerleriyle sınırlı olmak üzere, 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanunu kapsamına alınmamış meslek dallarında bu uygulamaya ilişkin belgeleri düzenlemek,

Kanunun 78.nci maddesi “Oda bütçesinden ayrılacak paylar” konusunu düzenlemiştir.

Kanun Md 80 2.nci fıkra son cümle: “Odalar, borsalar ve Birlik, amaçlarına uygun olarak eğitim ve öğretim kurumları kurmak üzere vakıf kurabilirler.” Demek suretiyle eğer odalar  eğitim ve öğretim işine girecekse kendisinin vakıf kurması gerektiğini açıklıkla ifade etmişlerdir. Odanın kuracağı vakfın açacağı eğitim kurumu da odanın eğitim kurumu olacaktır. Burada bir öneri olarak bazı arkadaşların aklına mevcut vakfı devir alma hususu gelebilir. Ancak, burada da dikkat edilmesi gereken husus; mevcut vakıf bir üniversite kurmuştur. Yani, bir iktisadi işletme kurmuştur. O zaman da bu işletmenin mali durumuna, verimliliğine bakılması ve ona göre devir alıp almamaya karar verilmesi zorunluluğu vardır. Kanun’un Md 94 'üncü ve devamı maddelerinde ise; kuruluş amaçlarına ve kanuna uygun davranmayan yöneticilerin hukuki ve cezai sorumluluğunu ve akıbetlerini düzenleyen maddeler vardır. Bunlar sadece bu maddelerle de sınırlı değildir. Başta Türk Ceza kanunu olmak üzere ilgili kanunlarda da çeşitli düzenlemeler mevcuttur.

Harcamalar usule uygun olmalı

Sonuç olarak; odalar kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşudur. Gelirleri de yasa ile düzenlenmiştir. Oda yöneticilerine emanet olan bu paranın nasıl harcanacağı da yasa ile düzenlenmiştir. Bu nedenle Oda bütün denizcilik eğitim kurumlarına aynı mesafede olmak zorundadır. Hatta eğer birisine yakın olunacaksa devlet tarafından ülkemizin gelişmekte olan bölgelerinde kurulmuş denizcilik okullarına pozitif ayırımcılık yapılması gerekir. Her ne kadar vakıf üniversitesi olsa bile bu üniversite halk arasındaki tabirle bir özel üniversitedir. Yani parası olanların para vererek okuduğu bir yerdir. Bir kamu kurumunun kamu gücünü kullanarak elde ettiği geliri bir özel üniversiteye aktarmasının ne toplum önünde vicdani bir izahı vardır ne de yasal bir izahı vardır. Bu şekilde tek  bir üniversiteye, o da paralı okunulan bir üniversiteye para aktarmanın hukuka uygun olmadığını ve bir gün  bundan dolayı  hukuk önünde hesap verileceğini düşünüyorum. Ben bu hukuksuzluğa taraf değilim. Oda yönetiminin bu hukuksuzluğa son vermesini talep ediyorum. “

Meclis Başkanı Çakır'dan red oyu ve 'değerli yalnızlık' mesajı

PRÜ ve TÜDEV'e odadan para aktarılmasının oylanmasını isteyen IMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, "Benim oyum bu konuda olumsuz olacaktır. Bunu belirtmem gerekiyor. TÜDEV,  DTO'ya bağlanıncaya kadar para aktarılmasına karşıyım . PRÜ ve TÜDEV'e bağlanma gerçekleşene kadar odamızdan tek bir kuruş dahi aktarılmasını onaylamıyorum" dedi.

Yapılan oylamada kabul oylarına karşılık Salih Zeki Çakır'ın sadece red oyu kullanmasına istinaden Çakır, "Bir oy dahi olsa bu önemlidir. Değerli yalnızlık bazen daha iyidir" yorumunu kullandı.

Kaynak: Türkdenizmedya

Editör: TE Bilişim