Pendik sahilinde Tuzla Liman Yönetmeliği’ne aykırı şekilde izinsiz demirleyen 41 gemi için, ilçe sakini vatandaşlar ‘Halat Kesme’ eylemi yaptı. Pendik İDO İskelesi’nin yanında toplanan vatandaşlar ve Pendik Belediye Başkanı Salih Kenan Şahin, ellerinde taşıdıkları dövizlerle ‘Sahil bizim koruyalım’, ‘Çevre kirliliği istemiyoruz’ şeklindebir yandan  slogan atarak, bir yandan da düdük çalarak bir süre yürüyüş yaptı. Gemilerin demirli olduğu noktaya gelen Pendik ilçe sakinleri ve Belediye Başkanı Kenan Şahin, burada sembolik olarak baltayla gemi halatı kesti. Şahin, yaptığı açıklamada, Tuzla Liman Yönetmeliği’nin ‘Devletin hükümet tasarrufu altında olan halkın kullanımına açık olan sahillerde hiç bir gemi bağlanamaz, demir atamaz, sahilde vatandaşın kıyı konforunu bozamaz’ maddesini hatırlattı. Sahilde demirleyen gemilerin çevre kirliliği yarattığını ve halkın kötü kokudan rahatsız olduğunu belirten Şahin “İinsanların sahilde keyifle yürümek istiyor. Bu hakkın gasp edilmesinin  meşru gerekçesi olamaz” dedi.  Şahin, gemilerin bağlanma yeri ihtiyacı olduğunu bildiklerini ancak buranın bağlanma yeri ihtiyacının karşılanacağı bir yer olmadığını savundu.

‘Gemilerin gitmesi için kararlıyız’

’Bütün yetkili ve sorumluları ve sorumsuz gemi sahiplerini vatandaşın hakkı olup, Pendik sahilini boşaltmaya çağırıyorum’ diyen Şahin, bu konuda Pendik halkının kararlı olduğuna da dikkat cekti.  Şahin, gemi sahiplerine 1 Mayıs’a kadar süre verdiklerini, bu gün halatı sembolik olarak kestiklerini belirterek “Biz bugün bir uyarı eylemi yapıyoruz. İnşallah gemilerin halatlarını gerçekten kesmek zorunda kalmayız. Halat kesmek gibi bir niyetimiz yok ama gemilerin buradan gitmesi konusunda da kararlıyız. Halk sahilde yürümek keyfini yaşamalı’’ dedi.

Gemiler 3 yıldır sahilde demirli

Üç yıldır sahilde bağlı gemiler Tuzla Liman Yönetmeliği’ne tamamen aykırı şekilde kural ihlali yapıyor. Yönetmeliğin 20. maddesinin 5. bendi şu ifadeye yer veriyor. “Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup kamunun kullanımına açık kıyı alanlarına gemi ve deniz araçlarının bağlanması, yanaşması ve demirlemesi yasak olup, aksi takdirde 24. madde hükümleri uygulanır.” 24.  madde hükmü ise net bir şekilde, talimata aykırı gemilerin bulundukları yerden kaldırılıp, çekme işlemi için yapılan harcamanın da gemi sahiplerinden tahsil edileceğini söylüyor.

Editör: TE Bilişim