Rüzgarla dans

Dünyaca ünlü Alaçatı gibi bir sörf cennetinin olduğu ülkemizde sörf de büyük ilgi görüyor. Eğer biraz yeteneğiniz varsa birkaç saatlik temel eğitimle siz de sörf tahtasının üzerine çıkabilirsiniz. Çeşme, Alaçatı’daki Club Mistral’in yıllarca eğitmenlik yapmış yöneticisi Reşit Adar bu keyfin püf noktalarını anlatıyor.

TÜRKİYE’DE NEREYE GİTMELİ

Derinliği ve rüzgarı mükemmel
ALAÇATI

İzmir Alaçatı’yı detaylı anlatmaya gerek yok; lakin ünü yurtdışına da yayılmış durumda. Dünyanın da en iyi rüzgar sörfü noktalarından biri olan Alaçatı, denizinin 500 metre yanlamasına sığ olması ve 300 metre kıyıdan açığa gidip gelme mesafesi olmasından ötürü amatörler için çok avantajlı. Uzun mesafede derinleşmemesi yüzme bilmeyenlerin bile sörf yapabilmesine olanak veriyor. İstanbul, Ankara başta olmak üzere pek çok şehirden hafta sonu için ve hatta günü birlik ziyaretçileri var.

Amatörlere göre değil
DATÇA

Özellikle temmuz ve ağustos aylarında kuvvetli rüzgar alan bölge Marmaris’ten 70 kilometre uzaklıkta. Rüzgarın karadan açığa doğru şiddeti ve denizin beş metreden sonra derinleşmesi amatörleri zorlayabilir. Fakat dalgaları ve ters rüzgarları profesyonellerin keyfinizi katlıyor.

Tek sorunu ulaşım
GÖKÇEADA

Rüzgar sörfünden çok kiteboard tesislerinin hizmet verdiği adanın her yerinde rüzgarın şiddeti değişiyor. Sert ve yumuşak noktalarıyla hem amatör hem de profesyonel sörfçülere hizmet verebilen adanın tek sorunu ulaşım.

İçlerinde en yenisi
BODRUM AKYARLAR

Sörf çevresinde adı daha birkaç yıldır telaffuz ediliyor. Denizi derin olduğu için yeni başlayanlar için zorlayıcı.

Bir türlü popülerleşemedi
AYVALIK

Rüzgarıyla ve mekanın güzelliğiyle Alaçatı kadar olmasa da sevilen bir sörf noktası. 10 yıldır sörf okulları olmasına rağmen bir türlü istenilen popülerliği yakalayamadı.

Dört noktada mümkün
İSTANBUL

Karadeniz kıyısında Kilyos Gümüşdere plajı; Marmara kıyısındaysa Tuzla, Silivri ve Büyükçekmece Gölü kıyısındaki Mimarsinan’da rüzgar sörfü yapılabiliyor.

DÜNYANIN EN İYİLERİ

Surfertoday.com sitesine göre dünyadaki en çok tercih edilen rüzgar sörfü noktaları şöyle:
-BONAIRE, KARAYİPLER: Burayı muhteşem kılan sürekli serin olan berrak denizi, plajının beyaz kumları.
-MAUI, HAWAII: Köpekbalığı tehlikesini saymazsak, sörfün Mekke’si olarak adlandırılan Maui, dalga konusunda hayli eli açık davranan bir nokta.
-TARIFA, İSPANYA: Avrupa’nın rüzgar sörfü başkenti. Cebelitarık Boğazı’na bakan Tarifa’nın saatte 12 mili bulan rüzgarı hiç eksik olmuyor.
-KARPATHOS, YUNANISTAN: Rüzgarı meşhur, rüzgar sörfü okulları ve mağazaları ünlü. Sörfün yanında eğlenmek isteyenlere tavsiye ediliyor.
-GUINCHO, PORTEKIZ: Guincho’nun en önemli özellikleri kumsalı ve rüzgarı ama güzel yemekleri de dillere destan.
-LUDERITZ, NAMIBIA: Hız rekoru kırmak isteyenler burayı tercih ediyor. Çünkü rekortmenlere bol rüzgarın yanı sıra sığ bir hat sunuyor.
-SYLT, GERMANY: Kaliteli rüzgarı ve dalgalarıyla Avrupalıların gözdesi olan bölgenin tek zor tarafı ortalama 8.5 derece olan hava sıcaklığı.

