Kalkavan: KGF’de yüzde 1’lik teminat komisyonunun düşürülmesi için çalışıyoruz

 DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, ihracata yönelik yeni inşa gemiler için verilen KGF kredisinde teminat komisyonunun yüzde 1 olduğunu hatırlatarak, çok yüksek olduğuna inandıkları bu rakamın düşürülmesi için ilgili kamu kurumlarına başvurduklarını açıkladı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO), Nisan Ayı Meclis Toplantısı 09 Nisan Perşembe günü yapıldı. Yoğun katılımın gözlemlendiği toplantıda  Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Turgut Erkeskin ve UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Cavit Uğur da hazır bulundu. Toplantının açılışını yapan DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, geçtiğimiz hafta vefat eden Armatör Şadan Kalkavan’ın kaybından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Kaptanoğlu, tüm katılımcıları 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti.  

Kaptanoğlu ayrıca, geçtiğimiz hafta yapılan Büyük Armatörler Toplantısı’na yönelik eleştiride bulunarak, “Bir toplantı yapılmış. Listeyi merak ediyorum. Sayın Salih Zeki Çakır Bey’in de adı geçiyor.  Ama birçok armatör toplantıda yoktu. Bir daha böyle şeyle olmasın. Ayrımcılık olmasın” dedi.

Erkeskin: Lojistiğin önemi giderek artıyor

UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, mecliste yaptığı konuşmasında lojistiğin önemine vurgu yaptı. Turgut Erkeskin, “Türkiye’de lojistiğin önemi giderek artıyor ve sektör hızlı büyüyor. Kalkınma planında da lojistik öncelikli 10 sektörden biri. Bu da Türkiye’nin dış ticaretle büyüme modelini seçmesinden kaynaklanıyor. Bu da direkt lojistiği ilgilendiriyor ve büyütüyor” dedi. Deniz taşımacılığının lojistik içerisinde en büyük paya sahip olduğunun altını çizen Erkeksin, UTİKAD’ın faaliyetleri hakkında da bilgiler verdi. Erkeskin, “410 üyemiz bulunuyor.  UTİKAD olarak problemlerin çözümü noktasında önemli başarılara imza attık. Amacımız Türkiye’nin lojistiğinin uluslararası standartlara çıkmasını sağlamak. Önemli kitaplar yayınlıyoruz. Bunlar ders kitabı olarak da kullanılıyor. Eğitimler veriyoruz. Dünyada bir ilke imza atarak Bureau Veritas ile anlaşma yaptık. Burada sektörde verimliliği ve sürdürülebilirliği artırmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Metin Kalkavan; ‘Şadan Kalkavan’ı hiç üzmedim’

UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin’e katılımından dolayı teşekkürlerini sunan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, “Önemli bir alan. Bizimle de iç içe bir sektör. Türkiye’nin kalkınmasında önemli bir alan. Lojistikte çok ciddi bir büyüme kaydediyoruz. Forwarder bunun önemli bir parçası. Denizciliğin çok önemli bir payı var bu sektörde. Dünya büyüdükçe hem lojistik hem de denizcilik çok hızlı bir şekilde büyüyor” diye konuştu.

