Rusya Donanması, yeni bir denizaltıya sahip oldu. “Borey” 955 projesine göre tasarlanan “Yuriy Dolgorukiy” adlı yeni nesil nükleer denizaltı 10 Ocak günü hizmete girdi. Borey sınıfı denizaltıların yapımında, başta modern radyoelektronik ve gürültü bastıran sistemler olmak üzere Rusya savunma endüstrisinin sahip olduğu yenilikçi teknolojiler kullanıldı. Borey tasarımı kapsamında daha üç denizaltının yapımı tamamlanıyor.

Modern nükleer denizaltılar, temel olarak, Bulava füze sistemleriyle donatılıyor. Sözkonusu tasarım çerçevesinde yapılan her denizaltı, uçuş menzili 8 bin km olan 16 adet kıtalararası balistik füze taşıyabilir. Askeri uzman İgor Korotçenko, Rusya’nın Sesi radyosuna verdiği demeçte yeni nükleer denizaltının, Rusya Donanması’nın hücum gücünü daha yüksek düzeye ulaştıracağı kanısını belirterek şunu söyledi:

“Borey tipi nükleer denizaltılar, sualtı durumunu izlemeye ve değişik sualtı hedefleri sınıflandırarak gerektiğinde saldırmaya olanak sağlayan yeni teknik sistemlerle donatılıyor. Tasarımı sırasında, askeri enformasyon yönetim sistemleri ve silah kontrolü sistemleri alanında elde edilen deneyimlerden yararlanıldı. Füzeli denizaltı için hizmet verecek özel sistemler hazırlandı.”

Borey sınıfı denizaltılarda güvenlik sorunları da çözüldü. Denizaltılar, tüm mürettebatı içine alabilecek ve su yüzeyine çıkaracak kurtarma bölümüne sahip. Önümüzdeki yıllarda 8 denizaltı üretilecek. Herbirinin fiyatı yaklaşık 700 milyon dolar. Uzmanlara göre Rusya silahlı kuvvetlerinde köklü değişimlerin yapılacağı dönemde yeni nükleer denizaltılar, ülke savunması için sabit faktör rolünü oynayacak.
Editör: TE Bilişim