10 metre yüksekliğindeki eseri Ersal Yavi yönetiminde İzmirli heykeltıraş grubu yaptı.

İstanbul yeni bir heykele daha doğrusu cumhuriyet tarihinde ilk kez amatör denizcilikle ilgili olarak yapılan bir anıta kavuşuyor. Yelkenle dünya seyahati yapan ilk Türk olmasının yanı sıra bugüne kadar pek çok denizcilik eserine imza atmış olan Sadun Boro’nun adını taşıyacak olan anıt, yelkenciliğimizin beşiği sayılan Kalamış’a marinanın tam giriş kapısı ile Kalamış Yelken Kulübü arasına Münir Nurettin Selçuk Ceddesi’ne yapıldı.

Eserin önemli özelliklerinden biri de Sadun Boro’dan sonra dünyayı dolaşmış bulunan diğer yelkencilerimizin de anıtta yer alacak olmaları. Bir dünyayı temsil eden kürenin üzerinde şimdilik 14 denizcilimizin adı yer alacak.

Törene sadece Türkiye’deki tüm amatör kulüplerin temsilcileri değil, Deniz Ticaret Odası ve bahriyelilerimizden de katılım bekleniyor. Açılış törenine şu anda dünya turu yapanların bir bölümü de teknelerini dünyanın farklı limanlarına bağlayıp katılacak.

Kendisi de şu anda yelkenle dünya turu yapan amatör denizci Mustafa Aksoy’un fikir ve katkılarıyla yapılan anıt İzmir’de yapıldıktan sonra İstanbul’a getirildi.

Anıtın projesi, uygulaması yine amatör denizci olan İzmirli Ersal Yavi’ye ait. Eseri dört kişilik bir heykeltıraş grubu meydana getirdi.

 

Editör: TE Bilişim