Son bir ayda sektörde çok önemli kayıplar yaşadıklarına dikkat çeken Metin Kalkavan, mecliste konuşma yapan katılımcıların merhum Şadan Kalkavan’ı anmamalarından duyduğu üzüntüyü ifade ederek, şunları söyledi: “Ne geçen hafta yapılan komite toplantısında ne de bugün burada yapılan konuşmalarda Şadan Abimiz anıldı. İnsanlar o kadar kolay unutulmamalı ki, çok kolay unutuluyor.  İrfan Bey’e teşekkür ediyorum konuşmasında andığı için. Benim abim anılmayı hak etmişti. İr fan Bey hariç kimse teşekkür etmedi.  O bu sektörün kalkanı, adaletiydi. Karşılıksız yardım ederdi. Bir anınızı, bir güzel sözünüzü hak etmedi mi? Mutlaka işiniz düşmüş destek almışınızdır. Gerçekten üzülüyorum. Hayatımda gördüğüm en kalabalık özel cenazeydi. Muhteşem bir kalabalıktı. Her bölümden insan vardı. Ben O’nu hiçbir zaman üzmedim, kırmadım. Ben böyle gidenlerin arkasından çok üzülmüyorum. Yaşarken doğruları yaptıysanız üzülmenize gerek yok. İnsan yaşarken yapamadıkları için üzülüyor ‘ah keşke şunu yapmasaydım, şunu da söyleseydim’ diyor. Bizim sektörümüz gerçekten öyle biliniyor. Sezar’ın hakkı Sezar’a… Sektörde büyük bir devir kapandı. İnanamayacağınız bir devir kapandı. Taşlar yerine oturdu. Onun için bunu oturtmak kolay değil. Bizler öyle demokrasiyle yönetilmeyi seven toplumlar değiliz. Ben kendisini keyifle anıyorum. İyi ki de yaşadı. Ben O’nunla keyifle çalıştım. Belki de zaman bulamadınız. Üzüntümüz büyük. Adaleti farklı, denizcilik sektöründe büyük bir kalkandı.”

‘KGF’de yüzde 1 komisyon çok fazla’

DTO üyelerinden Celal Çınar Akata’nın, ihracat maksatlı yeni inşa gemiler için devreye sokulan Kredi Garanti Fonu’nda devlet teminatının komisyonunun yüzde 1 olmasının çok yüksek olduğunu dile getirmesi ve bu konuda indirim yapılması konusunda DTO yönetiminden destek istemesinin üzerine Metin Kalkavan,  “Tebliğ üzerinde çalışılıyor. KGF Genel Müdürümüze söyledim. Sayın Ali Babacan Bey’e söyledim. Bakanlar Kurulu kararında yüzde 1 çıktığının farkında değiller. İnşallah kararnamede bir değişiklik ile bunu değiştirecekler. Bu çok önemli. Çok yüzsek rakam tutuyor. Faizlerin sıfır olduğu bir yerde bir proje finansmanına devlet teminatının komisyonunun yüzde 1 olması çok yüksek. 0.30’lara mı yoksa 0.50’lere mi iner bilmiyoruz ama bu konuda haberdarlar” dedi.  

 ‘Staj gemisi için çok çalışıyoruz’

Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, bölgede 7 okul bulunduğuna ancak buradaki öğrencilerin büyük bir staj problemi olduğuna dikkat çekmesi üzerine Metin Kalkavan, bu sorunun kısmen çözülmek üzere olduğunu aktardı. Kalkavan konuyla ilgili olarak şöyle konuştu: “İrfan Bey’in söylemiş olduğu staj hadisesi çok önemli. Komiteler toplantısında bu konu çok konuşuldu. Bu konuda çok çalışıyoruz. Türkiye’nin staj gemisi inşallah Temmuz 15’te sefere çıkaracağız. İçinde 250-300 talebe ile Piri Reis Üniversitesi olarak . Sektörle çok kolay çözülecek gibi görünmüyor. Çok fazla zabit çıkarıyoruz. Kapasite giderek artıyor. Bunların tamamı sektörde çalıştırmak çok olası gözükmüyor. Rica ediyoruz fazla alıyoruz. Türk sahipli gemilerin çoğu çok uzakta. Zabit sayısı da artınca olay zorlaşıyor. Staj gemisi olmadan bunları çözemeyiz. Eğer bu kadar zabit yetiştiriyorsak mutlaka staj gemileri olmak zorunda. Bu konuda çalışıyoruz.”

