Sabancılar dünyadaki krizi fırsata çevirdi


Ömer Sabancı ve Demet Sabancı Çetindoğan, dünyada yaşanan ekonomik krizin uluslararası ticarette kullanılan gemi fiyatlarını yarıya düşürmesini fırsata çevirdi. Sabancı Kardeşler, 21 gemiden oluşan 1 milyar dolarlık ticaret filosu kurdu. Densa Denizcilik Yönetim Kurulu Üyesi Hacı Sabancı, gemilerini Uzakdoğu tersanelerinde yaptırdıklarını söyledi.

Sabancı Kardeşler, global krizin etkisiyle dünyada gemi fiyatlarının yarı yarıya düşmesini fırsata çevirdi. Uluslararası sularda ticaretin yavaşlamasının gemi fiyatlarını aşağı çekmesi üzerine, Ömer Sabancı ve Demet Sabancı Çetindoğan kardeşler, 2008 yılında kurdukları Densa Denizcilik şirketini büyüttü. Densa Denizcilik’in gemi filosu, 21 gemiden oluşan 1 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı.

Densa Denizcilik Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Sabancı, denizcilik sektörüne iyice ısındıklarını belirterek, şunları söyledi:

1.6 milyon DWT kapasite

“Uzakdoğu tersanelerinde yaptırdığımız gemileri kiralama yöntemiyle çalışıyoruz. Şu anda çoğu kuru yük olmak üzere 15 gemimiz sularda hizmet veriyor. Siparişlerin teslim edilmesiyle yıl sonunda bu rakam 21’e çıkacak. Toplam değeri 1 milyar dolara yaklaşan gemi filomuzun yüzde 20’sini öz kaynaklarımızla oluşturduk.”

Türkiye’deki teknoloji ile yüksek maliyet sorunları nedeniyle gemileri Japonya, Çin, Kore ve Vietnam’daki tersanelerde inşa ettirdiklerini belirten Hacı Sabancı, bu yolla gemilerin toplam kapasitelerinin 1.6 milyon DWT kapasiteye ulaştığını söyledi. Hacı Sabancı, şu anda uluslararası sularda faaliyette olan 15 gemiye ek olarak yıl sonuna kadar 6 gemiyi daha teslim alacaklarını belirtti. Hacı Sabancı, “Hyundai’nin tersanelerinde üretilen bu gemilerin 5’i kuru yük, diğeri ise tanker olacak. Bu alanda büyümeye odaklandığımız için gelecek yatırımlarımızı çeşitli gemi türleri üzerinde yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Gemilerine hayvan isimleri veriyor

Densa Denizcilik, filosuna yeni kattığı gemilere Pelikan, Kartal, Leopar, Kobra ve Köpekbalığı gibi hayvan isimlerini veriyor. Hacı Sabancı, şirketin kuruluş yılında çok gemili bir filo hedefleri olduklarını, gelecekte isim sıkıntısı çekilmemesi için hayvan adlarını kendisinin koymaya başladığını söyledi.

Vietnam’dan alınan son geminin adını ‘Deniz Aslanı’ koyan Hacı Sabancı, yapımına devam eden gemilere Falcon, Hawk, Puma isimlerini verecek.

2008 yılında kurulan Densa Denizcilik, dökme yük gemileri için ticari, teknik, personel, sigortalar, ikmal gibi konularda komple işletmecilik hizmeti sunuyor. Taşımacılık ve lojistik hizmetler meslek grubundan İstanbul Ticaret Odası’na kayıt yaptıran şirketin merkezi Üsküdar’da.

Densa Denizcilik’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Ömer Sabancı, Başkan Yardımcılığı’nı ise Demet Sabancı Çetindoğan yürütüyor.

25 yaşındaki Hacı Sabancı, Ömer Sabancı’nın oğlu. Üniversiteyi ABD’de bitiren Hacı Sabancı, ekonomi tahsili yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra aile şirketi olan Densa Denizcilik’te çalışmaya başladı. Hacı Sabancı, Densa Denizcilik şirketinin yanı sıra ODESA şirketiyle, yüzde 20’sine sahip oldukları ve İngiliz teknoloji perakendecisi Dixons ile Esas Holding’in ortak yatırımı olan Electro World şirketinin Türkiye operasyonuyla da ilgileniyor.

Editör: TE Bilişim