Sahil Güvenlik, göçmen takibi için yeni helikopter alacak

Sahil Güvenlik Komutanlığı, Ege sahillerinde artan kaçak göçmenlerin takibine yetişemeyince acil olarak yeni helikopter ihalesine karar verdi. ABD ve Avrupa’dan 5 firma ihaleye girmek için başvurdu.

SAHİL Güvenlik Komutanlığı’nda acil olarak yapılması gereken helikopter modernizasyonu için 5 yabancı firma ihaleye talip oldu. Ege sahillerinde sık meydana gelen kaçak göçmen ölümlerine yetişemeyen Sahil Güvenlik Komutanlığı, helikopter sayısını arttırma kararı aldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı, artık eski sayılan Amerikan üretimi Bell-412 helikopterlerinin sayı ve teknik olarak müdahale konusunda yetersiz kaldığını Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na (SSM) bildirmişti. SSM’nin helikopter üreticisi firmalara yaptığı çağrıya 5 firmadan yanıt geldi. Avrupa’dan Airbus Helicopters, NH Industries, AgustaWestland; ABD’den ise Sikorsky ve Bell Helicopter firmaları SSM’ye ihaleye girmek için başvurdu.

Firmalar, hangi helikopteri Türkiye’ye satmak istediklerini yakın zamanda SSM’ye bildirecek. Buna göre Komutanlık ilk etapta SSM kanalıyla 4 adet helikopter alacak. Yapılan teklif çağrısına göre Sahil Güvenlik Komutanlığı’na 4 adet helikopterin yanında yedek parçalar, yer destek ekipmanları ve pilotlar için eğitim paketi de alınacak. Sahil Güvenlik Komutanlığı, 1979 yılında üretilen Amerikan Bell firmasının ürettiği A-412 helikopterlerini kullanıyor. Aynı helikopter ABD’de ise polis teşkilatı tarafından kullanılıyor. Yeni alınacak helikopterde ise daha uzun süre havada kalabilme, kötü hava koşullarına dayanıklılık ve daha fazla sayıda kazazede kurtarabilecek kabiliyet aranıyor.

 

Editör: TE Bilişim