BAKAN AÇIKLAMA YAPTI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, “Rumeli Feneri’ne aşağı yukarı 3-4 mil mesafede Karadeniz’de. Tekne içerisinde kesin rakamı bilememekle beraber sadece sağ kurtulanların ifadesinden aldığımız bilgiye göre, 43 kişi olduğu ifade ediliyor.

Bunların 3 tanesinin mürettebat, 40 kişinin ise hepsinin Afgan uyruklu olduğunu söyleyemeyeceğim, şu ana kadar sadece 9 tane Afgan pasaportu tespit edilmiş durumda. Dolayısıyla kalan kişilerin de Afgan uyruklu olduğu tahmin ediliyor. 20 kişi şu an itibariyle hayatını kaybetmiş durumda. 6 kişi sağ olarak kurtuldu. Geri kalan kişilerin ise arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. Hem Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’müz 4 adet tahlisiye botu ile hem de Sahil Güvenlik Komutanlığı 7 ayrı botla arama kurtarma çalışmalarına devam ediyorlar” dedi.

Bakan Elvan, kazanın oluş şekli, teknenin kime ait olduğu ve nereden yola çıktığı ile ilgili soru üzerine, “Ancak gece saatlerinde bir ihbar geldiği ifade ediliyor. Bu ihbar neticesinde arama faaliyetlerine başlandığı bize gelen bilgiler. Tabi bu bilgilerin tamamı açıkçası özellikle sağ kurtulan 6 kişiden alınan bilgiler. Dolayısıyla 43 kişi miydi, 40 kişi miydi bunu net olarak söylememiz mümkün değil. Teknenin kapasitesinin de aşağı yukarı 30 kişi civarında olduğu ifade edildi. Şu anda tekne yan yatmış durumda. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’müzün Büyükdere’deki istasyonuna çekiliyor” şeklinde konuştu.

BAŞKA BİR GEMİ ÇARPTI İDDİASI

Başka bir geminin çarpması ihtimali ile ilgili soruya ise Bakan Lütfi Elvan, “Şu an itibariyle hem Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’müz, hem de Sahil Güvenlik Komutanlığı gerekli çalışmaları yapıyorlar. Net bir sonuç elde etmeden bir şey söylememiz şu an itibariyle mümkün değil. Bizim elimizde böyle bir bilgi yok” diye konuştu.‘

ÇOCUKLARA YETİŞKİN CAN YELEĞİ’

Kurtarma çalışmalarına katılan balıkçı Emre Can Kolcu, NTV muhabiri Özgür Yılmaz’a kazayla ilgili konuştu. Sahil Güvenlik tarafından sabah saat 08.20'de anons yapıldığını belirten Kolcu, “Yardımcı olmak için çıktık. Suyun üzerinde cesetler gördük. Hepsinin üzerinde can yelekleri vardı. Belli ki boğularak ölmemişler. Denizde çantalar, ayakkabılar, montlar, boş can yelekleri vardı. Büyük ihtimalle yetişkin can yeleklerini çocuklara giydirdiler. Çocuklar yeleklerden çıkıp, denizin dibine battılar. Yetişkinlerin üzerinde can yelekleri çıkmamıştı” dedi. Teknenin yaklaşık 12 metre boyunda olduğunu ifade eden Kolcu, “Bu bir gezi teknesi, balıkçı teknesi değil. 7-8 kişilik bir tekne, 40 kişi alacak kapasite değil. Gezi, tur yapılabilecek bir tekne. Yaşam mahalli, ambar ve makine dairesine her tarafına sıkıştırmışlar” dedi.

‘BÜYÜK BİR İHTİMALLE GEMİ ÇARPTI’

Hava şartları ve göçmenlerin durumuna dikkat çeken balıkçı Kolcu, şöyle konuştu: “Su depoları teknenin baş tarafını havada tutmuş ama tekne genel olarak batmış. Üst kamarası kırılmış. Gemi trafiğinde battığı için gemi bindirdiğini düşünüyoruz. Tekneyi kıracak, harap edecek bir hava yok. Büyük bir ihtimalle gemi çarptı. Ölenler de donarak ölmüşler.

"7 BİN EURO İDDİASI"

Kaçak göçmenlerin İstanbul'dan Romanya'ya gitmek üzere üzere tekneye bindiği ve 7 bin Euro'ya anlaştıkları belirtildi.

BAŞSAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Rumeli Feneri açıklarında bir teknenin batmasına ilişkin soruşturma başlattı.Başsavcılık, otopsi ve olayla ilgili inceleme yapmak üzere Cumhuriyet Savcıları İsmail Göktürk ve Metin Kantar'ı görevlendirdi. Her iki savcının da olay yerine gittiği belirtildi.

TEKNENİN PARÇALARINI BALIKÇILAR GETİRDİ

Rumeli Feneri açıklarında batan "Torun" adlı teknenin parçaları, balıkçı teknesiyle kıyıya getirildi.

Editör: TE Bilişim