 ‘Kanton için Oda’nın yapacakları sınırlı’

Salih Zeki Çakır’ın toplantıda söz alarak Ukrayna’da tutuklu bulunan Kanton adlı geminin tutukluluk süresinin sona erdirilmesiyle ilgili DTO’dan destek istemesi üzerine Metin Kalkavan şu açıklamayı yaptı: “Salih Kaptan’ın söylemiş olduğu dışarıda tutulan gemiler bu hep problem. Uzun zamandır var. Bugünün problemi değil. Gerekli mercilere de gittik. Belli konularda yardımcı olmaya çalışırız ama olay bizi aşıyor. Olayın bir hukuki boyutu var. Bir de devletler  arası boyutu var. Romanya’daki bir olayı biliyorum. Anlaşmasında olduğu halde güvenli olmayan bir limana gidilmiştir. Gemiye el konulmuştur. Dolayısıyla bu tür konularda odanın yapacakları sınırlı. Biz gerekli yerlere bildiriyoruz. Ama o olayın gerçek durumunu bilmek hukukçuların işi. Sigortaların işi. Ki bizim üyemiz de değil. Benim üyem olmayan bir şirketin varlığı için mücadele. Bunu Armatörler Birliği ya da danışmanlar yapabilir. Ama çok fazla yapılacak bir şey yok. Bu ihbarları dikkate almak lazım. Gitme deniliyorsa gidilmemesi lazım. Ya Kırım tarafına gidecek ya da Ukrayna tarafına. Ama ikisine birden gitmeyecek.” 

Motorculara ‘65 yaş’ müjdesi

Toplantıda konuşan Mavi Marmara'nın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sina Şen, deniz yolcu taşımacılığı yapan firmalara müjdeli bir haber verdi. Şen, sektörün uzun süredir gündeminde olan 65 yaş üstü yolculardan ücret alınmamasından kaynaklı sıkıntının çözüldüğünü açıkladı. Sina Bey’in açıklamaları ile ilgili Metin Kalkavan ise “65 yaş konusunda uğraştık. Doğru bir şey değildi. Yaş ortalaması giderek artıyor. Gelecekte batardınız. Yolcularınızın yarısı 65 üstüne çıkardı batardınız. Dolayısıyla o büyük bir başarıydı” dedi.

Mete Özalp:"Petrol fiyatındaki artış tersaneciye yarayacak"

Sektör temsilcilerinden Mete Özalp da toplantıda bir sunum yaparak, petrol piyasaları hakkında bilgi verdi. Önümüzdeki 1.5 2 yıl içerisinde petrol varil fiyatlarının 70 dolar seviyesine çıkmasının beklendiğini aktaran Özalp, “Petrol varil fiyatlarının 60 doların altına indiğinde offshore gemi inşasının yavaşladığını hatta durduğunu biliyoruz. 50 dolar civarına indiğinde ise birçok geminin laid-up olduğu aşikar. Şu anda Norveç’te birçok gemi bu pozisyonda. Son 6 ayda tersanemize gelen offshore gemi taleplerinde ciddi azalma var. Petrol fiyatının tekrar çıkış trendine girmesi tersaneler açısından güzel bir haber ancak, buna maliyetlerinin yüzde 60’ı petrol olan armatörlerimiz ne der bilemiyorum” diye konuştu.

İlker Meşe'den ‘Gemilerde Su ve Suyun Kullanımının Önemi, Su Tedavi Programı’ sunumu

Sektör temsilcilerinden İlker Meşe ise meclis toplantısında, ‘Gemilerde Su ve Suyun Kullanımının Önemi, Su Tedavi Programı’ konulu teknik bir sunum yaptı. Meşe, sunumunda gemilerin daha verimli çalışabilmesi ve için suyun doğru kullanımının önemli olduğunu vurguladı. Toplantıda İlker Meşe’nin sunumunun ilgi duyanlar için önümüzdeki günlerde DTO’nun resmi web sitesinde de yayınlanması kararı alındı.

A.Deniz Eraydın: "Çalışmalarımızın meyvelerini toplamaya başlıyoruz"

Türkiye Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği Başkanı Ali Deniz Eraydın, kürsüye çıkarak bağlama limanları konusundaki çalışmaların meyvelerini vermeye başladığına dikkat çekerek DTO yönetimine ve bu konuda emeği geçenlere teşekkür etti. Eraydın ayrıca, kılavuz kaptan sorununun da çözümü konusunda ilerleme kaydedildiğinin duyumunu aldıklarını söyledi.

DTO Yönetim Kurulu Üyesi Tamer Kıran ise  toplantıda meclisin 5-9 Nisan arası faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Editör: TE Bilişim