Sakın inanmayın, bayrak reformu yapılmadı...

Bir Türk vatandaşı 5 metreden uzun, motorlu bir tekne satın alır ve buna Türk bayrağı çekmek isterse yandı demektir. Örneğin, 200 bin Tl’lik bir tekne için yüzde 18 kdv (36.000 Tl), yüzde 8 Ötv ( 16.000 Tl) ödemek zorundadır. Ayrıca her yıl MTV – Motorlu Taşıt Vergisi- (Orta boy bir tekne için yaklaşık 30- 40 bin Tl) ödemek zorunda bırakılıyor.

Buna karşılık, aynı vatandaş, aynı tekneyi yabancı bir bayrağa tescil ettirmek istediği taktirde, ne KDV ne de ÖTV ödüyor. Yani yüzde 26’lık bir kar elde ediyor. Başka bir ülke bayrağını taşımanın yıllık masrafı da sadece ve sadece ,  450 ile 1.100 Tl arasında değişen bir miktarla sınırlı kalıyor.

Aradaki büyük farkı görüyorsunuz değil mi ?

Üstelik, yabancı bayrakla Türk karasularında istediği gibi dolaşabiliniyor. Hiçbir kısıtlaması yok. Ne vergi, ne başka bir harcaması oluyor.

Bu şekilde yabancı bayrağa bağlı tekne sayısı da yaklaşık 30 bin civarında.

Ulaştırma Bakanlığı yıllardan beri savaş veriyordu.

Haklılar. Zira KDV ve ÖTV’den kurtulabilmek için herkes teknesini yanabı bayrak altına tescil ettiriyor ve büyük bir yükten kurtuluyordu. Ulaştırma Bakanlığı, bu mantığın kendi bindiği dalı kesmekten ve yabancı ülkelere para kazandırmaktan başka hiçbir işe yaramadığını savunuyordu.

Ancak maliye bakanlığını bir türlü aşamadılar.

Maliye bürokrasisinin mantığı “Tekne alacak kadar zengin olan, vergisini de vermeli” şeklindeydi.

Bu kafa sayesinde milyonlarca dolar dışarı kaçtı.

Yetmedi, imalatçılığın beli kırıldı.

Sonunda Ulaştırma Bakanlığı trajediyi görmüş olmalı ki, geçenlerde Meclis’e bir taslak götürdü. Halen yabanbı bayrak altındaki tekneler dahil, hepsinden KDV ve ÖTV kalkacak ve motorlu taşıt vergisi de indirilecekti.

İlk defa, üç yanı denizlerle çevrili olan Türkiye uyanıyordu. Herkes havalara uçtu.

Ancak, taslak Meclis’e girip bir çıktı ki, başta MHP ve CHP milletvekillerinin büyük katkılarıyla (!) kuşa dönüştürüldüğü anlaşılıverdi.

KDV ve ÖTV kaldırılmadı, sadece MTV’ler indirildi. O da, yasalaşmadı, yetki kabineye verildi. Yani yarın oranların yükseltilmeyeceğine kimse emin olamayacak.

Bu yaklaşımla kimse yerinden kıpırdamayacaktır. İnsanlar beğenmeseler dahi yabancı uyruklu tekneyle dolaşacaklar.

O kafa yine kendini göstermiş oldu.

Bravo doğrusu beyler.

Bu tutumu sürdürün ve Türk bayrağını denizlerden silin....

Editör: TE Bilişim