UZMANINDAN İPUÇLARI

-Eğitim alanınızda hava koşullarının çok sert olmamasına dikkat edin. Daha başlar başlamaz rüzgar ve dalgayla boğuşmayın, canınız sıkılmasın.
-Karadan denize değil de denizden karaya esen rüzgara sahip lokasyonu tercih edin ki açığa sürüklenmeyin.
-Rüzgarıyla meşhur lokasyonlarda eğitimler sabah verilir o yüzden gece çok yorulmayın, sabah erken kalkın.
-Eğitim alacağınız yerdeki güvenlik koşullarını kontrol edin.
-Eğitim verenlerin uluslararası lisans kuruluşlarının verdiği eğitmen lisansına sahip olmaları gerekli.
-Deniz ne kadar sığsa o kadar kolay öğrenirsiniz. Sürekli suya düşeceksiniz, sörf tahtasına tekrar çıkmanızı kolaylaştırır.
-Eğitim alırken acil durumda müdahale edebilecek bir kişinin daha olmasına dikkat edin. Ne olur ne olmaz..
-Yelken direği, sörf tahtasına bağlıyken yelken, rüzgarı karşıdan almalı ki istemsizce ilerlemeyin.
-Rüzgar veya akıntı sörf tahtasını sürükleyecektir bu yüzden kullanmıyorken mutlaka bağlayın. Tahta asla başıboş kalmasın.
-Tuz, hem kıyafetinize hem yelkeninize hem de sörfünüze hasar verir. Eğitim sonunda sörf ve yelkeninizi tatlı suyla yıkayıp gölgede tutun. Yelken ve sörf güneşte de hasar görür, ömrü kısalır.
-Rüzgar yüzünden güneşten nasıl yandığınızı anlamayabilirsiniz. Bu yüzden güneş kreminizi yanınızdan eksik etmeyin.

BOARD’A ÇIKARKEN ÜSTÜMÜZDE NE OLMALI

-Güneşten korunmanın en iyi yollarından biri de beyaz, uzun kollu ve likralı kumaştan üretilmiş tişörtler giymek. Bunun yanında şapka, gözlük ve şortunuzu da yanınıza almayı unutmayın.
-Sörfün tepesine çıktığınızda dalgıçların giydiği neopren maddesinden üretilmiş wetsuit’lerden giymelisiniz.
-Wetsuit dışında sörf tahtasında kaymayan özel sörf ayakkabıları da şart. Merak etmeyin bunlardan hemen almak zorunda değilsiniz, eğitim aldığınız okulların yüzde 99’u bu giyecekleri size veriyor. “Ben başkasının giydiğini giymem” derseniz kısa (shortie) wetsuitler 100-200, kışlık wetsuitler 200-400 lira arasında. Ayakkabılarsa 15 liradan başlayıp 100 liraya kadar çıkabiliyor. -Kıyafetinizin bel kısmından sizi yelkeninize bağlayan trapezler eğitim kurumu tarafından size verilse de profesyonelliğe adım atacaksanız 120-130 Euro’yu gözden çıkarıp kendinize bir adet alsanız fena olmaz.

Likralar artık çok demode bu yıl wet shirt giyiyoruz

MİLLİ KITEBOARD’CU BİLGE ÖZTÜRK

Wakeboard, kiteboard ve rüzgar sörfçülerinin tarzı apayrı ve hepsinin kendi modası var. Rüzgar sörfçüleri daha geleneksel, bizim deyimimizle ‘old-school’ takılırlar. Ama artık gelişen teknolojiyle ortaya çıkan yeni markalarla onlar da daha modern giyinmeye de başladılar.

Kiteboard’cular da rüzgar sörfçüleri gibi iklimle bağlantılı olarak wetsuit giyebiliyorlar ama aradaki fark kiteboard’cuların wetsuit üstüne board şortları giymeleri. Rüzgar sörfçülerinde bunu göremezsiniz. Kadınlar için kısası da olan board şortlarının diz altı ve kısacık modelleri de bulunabiliyor.

Kiteboard’cu erkekler eskiden board şortların altına slip mayo giyerdi. Artık rahatlık adına tayt boxer tercih ediyorlar. Son zamanlarda 69slam, Ion, Mystic, Rope, Sync, O’neill, Quiksilver, Billabong, Cabrinha genelde en çok tercih edilen markalar. Son zamanlarda özellikle 69slam ve Ion çok gözde.

Kiteboarcularda bir önceki yılın modası, vücudun üst kısmını saran body gibi likraların giyilmesiydi fakat bu sezon ben de dahil hepimiz ıslak görünümlü wet-shirt’ler giyiyoruz.

 

Editör: TE Bilişim