Sahil Güvenlik 32. Yaşını Kutladı

Sahil Güvenlik kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Genel Kurmay Başkanı Org Necdet Özel, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal kutlama mesajı yayınladı.

Kıyılarımızda gerçekleşen yasadışı su ürünleri avcılığı, insan kaçakçılığı, kum çekilmesi ya da sınır ihlali gibi pek çok suçla mücadele için 1982’de kurulan Sahil Güvenlik Komutanlığı 32. yaşını kutluyor.

Yıl dönümü münasebetiyle İstanbul'da tören düzenlendi.Sarıyer sahiline demirleyen TCSG Güven Arama ve Kurtarma Gemisinde düzenlenen törene İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet, Garnizon Komutanı Vekili Tümgeneral M. Faruk Şengün,Sarıyer Kaymakamı Ömer Karaman, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Deniz Albay Mehmet Karabacak,İl Jandarma komutanı Jandarma Kurmay Albay Mehmet Artar ile şehit yakınları ve çok sayıda davetli katıldı. Sarıyer’deki Marmara ve Boğazlar Komutanlığı’na getirilen TCSG Güven adlı gemide düzenlenen törende askerler simit yemek ve yoğurttaki parayı bulmak için kıyasıya yarıştı. 

Sahil Güvenlik Komutanlığı 32. kuruluş yıldönümü etkinlikleri İstanbul, Antalya, Mersin, İskenderun'da düzenlenen törenlerle kutlandı. Törende, geleneksel ipe bağlı simit yeme, yoğurt içinde para bulma, denizci düğümü bağlama, yangın söndürme ve silistre çalma yarışmaları düzenlendi. İzleyenlerin keyifli dakikalar geçirdiği yarışmaların ardından kazananlara ödülleri Vali Mutlu ve diğer protokol üyeleri tarafından verildi. Törenin ardından TCSG Güven Arama ve Kurtarma Gemisi'ni gezen Vali Mutlu, yetkililerden gemi hakkında bilgi aldı. Programın sonunda günün anlam ve önemine binaen düzenlenen Optimist Yarışması'na katılan çocuklara ödüllerini veren Vali Mutlu, Deniz Albay Karabacak'a ev sahipliklerinden ötürü teşekkür etti, görevlerinde başarılar diledi.

Mersin Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda düzenlenen törene, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ile Ayşe Güzeloğlu, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tayyar Şen, il müdürleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli ve aileleri katıldı. Törende konuşan Vali Güzeloğlu, Sahil Güvenlik Teşkilatı’nın 32’inci kuruluş yıl dönümünü kutlayarak, "Mavi vatan sınırlarını üstün bir görev anlayışıyla koruyan, vatandaşlarımızın can ve mal emniyeti başta olmak üzere sınırlar içerisinde yasalar çerçevesinde görev yapan tüm Sahil Güvenlik personelimizin günlerini kutluyor, daha nice yıllara gelişen ve güçlenen bir ülke olarak erişmeyi diliyorum” dedi.

Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 32’nci kuruluş yıl dönümü törenine katıldı.

Sahil Güvenlik Eğitim ve Öğretim Komutanı Deniz Albay Mutlu Şemdinan Yıldırım’ın ev sahibi olduğu törene, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Garnizon Komutanı Tuğgeneral İrfan Can, Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Aykut Tanrıverdi, İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul ile Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 32’inci kuruluş yıl dönümü töreni, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal’ın kutlama mesajlarının okunmasının ardından Antalya Valisi Sebahattin Öztürk’ün konuşması ile devam etti.

Vali Öztürk, Türk Milleti ve Türk Devleti’nin denizciliğinin yaklaşık 800 yıl öncesine dayanan bir maziye sahip olduğunun altını çizerek, milletimizin ilk Türk donanmasını kuran Çaka Bey’den günümüze kadar Barbaros Hayrettin Paşa, Turgut Reis, Murat Reis gibi pek çok dünyaca ünlü denizci yetiştirdiğini vurguladı. Bu anlamlı günün vesilesiyle; Halkımızın huzuru, güvenliği ve refahı için canlarını seve seve feda eden başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm aziz şehitlerimizin rahmet ve şükranla, gazilerimizin de minnetle anıldığını ifade eden Kaymakam Özyiğit, Ülkemizde ve uluslararası alanda ulaştığı saygın konumunu daha da güçlendiren, mavi vatan olarak tanımladığımız denizlerimizde daima göreve ve yardıma hazır olan, dünyada konusunda örnek alınan bir komutanlık olma vizyonu doğrultusunda milletimize hizmet etme gayretinde olan Sahil Güvenlik Teşkilatının, bütün subay, astsubay, uzman, erbaş, er ve sivil memurlarına, aileleriyle birlikte, sağlık, mutluluk ve başarılar diledi.

4 gemi, 94 bot, 3 uçak, 14 helikopter ve 8 mobil radar ile kıyılarımızın güvenliğini sağlayan Sahil Güvenlik, her yıl 4 bin mültecinin hayatını kurtarıyor.

Editör: TE Bilişim