Rusya'nın Şam sevkiyatını Türk şirketler yapmış

Rus ve Ukrayna şirketlerinin Suriye'de Esad kontrolündeki Tartus, Lazkiye ve Banyas limanlarına yaptığı sevkiyatın 70 seferini Türkiye merkezli 21 firma yapmış.

Dünya silah ticareti üzerinde çalışmalar yapan ABD'li düşünce kuruluşu C4ADS tarafından hazırlanan rapora göre Ruya ve Ukrayna devlet şirketlerinin Şam'a yaptığı satışlarının büyük kısmını Türk şirketleri taşımış. Rapora göre Ocak 2012 ile Haziran 2013 arasında Türk denizcilik şirketine ait gemiler, Ukrayna'nın Karadeniz'e dökülen Buh Nehri üzerindeki Oktyabrsk ve Nikolaev limanlarından aldıkları yükleri Suriye'de rejim kontrolündeki Tartus, Lazkiye ve Banyas limanlarına götürdü. Türk gemilerinin bu dönemde 70 sefer yaptığı belirtiliyor.

Silah Değil Mal Sevkıyatı

Seferlerin Türkiye merkezli 21 şirket tarafından yapıldığı ifade ediliyor. Raporda Oktyabrsk ve Nikolaev limanlarının mercek altına alınmasının nedeni buralardan yoğun olarak silah sevkiyatı yapılması fakat bu durum seferleri yapan Türk şirketlerinin silah taşıdığı anlamına gelmiyor. Çünkü limanlarda silah dışında da mal sevkıyatı yapılıyor. Raporda seferleri yapan gemilerin ve şirketlerin isimlerine de yer veriliyor.

Editör: TE Bilişim